Bemutatták a magyar pavilon terveit
Szőcs Géza kormánybiztos csütörtökön Milánóban nemzetközi sajtótájékoztatón mutatta be a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjának terveit.
2014. május 23. 09:31

Szőcs Géza kormánybiztos csütörtökön Milánóban nemzetközi sajtótájékoztatón mutatta be a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjának terveit, majd megnyitotta a pavilon tervezési anyagaiból összeállított kiállítást - közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Kreatív Intézet.

Szőcs Géza a magyar pavilonról készült animációs film, a pavilon koncepciója és tervei, valamint az Expo szellemiségét megfogalmazó magyar üzenet bemutatása után közölte: az Expo alatt és azt követően is szoros együttműködés fog kiépülni a magyar és az olasz pavilon között.

Az MTI kérdésére közölték: a zsűri eleve azokat a pavilonokat részesítette előnyben a látványötlet pályázaton, amelyek az ember és természet, illetve a hagyományos kultúra és modernitás értékeit hozták szintézisbe.

"Megvalósíthatósági szempontok alapján egyértelműen az Alakor jeligéjű pavilonötlet volt a legesélyesebb, melyben a környezeti és környezetvédelmi értékek és üzenetek hangsúlyosabban és komplexen jelentek meg; ez az Expo szellemiségének is fontos alapeleme. Így a megvalósuló pavilon ennek továbbfejlesztésével készül" - áll az MTI kérdésére küldött válaszban.

A magyar pavilon 1910 négyzetméteres területen épül fel, az építmény beépített alapterülete mintegy 3000 négyzetméter lesz.

Az Expo szellemiségének megfelelően Magyarország pavilonja több témakörben kíván a látogatókhoz üzenetet eljuttatni, így a következő öt területhez kapcsolódó értékeket képviselik majd a kiállítások és programok: egészséges hagyományok, Magyarország a víz országa, örökség a jövőnek, olasz-magyar történelmi kapcsolatrendszer, valamint kortárs kultúra.

Olaszország mellett Magyarország máig az egyetlen résztvevő ország, amely a pavilont kutatásfejlesztés és oktatás céljára kívánja hasznosítani a későbbiekben. Az olasz törekvésekkel megegyező koncepcióval a magyar kiállítási pavilon Szombathelyen, a 11-es Huszárlaktanya területén a Kreatív Örökségvédelmi és Értékfejlesztő Központ részeként épül fel újra.

Szőcs Géza kormánybiztos még az április 3-i alapkőletétel időpontjában megállapodott Diana Braccóval, az EXPO 2015 olasz pavilon kormánybiztosával a jövőbeni szoros együttműködésről, mind a pavilon építését érintően, mind pedig a jövőbeni kutatóintézetek közötti kapcsolatok kialakításában.

A magyar látványterve a www.expohungary.com honlapon tekinthető meg.

hirado.hu - MTI
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
  • Az egyházak jelenléte a járvány idején is eleven
    Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában.
  • Politikai nyilatkozatot nyújtott be a parlamentnek a KDNP
    Politikai nyilatkozatot nyújtott be az Országgyűlésnek a KDNP, hogy utasítsák el a migrációt és a genderszemléletet is pozitív színben feltüntető megállapodást.
MTI Hírfelhasználó