"Az EU-val a következő 4 évben is meg kell ütköznünk"
„Új szelek fújnak az Európai Unióban, és a felzárkózni kívánó kelet-európai országok igényeihez illeszkedő, összeurópai gazdaságpolitikára van szükség” – jelentette ki Lentner Csaba.
2014. május 12. 10:46

Pénzügyileg nézve az uniós integráció Magyarországnak kétségtelenül előnyös. Négy és félszer több támogatás jött be hazánkba, mint amekkora Magyarország befizetése volt – nyilatkozta Lentner Csaba közgazdászprofesszor a Ma reggelben.

Lentner Csaba szerint az uniónak a globális növekedésben betöltött szerepe folyamatosan mérséklődik, azaz gazdasági értelemben gyengül, ám a kultúrában, a tudományban, a demokráciában, az emberi jogok tekintetében viszont az elkövetkezendő évtizedekben is mintaadó szerepet tölt be, tehát jó egy ilyen térséghez tartozni.

A közgazdászprofesszor szerint a 2004-2012 közötti időszakban az egy főre jutó GDP vonatkozásában, vásárlóerő-paritáson számolva Magyarország mindössze 4 százalékos növekedési ütemet ért el egy főre vetítve, szemben Lengyelországgal és Romániával, ahol ez 16 százalék volt. Tehát az előző kormányok nem használták fel jól az EU-tól lehívható forrásokat – mondta Lentner Csaba.

Hozzátette: 2004 után a nemzeti érdekérvényesítés is háttérbe szorult, s csak most, az utóbbi időkben figyelhető meg, hogy nem a globális összeurópai érdekek szerinti gazdaságpolitika folytatódik Magyarországon, és a kormány a nemzeti erőforrások koncentrációjára, kiterjesztésére, a hazai lakosság jövedelmének felzárkóztatására helyezi a hangsúlyt. „Azt hiszem, hogy a növekedési dinamizmusunk (…) is érzékelhetően magasabb, hiszen több a fizetés, jobban növekszik a GDP” - állapította meg a professzor.

Lentner Csaba szerint a jövőben is lesznek konfliktusok az EU-val, hiszen ha a nemzeti érdek úgy kívánja, és a kormány ezt akarja kiteljesíteni az összeurópaival szemben - akkor a szabadságharcnak folytatódnia kell. „Az EU-val nekünk a következő 4 évben is nagyon komolyan meg kell ütköznünk” – tette hozzá.

„Új szelek fújnak az Európai Unióban, és a felzárkózni kívánó kelet-európai országok igényeihez illeszkedő, összeurópai gazdaságpolitikára van szükség” – jelentette ki Lentner Csaba.

M1 - Ma reggel
  • Az őszödi beszéd után megverték az embereket
    Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban az őszödi beszédet „dermesztő pillanatnak" nevezve a magyar politikában azt mondta: ijesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, a beszédet elmondta, becsapta az embereket, hazugsággal került kormányra, elvette az emberek pénzét, majd csődbe vitte az országot még ma is a baloldal vezetője.
  • Gyurcsányi beismerés: Hazudtak reggel, éjjel meg este
    Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és garnitúrája hazudtak „reggel, éjjel meg este", kormányzás helyett félrevezettek mindenkit, a csőd szélére vezették Magyarországot.
  • Magyar nyelvemlék a VIII. századból
    Nincs nép a világon, amelyet ne töltene el jogos büszkeség, és ne igyekeznék ezt az oktatásban is tudatosítani, ha nyelvének múltja hirtelen meghosszabbodik négyszáz évvel.
MTI Hírfelhasználó