KSH: továbbra is a járműgyártás húzza az ipari termelést
Márciusban az ipari termelés 10,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a termelés bővülésében elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok eladásainak növekedése játszott szerepet - közölte a részletes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
2014. május 14. 10:33

Az ipar márciusi teljesítményét az exporteladások gyorsulása táplálta: a külpiaci  értékesítés volumene 14,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a februári 11,2 százalék után, miközben a belföldi eladások továbbra is csökkentek.

A munkanaphatástól megtisztított ipari kibocsátás 8,1 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelés márciusban 0,4 százalékkal nőtt.

Az első negyedévben a termelés 8,4 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az export 11,9 százalékkal nőtt, a belföldi értékesítés 3,0 százalékkal csökkent.
A számok megegyeznek a május 8-án közölt előzetes adatokkal.

A feldolgozóipar exportértékesítésének csaknem felét adó két alágból a több mint egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele márciusban jelentősen, 26,0 százalékkal nőtt.

A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export egyhetedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene tíz havi csökkenés után először, 2,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi alacsony bázisról, amikor 20 százalékkal volt kisebb a 2012 márciusinál. A villamos berendezések és gépek exportvolumene 11,8, illetve 11,6 százalékkal nőtt éves összevetésben, a gyógyszerexport tavaly április óta először nőtt 6,8 százalékkal márciusban.

Az ipar belföldi értékesítése márciusban 3,2 százalékkal csökkent 2013 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai viszont márciusban 6,4 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit.

A járműiparba sorolt vállalkozások belföldi eladásai 58,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a gépipari cégeké 10,1 százalékkal nőtt, miközben az élelmiszer eladások 3,0 százalékkal elmaradtak a tavaly márciusitól.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül márciusban a feldolgozóipar termelése 12,2 százalékkal nőtt 2013 márciusához viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása viszont 10,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, főként az előző évinél jóval melegebb időjárás miatt - közölte a KSH.

A feldolgozóipar jelentősebb súlyú alágai közül a termelés csaknem három tizedét adó járműgyártás kibocsátása 28,3 százalékkal nőtt. A második legnagyobb alágban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában 2011 márciusa óta először mért - 1,6 százalékos - növekedést a KSH, amelyhez elsősorban az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának több mint 20 százalékos bővülése járult hozzá.

A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása szerény mértékben, 0,4 százalékkal nőtt, nagyrészt az értékesítés négy tizedét kitevő exporteladások élénkülésének köszönhetően; a hazai eladások visszaestek a KSH adatai szerint.

A 2013. márciusi alacsony termelési szint is hozzájárult a gyógyszergyártás kimagasló teljesítményhez, az alág kibocsátása 25,1 százalékkal nőtt.

Márciusban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 28,1 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 19,9 százalékkal, az új exportrendelések 29,3 százalékkal emelkedtek. A járműipari új exportrendelései 43,7, a gyógyszeriparé 42,5, a gépiparé 28,3 százalékkal nőtt és a villamos berendezésekre is 28,1 százalékkal több rendelés futott be.

Az összes rendelésállomány 21,4 százalékkal haladta meg a tavaly márciusit. A belföldi rendelések 22,6, az exportrendelések 21,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

MTI nyomán
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • A siker titka, hogy sikerült lejönni az izmus alapú politizálásról
  Azért sikeresek a mai napig a rendszerváltó politikusok Magyarországon, mert nem absztrakt elvek mentén, hanem az ország érdekében politizálnak - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szombaton Balatonszárszón.
 • Kampányrajt - Megszólaltak a pártok
  Az ellenzék teljes összefogásra vonatkozó stratégiája megbukott, hatalmas kudarccal indulnak az önkormányzati választáson, és míg a kormánypártokat az építkezés, addig az ellenzéket háborúskodás, békétlenség, gyűlölet jellemzi - jelentette ki Kósa Lajos.
 • Szent István-napi gondolatok
  Ennek a vitának egy másik része a Szent Istvánt követő Nyugathoz közeledés és a nemzeti önállóság ma is időszerű és gyakran félreértett vagy félremagyarázott ellentéte.
MTI Hírfelhasználó