Százmilliós károkat okozott az ítéletidő
Helyreállítás Yvette után
Országszerte megkezdődtek a helyreállítási munkák, az első becslések szerint több százmillió forintos kárt okozott az Yvette-ciklon.
2014. május 17. 10:27

Két nap alatt kétezer helyre riasztották a tűzoltókat a szélviharok és esőzések miatt. Még pénteken is viharos szél fújt több helyen, de csütörtökhöz képest sokat javult a helyzet.

A folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően a legtöbb kertből már eltűnt a víz, a Balatonból viszont mapközben még mindig hatalmas hullámok csaptak ki a partra. Ezeket egyre többen fényképezik, a legbátrabbak pedig elővették a szörfdeszkájukat, és bemerészkedtek a hullámok közé - hangzott el a Híradóban.

A térségben óriási károkat okoztak a kidőlt fák, sokat tövestől csavart ki a szélvihar. Az áramszolgáltató szakemberei egész nap a leszakadt vezetékeket pótolták. Balatonbogláron a 7-es utat két napra le kellett zárni. A vihar és a sok eső miatt az út menti platánfák közül több életveszélyessé vált. Amíg el nem vonul a vihar, az autósokat mellékutakra terelik.

A Zala megyei Pölöskén egy üzem tárolójának a tetejét szakította le a csütörtöki vihar. A hatalmas lemezeket a tűzoltók egy markolóval és egy daruval vitték el a 75-ös út közeléből. Kőszeg határában a megáradt Gyöngyös-patak miatt három házból ki kellett költözniük az ott lakóknak. A hegyről lezúduló víz miatt pedig a belvárosban homokzsákokkal védték az épületeket.

A Borsod megyei Tornanádaskán közben elkezdték kijavítani azokat a háztetőket, amelyeket csak kicsit rongált meg a szél. A 26 ház többsége azonban lakhatatlanná vált, ezért a több mint 100 kiköltöztetett ember közül csak néhány térhetett vissza otthonába.

A településen a Baptista Szeretetszolgálat egymillió forint értékű élelmiszercsomagot osztott ki. A bajba jutott családok közül szinte senkinek nincs biztosítása. A Híradónak elmondták, saját erőből biztosan nem tudják helyreállítani a házaikat.

hirado.hu - MTI
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • A Velencei Bizottság szerint is szembemegy a nemzetközi joggal az ukrán nyelvtörvény
  A Velencei Bizottság friss szakvéleménye ismételten világossá tette, hogy az előző ukrán elnök hivatali idejében elfogadott nyelvtörvény elveszi a nemzeti közösségek már meglévő, szerzett jogait az anyanyelv-használattal kapcsolatban – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.
 • Stadionstopból kórházstop lett Budapesten
  A fővárosi önkormányzat baloldali többségű vezetése olyan háttéralkukat kötött, amelyekkel Demszky- és a Gyurcsány-korszak emberei tértek vissza Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint. Hangsúlyozta: egyelőre türelmesek a főpolgármesterként még tapasztalatlan Karácsony Gergellyel, ám elvárják, hogy a főváros lássa el a saját feladatait, s jövő év elejére kész Budapest-ví­ziót is várnak Karácsonytól és szövetségeseitől.
 • Bayer Zsolt: Húsz esztendőm hatalom…
  Ha tizenöt éves vagy, te vagy a legalkalmasabb világmegváltónak, de ha huszonkét éves, végzős joghallgató vagy és konzervatív, akkor nem vagy alkalmas ifjúságügyi helyettes államtitkárnak.
MTI Hírfelhasználó