Kémügy - Támadásba lendült a Jobbik
Zöld színű dossziéval jelezte a kémbotrányba keveredett jobbikos Kovács Bélának az orosz ügynök, ha készen állt a beszélgetésre – tudta meg a Hír TV. Célpont című műsoruk információi szerint Kovács energetikai kérdésekről referált, míg a Népszabadság úgy tudja, nem klasszikus kém volt, hanem az unió bomlasztása volt a feladata. A Jobbik az eddigi védekezés után tegnap támadásba lendült és nyilvánosságot követel. A kémügy jövő héten ismét a nemzetbiztonsági bizottság elé kerülhet.
2014. május 24. 08:18
Pilisi lakásától autóval indult Kovács Béla a ma is aktív – volt KGB-s – orosz ügynökkel szervezett találkozóira. A jobbikos politikus 2009 óta rendszeresen találkozott Budapesten és több megyeszékhelyen az orosz ügynökkel, akinek az energetikai szektorról referált – tudta meg a Hír TV. Kovács az Európai Parlamentben (EP) az energiaügyi bizottság tagja. A Célpont című műsorukban elhangzott: Kovács az útvonalat jól megtervezte, kocsiból buszra, metróra, villamosra vagy taxiba szállt, több helyszínt bejárt, mire megérkezett a találkozóra. De mivel az orosz ügynök tudta, hogy őt figyelik, piros dossziéval jelzett, ha nem tudnak beszélni és zölddel, ha igen.
 
A műsorban Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke megismételte, tényekkel, dokumentumokkal alátámasztott jelentést kaptak, amely alapján számukra egyértelmű, hogy Kovács Béla hazaárulást követett el a kémkedéssel. Azt is felvetette, ha egy egyszerű magyar állampolgárról lenne szó, már rég bilincsben lenne, mert szerinte fennáll a bűnismétlés, az elszökés és a bizonyítékok meghamisításának veszélye. Németh szerint csak a mentelmi jog védi a politikust, s a Jobbik is olyan helyzetbe hozza, hogy nem tudják előzetes letartóztatásba helyezni.
 
Vona Gábor, a Jobbik elnöke kijelentette, fogalma sincs arról, hogy hány orosz ügynök van a Jobbikban. Hozzátette, ha van is, akkor ő arról nem tud. Pedig – mint fogalmazott – ha tudna róla, akkor nem lenne.
 
A Népszabadság tegnap arról számolt be, hogy Kovács Béla nem klasszikus hírszerző munkát végzett Oroszországnak. Informátoraik szerint elsősorban nem arra használta az orosz titkosszolgálat, hogy titkos uniós dokumentumokat szerezzen meg számára, az ő „szakterülete” a bomlasztás volt. Konkrétan az európai nemzeti, döntően szélsőjobboldali pártokat tömörítő Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségén keresztül az unióellenes hangulatkeltés. (A szervezetet 2009-ben hozták létre Budapesten, Kovács eleinte kincstárnok, a múlt év vége óta pedig elnök.)
 
A Jobbik elnöke ezt úgy értelmezte, hogy Kovács nem volt kém vagy hírszerző, a bűne mindössze az, hogy euroszkeptikus, eurorealista pártokból, többedmagával verbuvált szövetségével igyekezett lerántani a leplet Brüsszel álszent politikájáról. Vona emellett támadásba is lendült. Azt kifogásolta, hogy őt mint a Jobbik elnökét nem tájékoztatják a szolgálatok semmiről, miközben a sajtóban szivárognak ki az információk. Majd azt kérdezte, a magyarországi szolgálatok valóban magyar érdeket szolgálnak-e, vagy külföldit, esetleg a kormányzó Fidesz érdekeit. Továbbra is követelte, hogy legyen nyilvános a hétfői nemzetbiztonsági ülésen az ő és a Kovács meghallgatásáról készült jegyzőkönyv, illetőleg rendkívüli nemzetbiztonsági bizottsági ülést is összehívatna. Erre még Orbán Viktor miniszterelnököt is várná, arra hivatkozva, hogy a kormányfő – ahogy korábban egy interjúban fogalmazott – „eleget” tud az ügyről.
 
Vona a bizottsági ülés témájává tenné a Népszabadság azon információját is, miszerint részben a titkosszolgálat „aknamunkájának” köszönhetően hiúsult meg egy egymillió dolláros iráni beruházás a Jobbik egyik fellegvárának számító Tiszavasváriban. Ha ez igaz, mondta, az a hazaárulás legdurvább formája.
 
A nemzetbiztonsági bizottság összehívását kérte az LMP is, mert szerintük számos kérdés tisztázandó még a kémügyben. Molnár Zsolttól, a bizottság szocialista elnökétől megtudtuk, jövő szerdán üléseznek – alapvetően az ukrán helyzet miatt – ám ő támogatja, hogy ismét napirendre vegyék Kovács Béla ügyét. Azt ugyanakkor nem tartotta szerencsésnek, hogy a kormányfőt is meghívják. Azt mondta, ha a Jobbik ezt kezdeményezi, akkor szavazásra bocsátja. Molnártól azt is megtudtuk, még nem készült el a jegyzőkönyv Vona és Kovács meghallgatásáról, így egyelőre az Alkotmányvédelmi Hivatal véleményét sem tudta kikérni arról, hogy nyilvánossá teheti-e. Végleges döntés csak a jövő héten vagy azután várható.
 
Kovács Béláról közben kiderült, kitűnő orosz kapcsolatai mellett Japánt is jól ismeri. A Jobbikhoz tartozó Alfahir.hu hírportálnak azt mondta, mivel édesapja a Külügyminisztériumban dolgozott, 1976-ban Japánba költöztek, és ott éltek négy évig. Mint ismert, később Moszkvában, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében gyarapította tudását; az egyetemről köztudott, hogy a szovjet érában együttműködött a diktatúra állambiztonsági szervezetével, a KGB-vel. Kovács azt mondta, az évfolyamon tanult Veres Tibor, a Wallis tulajdonos-vezérigazgatója, és összejártak Molnár Gyulával is, a XI. kerület volt szocialista polgármesterével. Az Origo.hu összeállításából pedig kiderült, a Jobbiknál kezdetben csak Vona Gábor hitt Kovács segítségében.
Magyar Nemzet
  • Orbán Viktor egész Európára hatással van
    Szeretném elmagyarázni a francia és a nyugati olvasóközönségnek, hogy miért is gyakorol ekkora befolyást az európai politikai életre Magyarország. Fontos, hogy lássák a tendenciákat és a különbségeket – vallja a francia értelmiségi, aki könyvet írt a magyar kormányfőről.
  • Tisztifőorvos: exponenciálisan nő a fertőzöttek száma
    Napról napra, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.
  • Előrébb az agarakkal!
    A kutyatartásról írt könyvet dr. Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője. A politikus maga is tart kutyát - pumit -, így hozzáértően ajánlja a magyar kutyafajtákat a családok figyelmébe. Elsősorban az erdélyi kopó és a magyar agár megőrzésére kell vigyázni.
MTI Hírfelhasználó