Ukrajnában "terrorellenes" műveletet indítottak
Az ukrán biztonsági erők átfogó "terrorellenes" műveletet indítottak csütörtökön a kelet-ukrajnai Donyeck megye északi részén, Szlovjanszkban és Kramatorszkban a légierő és a tüzérség bevetésével.
2014. május 29. 14:35

Orosz hírforrások szemtanúkra hivatkozva arról számoltak be, hogy a szakadár fegyveresek Szlovjanszk közelében lelőtték a hadsereg két helikopterét.

Az Osztrov helyi hírportál név nélkül nyilatkozó forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a légierő a szeparatisták állásait lőtte, és Grad rakéta-sorozatvetőket is bevetettek a harcokban.

A szakadárok a hírportál egyik forrása szerint lakónegyedekből tüzeltek az ukrán fegyveres erőkre, és mire azok viszonozhatták volna a tüzet, már odébb is álltak. "Így úgy tűnik, mintha az ukrán katonák szándékosan lakott területeket támadnának" - magyarázta a forrás.

Állítólag a fegyveres harcra kiképzett szakadárok, akik irányították csoportjaikat, eltűntek a harcok sújtotta településekről, ahol csak tapasztalatlan - huszonéves és középkorú, 45-50 éves katonailag képzetlen - szeparatisták maradtak.

A "Szabad Szlovjanszk" elnevezésű Twitter-oldalon egy felhasználó azt írta, hogy a vasútállomás környékén robbanások és automata fegyverek sorozatlövései hallatszottak. A közösségi oldalon arról is hírt adtak, hogy akadozik a mobiltelefon-kapcsolat, mivel túlterheltek a hálózatok.

Déltájban leálltak a harcok, mindkét városból, Szlovjanszkból és Kramatorszkból is helybeliek azt közölték, hogy már nem hallanak lövéseket és robbanásokat. A Kramatorszk melletti Szofijevka faluban szemtanúk szakadárokat láttak páncélozott harcjárművel.

Közben a szomszédos kelet-ukrajnai megye központjában, Luhanszkban szeparatisták rátámadtak a Nemzeti Gárda egyik laktanyájára. A támadásról ellentmondásos hírek érkeztek a szemben álló felektől. A szeparatisták közlése szerint elfoglalták a laktanya épületét, és megszerezték a gárdisták fegyvereit, akik közül 80-100-an megadták magukat. A Nemzeti Gárda ugyanakkor azt közölte, hogy a támadás miatt a zászlóaljnak el kellett hagynia a laktanya több épületét, és területen belül biztonságosabb részre vonultak vissza.

Oleh Ljasko független parlamenti képviselő Facebook-oldalán azt írta, hogy a szeparatisták a katonák szüleit állították élő pajzsként maguk elé, ezért voltak kénytelenek a gárdisták feladni a küzdelmet.

Ukrán médiajelentések szerint az ütközetben több gárdista megsérült, de egyikük sem súlyosan, viszont a szakadárok közül öten életüket vesztették.

MTI nyomán
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
 • A Magyarország elleni propagandaháború újabb fejezete
  A nyugati média szemében egyfajta kulturális eretnekségnek minősül, hogy a magyar kormány nem hajlandó alávetni magát az Európai Uniót vezető személyiségek tekintélyének, sem a hollywoodi ultraprogresszív konszenzusnak.
 • Az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus történészi szemmel
  Mérföldkő - kiszabadították a katolikus világtalálkozó emlékezetét a tévhitek és a marxista történelemértelmezés fogságából.
MTI Hírfelhasználó