Megkezdte munkáját az új Országgyűlés
A Fidesz és a KDNP frakcióvezetője az ellenzék politikai stílusát kifogásolta napirend előtti felszólalásában. Az MSZP képviselője a családi csődvédelem bevezetését sürgette, a Jobbik frakcióvezetője pártja Európa-politikáját ismertette, az LMP képviselőcsoportjának vezetője pedig a kormány gazdaságpolitikáját bírálta.
2014. május 12. 15:05

Harrach: a ciklus egyik fő célkitűzése a gazdaság erősítése

A gazdaság erősítését, a társadalom rendezetté tételét, az igazságosság és a társadalmi normák érvényesítését sorolta az új parlamenti ciklus célkitűzései közé Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, aki bírálta a baloldal és a Jobbik politikai stílusát. A kereszténydemokrata politikus közölte egyúttal, reményeik szerint a családi csődvédelem intézménye még ebben az évben megvalósul.

Felszólalásában utalt az osztrák Conchita Wurstnak az Eurovíziós Dalfesztiválon aratott győzelmére, úgy fogalmazva: "amikor egy férfi azt mondja magáról, hogy nő, és történetesen még szakálla is van, akkor lehet, hogy jópofaságnak gondoljuk ezt, és addig talán nincs is baj, a baj akkor kezdődik, hogy ha pozitív diszkrimináció győztese lesz ez a szakállas nő".

Rétvári Bence válaszában a magyar politikai élet stílusáról azt mondta: az áprilisi országgyűlési választáson a szavazók sem a szélsőséges jobb-, sem a szélsőséges baloldali megnyilvánulásokat nem tüntették ki bizalmukkal.

Schiffer: ha a kormány így folytatja, a magyar egy közmunkaalapú társadalom lesz

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint ha a kormány úgy folytatja a politikáját, ahogyan az elmúlt négy évben tette, akkor a magyar egy közmunkaalapú társadalom lesz, Magyarország pedig "unokák nélküli összeszerelő ország" marad.

Az LMP-s politikus számos gazdasági adatot ismertetett, amelyek szerinte azt mutatják, hogy ma a magyarok kevesebb pénzért többet dolgoznak. Jelezte, az Európai Unióban Magyarországon a legnagyobb a szegénységben élők aránya.

Válaszában Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára megkésett kampánybeszédnek nevezte Schiffer András szavait, kijelentve, hogy a választók tisztában voltak azzal, mire szavaznak, amikor a Fidesz-KDNP-re adták voksukat.

Tóbiás: öt éve ígéri a Fidesz-KDNP a családi csődvédelmet

A szocialista Tóbiás József napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy a Fidesz-KDNP immár öt éve ígéri a családi csődvédelem bevezetését, ami mindeddig nem történt meg, holott soha nem volt olyan aktuális, mint ma.

Jelezte egyúttal, hogy az MSZP az elmúlt négy évben többször is benyújtotta a magáncsőd intézményéről szóló törvényjavaslatát, amely segítene a nehéz helyzetbe került családokon.

A KIM parlamenti államtitkára úgy reagált: a KDNP már kidolgozta a családi csődvédelemről szóló előterjesztését, és a tavaszi ülésszakban előrelépés lesz a javaslat ügyében, de - mint mondta - "még ez sem fog segíteni az MSZP kétmilliárd forintos adósságán".

  Vona: a Jobbik eurorealista párt

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője szerint míg a baloldal "euromazochista" - és azt szereti, ha Brüsszel "láncon tart bennünket -, a Fidesz pedig "euronaiv", addig a Jobbik az egyedüli "eurorealista" párt, amely azt mondja, módosítani kell a magyar uniós csatlakozási szerződést.

"Európa-pártiak vagyunk, de nem egy szakállas nőben látjuk Európát és Európa jövőjét" - jellemezte pártja Európa-politikáját, szintén utalva az Eurovíziós Dalfesztiválon aratott osztrák győzelemre. Hozzátette, "mi a nemzetek Európájában hiszünk, ahol a nemzetállamok megvédhetik szuverenitásukat". Vona Gábor tiszteletet, igazságot, szuverenitást és megélhetést követelt a magyaroknak.

Rétvári Bence úgy reagált: a magyaroknak járó tisztelet körébe nyilván Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke is beletartozik, akit múlt kedden leköpdöstek a Kossuth Lajos téren, egy tüntetésen, ám a Jobbik európai parlamenti (EP-) választási listavezetője, Morvai Krisztina azóta sem ítélte el Gaudi-Nagy Tamást - a Jobbik-frakció volt tagját -, aki "a tiszteletlenség határain is túlment", amikor hisztériát keltett Pásztor István ellen a Parlament előtt.

Rogán: az ellenzék ugyanazt a stílust folytatja

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető szerint az ellenzék pártjai ugyanazokat a vitákat ugyanabban a stílusban akarják folytatni, amelyről a választók ítéletet mondtak az április 6-ai országgyűlési választáson.

Ezzel kapcsolatban ő is megemlítette a Pásztor Istvánt ért inzultust, amelyet tűrhetetlennek nevezett. Ez az agresszív stílus az igazán veszélyes Magyarországra nézve, mert ezzel az egész ország lejáratható a világban - mondta. A baloldalról pedig úgy fogalmazott: a szocialisták nem a stílusukkal, hanem a munkájukkal igyekeztek lejáratni Magyarországot Brüsszelben, amikor "már az első pillanatban lejárató körlevelet készítettek", amelyben rágalmazták az országot.

Magyarországnak nincs szüksége erre a stílusra, erre a tevékenységre - összegezte Rogán Antal.

Válaszában Németh Zsolt külügyi államtitkár üdvözölte, hogy a rendőrség pénteken előállított egy embert a Pásztor Istvánt ért inzultussal kapcsolatban.

Azt is mondta, hogy a május 25-ei EP-választáson egyértelmű választ kell adni Magyarország lejáratására.

MTI nyomán
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó