Nincs vége a kellemetlen időnek
A jövő hét közepén egy mély ciklon helyeződik a Kárpát-medence fölé, újabb jelentős csapadékot, és nem utolsó sorban viharos szelet okozva.
2014. május 11. 14:20

A hét utolsó napjának időjárását egy északnyugat felől érkező markáns hidegfront teszi mozgalmassá. A legújabb modellszámítások emellett azt mutatják, hogy a jövő hét közepén egy mély ciklon helyeződik a Kárpát-medence fölé, újabb jelentős csapadékot, és nem utolsó sorban viharos szelet okozva – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzésében. A két légköri képződményt - bár időjárásunkra több napos különbséggel vannak hatással - szoros rokoni szálak kötik majd össze - fogalmaznak.

Az OMSZ heti előrejelzése szerint hétfőn északnyugat, észak felől fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet. Reggel, délelőtt szórványosan, később már csak néhol valószínű eső, zápor. Az északnyugati, nyugati szelet kezdetben többfelé kísérik élénk széllökések, majd mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul.

Kedden a déli órákra északkeleten is megvastagszik a felhőzet, és többfelé várható eső, zápor (kisebb eséllyel északkeleten). Az északira forduló szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 20 fok között alakul, nyugaton lesz napközben a hűvösebb.

Szerdán túlnyomóan borult lesz az ég. Kezdetben szórványosan várható eső, zápor, majd a délutáni vagy esti óráktól kelet, délkelet felől kiterjedt csapadékzóna érkezik. Egyre nagyobb területen viharossá fokozódik az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.

Csütörtökön túlnyomóan borult lesz az ég, csak keleten szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Országos esőre kell számítani, nagy területen jelentős csapadékkal. Keleten zivatar is előfordulhat. Az északias szél sokfelé viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között alakul, nyugaton várható a hűvösebb.

Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult idő várható, és több helyen valószínű eső, zápor. Nyugaton az északnyugati, keleten a délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. Nyugaton jelentős mennyiségű csapadék is lehullhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul.

Szombaton felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan valószínű eső, zápor. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul.

hirado.hu - met.hu
MTI Hírfelhasználó