A néppárté a legerősebb frakció
A jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú pártokat tömörítő Európai Néppárté (EPP) lesz a legerősebb frakció az Európai Parlamentben.
2014. május 26. 01:55

A jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú pártokat tömörítő Európai Néppárté (EPP) lesz a legerősebb frakció az Európai Parlamentben a vasárnap késő este Brüsszelben közzétett előrejelzés szerint.

Az EPP – mint az előrejelzésből kitűnt – a szavazatok 28,1 százalékát kapta, és ennek nyomán 211 mandátummal rendelkezik majd a 751 fős Európai Parlamentben. A néppártiak 2009-ben még 35,77 százalékos szavazatarányt értek el, ahhoz képest tehát most tetemes a veszteségük, de így is az élen maradtak.

Az Európai Szocialisták Pártja az előrejelzés szerint a voksok 25,7 százalékával 193 mandátumhoz jutott az új parlamentben.

Ezzel a választási eredménnyel egyelőre nyitott maradt az a kérdés, hogy ki lehet az Európai Bizottság következő elnöke, de mindenképpen megnőttek a néppárti Jean-Claude Juncker esélyei.

Dobogón a liberálisok, 56 frakción kívüli

A harmadik legnagyobb erőt a liberálisok alkotják, akik 9,85 százalékos szavazataránnyal 74 mandátumot szereztek. A negyedik helyen 7,72 százalékkal, 58 mandátummal a zöldek, az ötödiken pedig 6,26 százalékkal, 47 mandátummal a radikális baloldaliak végeztek.

A konzervatívok 5,19 százalékkal 39 helyet, a Szabadság és Demokrácia Európája nevű frakció pedig 4,39 százalékkal 33 helyet szerzett az Európai Parlamentben. A független EP-képviselők száma 40, azon újonnan megválasztott képviselőké pedig, akiknek a pártja egyetlen frakció pártcsaládjához sem tartozik, 56 lesz.

Az első gyorsmérleg alapján – és nem teljesen egyöntetű besorolási kritériumrendszer szerint – az erőteljesen jobboldalinak minősíthető pártok összesen 18 százalékos szavazatarányt értek el. Ezen az eredményen belül súlyában kiemelkedik a francia Nemzeti Front 25 százalékos eredménye.

MNO - MTI
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó