Ferenc pápa Izraelben
A palesztinokkal megkötendő béke fontosságát hangsúlyozta az őt fogadó izraeli vezetőknek Ferenc pápa, aki vasárnap délután érkezett a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre.
2014. május 26. 00:11

A palesztinokkal megkötendő béke fontosságát hangsúlyozta az őt fogadó izraeli vezetőknek Ferenc pápa, aki vasárnap délután érkezett a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre a palesztin területeken tett látogatását követően.

"A palesztinok megérdemlik az önálló hazát, az izraeliek a békét - mondta a reptéri fogadtatásnál a római katolikus egyház feje.

Elsőként Simon Peresz államelnök járult a pápai helikopterhez, majd a hozzá csatlakozott Benjámin Netanjahu kormányfővel együtt végigkísérte a vörös szőnyegen Ferenc pápát, aki sorra kezet fogott az izraeli miniszterekkel és vallási vezetőkkel.

Peresz héberül mondott beszédében az Izraelben létező vallások és nemzetiségek békés egymás mellett élését és a béke szándékát hangsúlyozta. Az eredetileg bejelentett beszédtől eltérve kétszer is elítélte a brüsszeli zsidó múzeumnál előző nap elkövetett gyilkosságokat és megbélyegezett minden rasszista bűncselekményt.

Peresz megköszönte a pápának az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni kiállását, Izraelhez való baráti hozzáállását, s testvérének nevezte a pápát.

----------------------------------------------------------

Ferenc pápa együtt imádkozott a konstantinápolyi ökomenikus pátriárkával

A pápa vasárnap este a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával közös imával emlékezett VI. Pál pápa és I. Athénagorasz konstantinápolyi pátriárka ötven évvel ezelőtti történelmi találkozójára.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren tartott hivatalos izraeli fogadtatást követően helikopteren Jeruzsálembe utazott a római katolikus egyház feje, ahol elsőként Nir Barkat, a város polgármestere üdvözölte városi vezetők, a Jeruzsálemi Héber Egyetem és a Hadassza kórház elnöke, valamint arab és zsidó gyermekek kíséretében.

----------------------------------------------------

Ferenc pápa vasárnap este a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával közös imával emlékezett VI. Pál pápa és I. Athénagorasz konstantinápolyi pátriárka ötven évvel ezelőtti történelmi találkozójára.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren tartott hivatalos izraeli fogadtatást követően helikopteren Jeruzsálembe utazott a római katolikus egyház feje, ahol elsőként Nir Barkat, a város polgármestere üdvözölte városi vezetők, a Jeruzsálemi Héber Egyetem és a Hadassza kórház elnöke, valamint arab és zsidó gyermekek kíséretében.

A pápa az óvárosban rövid megbeszélést folytatott I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával. A vatikáni rádió jelentése szerint a két egyházfő megállapodást írt alá, melyben ígéretet tettek arra, hogy „tovább haladnak a katolikus és az ortodox egyházak egyesülésének útján”.

Később számos keresztény egyházi vezetővel együtt a Jézus keresztre feszítésének és sziklasírjának hagyomány szerinti helyszínén felépült Szent Sír-bazilikába mentek, ahol ökumenikus imán vettek részt.

Ferenc pápa csókja

A katolikus és a keleti kereszténység két legfontosabb vezetője megcsókolta a templomban lévő követ, ahol a keresztre feszítés után Jézus testét kiterítették. Ferenc pápa a Szent Sírnál összegyűlteknek kijelentette, hogy „azonos a keresztények vére”. A keresztények „tragikus” megosztottsága kapcsán pedig azt hangsúlyozta, hogy „a nézeteltérések nem tántorítanak el minket és nem bénítják meg utunkat az egyesítéshez”.

A templomi szertartás után a pátriárkák és a püspökök közös vacsorája zárja a pápai zarándoklat második napját a jeruzsálemi latin pátriárka palotájának pápai szárnyában.

Ferenc pápa szentföldi zarándoklatának harmadik, utolsó napján hétfőn a Jeruzsálem óvárosában lévő Szikladómot tekinti meg a város főmuftijának kíséretében, majd a zsidó hagyomány szerint elhelyezi céduláját a siratófalnál. Virágot helyez el az Izraelt megálmodó Herzl Tivadar sírján, találkozik az ország két főrabbijával, valamint az állam- és a kormányfővel.

A katolikus egyházfő ismét megbeszéléseket folytat I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárkával, találkozik papokkal és papnövedékekkel, majd misét mutat be az Utolsó Vacsora termében, s végül este hazaindul Rómába.

hirado.hu - MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Seregünk harckészségének a legjobbnak kell lennie - videó
  „Már velünk vannak" a Leopardok. Nemrég mutatták be a Lynx páncélozott harcjárművet, amely csúcstechnológiát képviselő, első alkalommal a magyar hadseregben rendszeresített és Magyarországon gyártott eszköz is lesz. A légvédelemhez pedig még idén megérkeznek azok a radarrendszerek, amelyek a híres izraeli Vaskupolának is részét képezik – mondta a miniszter.
 • A Székelyföld jellegzetes magyar régió
  Ugyanolyan globális kihívásoknak van kitéve a Székelyföld is, mint Európa bármelyik régiója, a székely embert is sokféle hatás éri, és ezzel együtt sokat változik. Ezeket a folyamatokat, változásokat próbálom íróként is „letapogatni”. Úgy vélem, a székely emberről alkotott sztereotípiák jórészt érvényüket vesztették – véli Zsidó Feremc.
 • Barcsay Jenő szellemiségének eleven értékei
  Barcsay Jenő, a mester életműve egyedülálló egyetemes értékeivel teszi gazdagabbá az erdélyi magyar képzőművészetet, s a teljes magyar képzőművészetet – fogalmaz Feledy Balázs.
MTI Hírfelhasználó