A svédek most a spanyol törvénycsomagra szálltak rá
Magyarország esetében ezt már végigjártuk. A mi esetünkben viszont nem a svéd jogászok petícióiról beszélhettünk.
2014. május 28. 16:16

Néhány svéd jogi szakember és balliberális EU-politikus a spanyol kormány ellen szervezkedik a svéd közéletben – tudtuk meg abból a felhívásból, amelyet a svéd konzervatív országos napilapban az EP-választások előtt két nappal tettek közzé. A petíció aláírói szerint a spanyol kormány egy 58 pontból álló törvényjavaslata „meggyengítené Spanyolország jogállamiságát” és veszélyeztetné a demokrácia alapjait.

Biztos ismerősen hangzik, mivel Magyarország esetében ezt már végigjártuk. A mi esetünkben viszont nem a svéd jogászok petícióiról beszélhettünk, a svéd média ugyanis inkább egy az egyben az otthonról származó ellenzéki állásfoglalásokat közölte.

A spanyol törvénycsomagot a konzervatív kormányfő, Mariano Rajoy pártja, a Partido Popular terjesztette elő, amely jelenleg elfogadásra vár. A törvényszöveg spanyol fordításának kivonata, illetve internetes linken való elérhetősége természetesen nem áll a petícióban, nem közölte a svéd lap. A törvénycsomaggal kapcsolatosan sem lehetett angol nyelvű hivatkozást találni. Sehol, még a felhívásban sem használtak svédre fordított szövegidézetet a petíció aláírói.

 A felhívásból - azon kívül, hogy a spanyol rendőrség nagyobb hatáskört fog kapni a törvényt megszegőkkel szembeni fellépéshez és a törvénysértők állítólag több millió eurós pénzbírsággal is sújthatók - mást igazából nem lehetett megtudni.

            A spanyol törvénycsomag ellen tiltakozó írás aláírói között van a svéd Cecilia Wikström liberális (Folkparti) EP-képviselő, aki korábban a Fideszt a Jobbikkal többször összekeverte és Magyarországon minduntalan diktátorokat és antidemokratikus szellemeket lát. De ott van a szintén svéd Kerstin Lundgren, centerpárti (Centerparti) politikus is, aki Magyarországról az Európa Tanács bíráló jelentését végül egyedül látta el kézjegyével, miután cseh konzervatív párti kollégája és a jelentés társírója is visszalépett.

Úgy tűnik, most Spanyolország a soron következő EU-tagország, amely támadásoknak lesz kitéve. Ha valóban azt akarnánk felmérni, hogy Európában milyen a demokrácia, akkor talán fel kéne mérni azt is, hogy milyen demokratikus út vezetett a tömeges munkanélküliséghez és az ebből fakadó társadalmi feszültségekhez az öreg kontinensen. Mégis a petíció az aggasztó, mert arra enged következtetni, hogy akár bal, akár jobboldalról, mindegy, de bele lehet szólni egy másik EU-tagállam törvényhozásába. Spanyolországnak jobbközép kormánya van. Egyesek szerint ez elegendő indok arra, amiért az EU-konformisták éppen a mai EU-kontextus miatt hadba fognak szállni a spanyol kormánnyal.

Spanyolország kormánya élén a konzervatív párti Mariano Rajoy (Partido Popular) áll. Rajoy, a szocialista Zapatero-kormányt ((2004-2011) váltotta, miután 2011-ben megnyerte az előrehozott választásokat. Később a kormányfő, pártja és annak pénztárosának korrupciós ügyekbe való keveredése miatt többszöri támadásnak volt kitéve. Az ellenzék magyarázatot követelt a miniszterelnöktől, mire Rajoy 2013 augusztusában egy kongresszusi meghallgatáson bevallotta, hogy hibázhatott, de mint mondta, őt félrevezették és becsapták. Az egyik spanyolországi svéd szakértő, Thomas Gustavfsson (TG Media) szerint a korrupciós ügyek lelepleződtek ugyan, de Rayoy számára a pártján belüli ellentét jelenti a komoly kihívást. Állítólag a párt keményen jobboldali elemei el akarják őt távolítani, mivel túlságosan középre húz. A korrupciós ügyletek ehhez nyújtottak volna segítséget.

Stockholm, 2014. május 27.

Politidu Mária, Stockholm

gondola.hu - PM Stockholm
  • Jog-ÁVH
    Amíg ugyanis akad bárki, akinek van saját identitása, s azt bátran vállalja is, akkor a valósággyártó művek nagy bajba kerülnek.
  • Átadták a Szent Margit Gimnázium tornacsarnokát
    A Szent Margi Gimnázium új tornacsarnokának átadásakor Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője elmondta: a sportolási lehetőségeket biztosító épületek, így a gimnázium új tornacsarnokának megépítése arról szól, hogy a gyermekek kulturált körülmények között felkészüljenek az életre.
  • Háború az új nemzedékért
    Free-SZFE sztory... - Első rész
MTI Hírfelhasználó