Schiffer: el kell zavarni a lobbistákat Brüsszelből
Az LMP társelnöke szerint nem lobbistákat kell küldeni Brüsszelbe, hanem olyan embereket, akik a magyarok érdekeit és a természeti erőforrások védelmét képviselik.
2014. május 19. 13:01

Az LMP társelnöke szerint nem lobbistákat kell küldeni Brüsszelbe, hanem olyan embereket, akik a magyarok érdekeit és a természeti erőforrások védelmét képviselik. Schiffer András a köztévében riasztónak nevezte a Kovács Béla-ügyet, és beszélt arról is, hogy pártja támogatja a kárpátaljai magyarság autonómiatörekvéseit, de nem támogatja az Európai Egyesült Államok koncepcióját.

Ahhoz, hogy az Európai Unió hatékonyan tudjon beleszólni a globális folyamatokba, olyan átlátható szervezeteket kell működtetni, melyek ellent tudnak állni a különböző nagyvállalatok nyomásainak. Emellett egyre nagyobb szerepet kellene kapni azon intézményeknek, melyeket  az európai polgárok közvetlenül választanak - jelentette ki Schiffer András, az LMP társelnöke az M1 Ma reggel című műsorában.

Több állampolgári részvételt, nagyobb átláthatóságot, és el kell zavarni a lobbistákat a brüsszeli döntéshozatal környékéről – fogalmazott a politikus.

Megemlítette: célszerű lenne uniós szinten vizsgálni az uniós források felhasználását. Emlékeztetett arra, hogy annak idején még Vágó Gábor képviselőtársával kezdeményezték, vizsgálják meg, milyen offshore cégekhez folytak ki uniós pénzek az Orbán- és a Gyurcsány-kormány idején. A felállítandó európai ügyészségnek szerinte kizárólag olyan ügyekben kellene eljárnia, melyek uniós pénzeket, uniós intézményeket érintenek, minden más maradna nemzeti hatáskörben. Kérdésre válaszolva elmondta: célszerűbb lenne, ha ez a szervezet ez Európai Bizottság helyett az Európai Parlamentnek lenne alárendelve.

Arra a kérdésre, hogy támogatja-e az Európai Egyesült Államok koncepcióját, azt válaszolta: dehogy támogatja. Tévútnak nevezte azt, ha valaki a nemzeti önrendelkezést és az Európai Uniót szembe akarja állítani. Tudomásul kell venni, hogy Európa nem azonos Észak-Amerikával, vagy más olyan kísérletekkel a világban, melynek során föderációkat hoztak létre. Itt az egyes kisebbségeknek önálló identitásuk, önrendelkezési igényük van. Az európai polgárok az önazonosságukat a nemzetek keretei között tudják megtalálni – hangoztatta Schiffer András, aki azt is mondta: az európai integráció számunkra annyira fontos, amennyiben lehetővé teszi, hogy egy tízmilliós ország is hatékonyan tudja megfogalmazni a saját érdekeit a globális politikában.

Kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy az LMP kiáll a kárpátaljai magyarság autonómiatörekvései mellett, a mindenkori kormánynak azonban ebben a kérdésben úgy kell fellépnie, hogy minderről előzetesen egyeztet az adott közösség valamennyi képviselőjével.

Riasztónak nevezte azt, hogy a jobbikos Kovács Béla európai parlamenti képviselővel kapcsolatosan kémkedés gyanúja merült fel. Ki kell tenni az asztalra, hogy lobbistákat küldünk az Európai Parlamentbe, vagy olyan képviselőket, akik a magyar emberek érdekeit és a természeti erőforrások védelmét képviselik – fogalmazott az LMP társelnöke.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó