Putyin megvárja az eredményeket
Vlagyimir Putyin orosz elnök az eredmények fényében mond véleményt a Donyeck és Luhanszk megye jogállásáról tartott vasárnapi népszavazásról.
2014. május 12. 10:35

Ezt Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő közölte a Kommerszant című orosz napilapnak nyilatkozva. Peszkov szerint „nehéz megjósolni”, hogy milyen döntést hoz az államfő. A lap munkatársa arról kérdezte a szóvivőt, befolyásolni fogja-e Putyint az, hogy ő maga kérte a „föderalizáció” kelet-ukrajnai híveit a népszavazás elhalasztására. Peszkov ezzel kapcsolatosan felhívta a figyelmet arra, hogy Putyin „nem kérte” őket erre, hanem csupán javaslatot tett. „Ugyanakkor erre (a javaslatra) még az elnök tekintélye ellenére is nehéz volt hallgatni. A hadműveletek miatt a lakosok kénytelenek saját terveik mentén cselekedni, a valós helyzetből kiindulva” – mondta Peszkov.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió már értésre adta, hogy nem ismeri el a donyecki és luhanszki népszavazást, továbbá arra figyelmeztetett, hogy újabb szankciókat vezethet be Oroszország ellen, ha a kelet-ukrajnai referendum miatt meghiúsulna a május 25-i ukrán elnökválasztás.

Peszkov szerint az Oroszországgal szembeni kifogások mind „badarságok”. „A Nyugat miért nem volt képes megakadályozni a páncélozott harcjárművek bevetését Szlovjanszkban és Kramatorszkban, és a békés polgárok agyonlövetését? Ők nem vetették latba befolyásukat, és emiatt semmi bajuk, miközben Oroszország tehet mindenről” – hangoztatta Putyin szóvivője.

Dmitrij Peszkov szerint a Nyugat képmutató politikát folytat, amikor szankciókkal fenyegeti Moszkvát. „Nem fontos számukra, hogy végrehajtják-e a megállapodásokat, zajlik-e a párbeszéd, és vége van-e a lövöldözésnek. Az a fontos nekik, hogy megrendezzék az elnökválasztást, és lezárják az általuk megszervezett puccs törvényességével kapcsolatos jogi kérdést” – mondta a szóvivő.

Kijev: a népszavazások és a provokációk mögött terroristák állnak

A kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyében lebonyolított népszavazások és provokációk mögött „orosz követelményeknek megfelelően felfegyverzett és kiképzett” terrorista bűncsoportok állnak – közölte hétfő hajnalban az ukrán külügyminisztérium. A tárca leszögezte, hogy a „Kreml által szervezett és pénzelt” népszavazások jogilag semmisek, és semmilyen jogi következményeik sem lesznek Ukrajna területi épségére és berendezkedésére nézve. A minisztérium szerint ennek a „bűnös bohózatnak” a szervezői tudatosan megsértették Ukrajna alkotmányát és törvényeit, és figyelmen kívül hagyták Kijev és a nemzetközi közösség felhívásait.

„Az ukrajnai állampolgárok túlnyomó többsége Donyeck és Luhanszk megyében nem vesz részt az ilyen önkényes cselekményekben, és nem veszi kezébe a honfitársai vérével összefröcskölt bűnös szavazócédulát” – áll a közleményben, amelyet az UNIAN hírügynökség idézett. A dokumentum leszögezi azt is, hogy az ukrán nép nem ismer el semmilyen „terrorista referendumot” sem Donyeck, sem Luhanszk megyében, sem pedig a Krím félszigeten.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó