"Van kémügy, de nincs James Bond"
Kovács Béla kapcsolatot tartott fenn az orosz titkosszolgálattal és ez a kapcsolat szervezett és konspiratív volt - erősítette meg Németh.
2014. május 19. 15:30

Kovács Béla kapcsolatot tartott fenn az orosz titkosszolgálattal és ez a kapcsolat szervezett és konspiratív volt - erősítette meg Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke hétfőn.

Németh Szilárd újságíróknak azt mondta: a szolgálatok tényekre, kép- és hangfelvételekre alapozva adtak dokumentált tájékoztatást, aminek alapján a testület tagjai meggyőződhettek arról, hogy Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő kapcsolatot tartott fenn az orosz titkosszolgálattal, és ez a kapcsolat szervezett és konspiratív volt.

"Van kémügy, de nincs James Bond" - jelentette ki Molnár Zsolt, a bizottság elnöke azt követően, hogy a Belügyminisztérium, az ügyészség és a szolgálatok képviselői zárt ülés keretében tájékoztatást adtak a kémgyanúba keveredett Kovács Béla ügyéről.

Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja azt mondta: meggyőző tájékoztatást kaptak az ügyről, és bebizonyosodott, hogy nem összeesküvés-elméletről van szó. Hozzátette: további vizsgálatokat és bizottsági ülést kezdeményez, hogy látni lehessen, az ügyben milyen szerepe van a Jobbiknak és Kovács Bélának.

------------------------------------------------------------------------

Vona: Rágalomhadjárat indult a Jobbik ellen

A Jobbik elnöke szerint aljas és átlátszó rágalomkampány indult pártja ellen, a kampány célja, hogy megroppantsák a Jobbikot az EP-választás előtt.

Vona Gábor a parlament nemzetbiztonsági bizottságának hétfői zárt ülését követően - amelyen őt és a kémgyanúba keveredett Kovács Bélát hallgatták meg - azt mondta: gyanússá teszi az időzítést, hogy május 8-i sajtóhírek szerint Joe Biden amerikai alelnök és Orbán Viktor miniszterelnök telefonon az ukrán helyzetről, az amerikai-orosz nézeteltérésről, illetve az ezzel kapcsolatos magyarországi helyzetről beszélt, és az amerikai politikus azt is kérte: tegyen valamit a Jobbik megerősödése ellen. A pártelnök furcsának nevezte azt is, hogy ha valóban 2009 óta vizsgálódtak Kovács Béla ügyében, akkor miért pont most, az EP-választás előtt kerekedik ilyen ügy.

Úgy vélekedett: ez az egész EP-választás tétjét is módosítja. Mint mondta, nemcsak arról van szó, hogy kik fogják Magyarországot képviselni az Európai Parlamentben, hanem arról is, hogy "külföldi nyomásra a magyar kormánypárt koholt vádak alapján fel tud-e morzsolni egy törvényesen működő, 1 millió ember támogatását élvező parlamenti pártot". Vona Gábor egyúttal szavazásra buzdított.

A pártelnök kitért arra is: az ülésen nem kapott választ arra, hogy az "úgynevezett kémügyben" miért hívták meg őt a bizottság elé. Ezt párttársa, Mirkóczki Ádám is megerősítette, jelezve, hogy a pénteken a Fidesz által a sajtóban megjelent kérdéseket végül ő maga tette fel a Jobbik elnökének. Hozzátette: semmi olyan nem történt, ami indokolta volna a zárt ülést, ez csak arra jó, hogy a Fidesz "azt sugalmazzon, amit akar".

Mirkóczki Ádám jelezte: a szakszolgálatok meghallgatásáról szóló bizottsági szakaszban elhangzottakat hosszú időre titkosították, így érdemben nem tud róla beszámolni, ugyanakkor semmi olyasmit nem hallott az ülésen, ami a Btk. bármely tényállását kimerítené. Kijelentette: bízik benne, hogy az Európai Parlament felfüggeszti Kovács Béla mentelmi jogát, és a bírósági eljárásban bebizonyosodik ártatlansága. Megjegyezte: addig viszont a Fidesz még sok lapáttal rátesz az ügyre, "James Bond kutyafüle lesz ahhoz képest, amit most Kovács Béláról fognak állítani".

Kovács Béla a sajtónak szűkszavúan csak annyit mondott, hogy ha lesz jogi lehetősége, akkor lemond mentelmi jogáról, külföldiekkel pedig csak munkájával kapcsolatos találkozói voltak. Az EP-képviselő ezt követően elhagyta a helyszínt.

hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó