Százmilliós károkat okozott az ítéletidő
Helyreállítás Yvette után
Országszerte megkezdődtek a helyreállítási munkák, az első becslések szerint több százmillió forintos kárt okozott az Yvette-ciklon.
2014. május 17. 10:27

Két nap alatt kétezer helyre riasztották a tűzoltókat a szélviharok és esőzések miatt. Még pénteken is viharos szél fújt több helyen, de csütörtökhöz képest sokat javult a helyzet.

A folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően a legtöbb kertből már eltűnt a víz, a Balatonból viszont mapközben még mindig hatalmas hullámok csaptak ki a partra. Ezeket egyre többen fényképezik, a legbátrabbak pedig elővették a szörfdeszkájukat, és bemerészkedtek a hullámok közé - hangzott el a Híradóban.

A térségben óriási károkat okoztak a kidőlt fák, sokat tövestől csavart ki a szélvihar. Az áramszolgáltató szakemberei egész nap a leszakadt vezetékeket pótolták. Balatonbogláron a 7-es utat két napra le kellett zárni. A vihar és a sok eső miatt az út menti platánfák közül több életveszélyessé vált. Amíg el nem vonul a vihar, az autósokat mellékutakra terelik.

A Zala megyei Pölöskén egy üzem tárolójának a tetejét szakította le a csütörtöki vihar. A hatalmas lemezeket a tűzoltók egy markolóval és egy daruval vitték el a 75-ös út közeléből. Kőszeg határában a megáradt Gyöngyös-patak miatt három házból ki kellett költözniük az ott lakóknak. A hegyről lezúduló víz miatt pedig a belvárosban homokzsákokkal védték az épületeket.

A Borsod megyei Tornanádaskán közben elkezdték kijavítani azokat a háztetőket, amelyeket csak kicsit rongált meg a szél. A 26 ház többsége azonban lakhatatlanná vált, ezért a több mint 100 kiköltöztetett ember közül csak néhány térhetett vissza otthonába.

A településen a Baptista Szeretetszolgálat egymillió forint értékű élelmiszercsomagot osztott ki. A bajba jutott családok közül szinte senkinek nincs biztosítása. A Híradónak elmondták, saját erőből biztosan nem tudják helyreállítani a házaikat.

hirado.hu - MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Golyófogó helyett – jövendőmondó...
  Valóban, amikor ő és társai színre léptek, az országban még itt állomásoztak a megszálló szovjet csapatok, és neki magának voltak is személyes tapasztalatai arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki ellenáll, vagy megpróbálja lebontani azt az embertelen korszakot, melyet a kommunista Magyarország időszakának nevezünk – fogalmaz Bakos Katalin.
 • Energiaforrások: ne kerüljünk cseberből vederbe
  Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján pénteken.
 • A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!
  "Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!" - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő.
MTI Hírfelhasználó