Tu felix Austria - mocsokban
2014. május 11. 14:24

Az idei dalfesztivál döntőjét – melyet 45 ország közvetítette élőben és több mint 180 millióan nézték a televízión keresztül – Koppenhágában tartották. Conchita Wurst megjelenésével már akkor megosztotta a kritikusokat, amikor még csak az esélyesek között emlegették; az eredményhirdetés óta azonban kis híján felrobbant az internet, rengetegen vitatkoznak az előadó produkciójáról és arról, amit külsejével megjelenít. (Wurst dalát itt lehet megnézni és meghallgatni.)

Erre a témára repült Puzsér Róbert kritikus is, aki Facebook-lapján így fogalmaz: „Azt állítja, hogy Conchita Wurstnak hívják, és popdíva. A képernyő innenső oldaláról nem látni, vajon tudatában van-e annak, hogy szakállal szegélyezett rúzsos ajkával épp transzneműek tízezreit köpi pofán. Tudja-e, milyen nyomorúságos vásári mutatványt fabrikál egy létező szexuális zavarból, és teszi nevetségessé mindazt, amit a világ kulturáltabb fele szabad identitásválasztásról gondol. A szakállas nő egy gyalázatos provokáció, egy förtelmes vicc, egy mocskos hazugság.”

Puzsér szerint Wurst egy gátlástalan producer kreatúrája; olyan dologból készítettek popüzleti terméket, ami rengeteg embernek okoz magánéleti krízist. A kritikus azt írja, hogy amit láttunk, nem toleranciaeszköz, hanem „aljas szórakoztató showelem”.

hetivalasz.hu
MTI Hírfelhasználó