"Egyre elfogadhatatlanabb az izraeli-palesztin viszály"
"Egyre inkább elfogadhatatlannak" nevezte Ferenc pápa szentföldi látogatásának második napján, vasárnap az izraeli-palesztin konfliktust és arra szólította fel a feleket, hogy hozzanak bátor és kreatív döntéseket a béke megteremtése érdekében.
2014. május 25. 10:58

Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki nem Izraelen keresztül érkezett külföldről a Palesztinok Hatóság területén fekvő ciszjordániai Betlehemben, amit a palesztin vezetők fontos lépésnek tekintik az önálló államiságuk elismerésének folyamatában.

A Jordániából helikopteren érkezett pápát a palesztin vezetés fogadta, élén Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Abbász üdvözlő beszédében megköszönte a pápa erőfeszítéseit, melyeket azért tesz, hogy "a palesztin nép egy megszállástól mentes, szabad palesztin államban élhessen, melynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem".

A pápa beszédében kijelentette, "eljött az ideje, hogy véget érjen ez az egyre elfogadhatatlanabb helyzet". Mindkét félnek áldozatokat kell hoznia a nemzetközileg elismert határokkal rendelkező két állam megteremtéséért, saját népük érdekében - tette hozzá.

A Születés bazilikája előtti Jászol téren tömeg várja a szentatyák, aki misét fog celebrálni. Izrael több mint huszonháromezer ciszjordániai, és mintegy hatszáz gázai övezetbeli kereszténynek adott beutazási engedélyt az eseményre. A pápalátogatás zavartalan lebonyolítását háromezer palesztin biztonsági felügyeli.

A pápa találkozik az Izraellel nem békében, hanem csak tűzszüneti viszonyban lévő szomszédos libanoni keresztény egyház vezetőjével, Besara Rai libanoni maronita pátriárkával, az elsővel, aki Izraelbe látogat.

Mint az izraeli rádióban elhangzott, a libanoni siíta Hezbolla lapja szombaton éles hangú szerkesztőségi cikkben ítélte el és "történelmi bűnnek" nevezte a keresztény vezető jeruzsálemi útját, kiemelve, hogy minderre Izrael dél-libanoni kivonulásának évfordulóján kerül sor: az izraeli - és nyomukban a velük szövetséges dél-libanoni milícia katonái - 2000. május 24-én távoztak az országból.

A libanoni iszlámisták azért bírálják a maronita pátriárkát, mert szerintük a helyi keresztény kisebbség vezetője utazásával elismeri Izrael létét, törvényesnek fogadja el a zsidó államot.

Rai pátriárka szentföldi látogatásán a tervek szerint találkozik Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, és meglátogatja az Izraellel szövetséges egykori dél-libanoni keresztény milícia, a Cadal katonáit, akik a kivonuláskor családostól Izraelbe menekültek.

MTI nyomán
  • Orbán Viktor Varsóban
    A miniszterelnök a lengyel fővárosban tartandó eseményről azt mondta, tizenkét olyan pártvezető találkozik, aki hangot akar adni annak a sok tízmillió embernek, akik ma európai polgárok, de úgy érzik, hogy nem képviselik őket.
  • A titkosszolgálatok támadása idegen érdek: ki a tégla?
    Földi László: Felettébb zavaró és végtelenül elszomorító, hogy a magyar polgári titkosszolgálat bármelyikében áruló tisztek létezhetnek. Ők ugyanis nem lehetnek pártkatonák, mint volt ilyen időszak a rendszerváltás előtt, hanem szakmájukat végző kiválasztottak, az országot az első vonalban védeni köteles szervezet tagjai.
  • A cselekvés lehetőségeit mutatja a Planet 2021
    A Planet 2021 Budapest nem riogatni akar, hanem megmutatni, hogy a környezet védelmében mindenki tehet valamit - mondta Áder János pénteken, miután megtekintette a rendezvény fenntarthatósági közönségprogramját.
MTI Hírfelhasználó