Az EP-nek fel kell lázadnia az Európai Bizottság ellen
Helmut Schmidt volt német kancellár szerint az Európai Parlamentnek (EP) nagyobb hatalomra kell szert tennie a brüsszeli bürokráciával szemben.
2014. május 16. 13:23

Helmut Schmidt volt német kancellár szerint az Európai Parlamentnek (EP) nagyobb hatalomra kell szert tennie a brüsszeli bürokráciával szemben, és ezt csak azzal érheti el, ha fellázad az Európai Bizottság ellen.

A publicistaként tevékenykedő volt szociáldemokrata politikus a Bild című német lapban pénteken megjelent interjúban úgy vélte, a németek azért érdeklődnek kevéssé az EP-választás iránt, mert gyenge az intézmény befolyása. Az alacsony részvételi arány viszont csak tovább rontana a helyzeten, ezért május 25-én mindenkinek le kell adnia a voksát - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy "a közép pártjaira" kell szavaznia mindazoknak, akik el akarják kerülni, hogy a bejutási küszöb megszüntetésre révén Németországból szélsőségesek kerüljenek be az Európai Unió multinacionális parlamenti közgyűlésébe.

Az EP-nek "sokkal nagyobb hatalom kell a brüsszeli EU-bürokráciával szemben", ezért a választás után felálló új parlamentnek elsőként "puccsot" kell végrehajtania az Európai Bizottság ellen - mondta Helmut Schmidt.
A volt német kancellár szerint Brüsszellel nemcsak az a baj, hogy túlságosan beleavatkozik a tagállamok ügyeibe, hanem az is, hogy beleszól a világpolitikába, holott a bizottság legtöbb tagja "nemigen ért hozzá". Ezt jelzi az Ukrajna "becsatolására" irányuló kísérlet és a közeledés a nem is Európához tartozó Örményországhoz, ami az Európai Bizottság "nagyzási mániáját" mutatja - mondta Helmut Schmidt.

Az ukrajnai válság rendezésére az 1975-ös Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet mintájára össze kell hívni egy nemzetközi konferenciát valamennyi érdekelt állam, köztük Oroszország és Fehéroroszország vezetőinek részvételével - emelte ki.
Hozzátette: az ukrajnai válság mindinkább emlékeztet az első világháborút megelőző hónapok folyamataira. "Nem kell a harmadik világháború ördögét a falra festeni, de napról napra nagyobb a veszélye annak, hogy a helyzet éppen úgy elmérgesedik, mint 1914 augusztusában" - mondta a volt német kancellár.

Helmut Schmidt 1974-től 1982-ig volt az NSZK kancellárja. A kormányfői munka befejezése után kezdte el publicisztikai tevékenységét a liberális Die Zeitnál. 1987-től a hetilap főállású újságírója, 1983-tól a lap szerkesztőbizottsági tagja, társkiadója lett. Eddig majdnem ezer cikket és esszét írt, és megjelent csaknem 30 kötete. Írásai révén a pártok fölött álló, csak a közjót szem előtt tartó erkölcsi tekintélyt tisztelik benne Németországban és szerte Európában.

hirado.hu - MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó