Ukrajnában "terrorellenes" műveletet indítottak
Az ukrán biztonsági erők átfogó "terrorellenes" műveletet indítottak csütörtökön a kelet-ukrajnai Donyeck megye északi részén, Szlovjanszkban és Kramatorszkban a légierő és a tüzérség bevetésével.
2014. május 29. 14:35

Orosz hírforrások szemtanúkra hivatkozva arról számoltak be, hogy a szakadár fegyveresek Szlovjanszk közelében lelőtték a hadsereg két helikopterét.

Az Osztrov helyi hírportál név nélkül nyilatkozó forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a légierő a szeparatisták állásait lőtte, és Grad rakéta-sorozatvetőket is bevetettek a harcokban.

A szakadárok a hírportál egyik forrása szerint lakónegyedekből tüzeltek az ukrán fegyveres erőkre, és mire azok viszonozhatták volna a tüzet, már odébb is álltak. "Így úgy tűnik, mintha az ukrán katonák szándékosan lakott területeket támadnának" - magyarázta a forrás.

Állítólag a fegyveres harcra kiképzett szakadárok, akik irányították csoportjaikat, eltűntek a harcok sújtotta településekről, ahol csak tapasztalatlan - huszonéves és középkorú, 45-50 éves katonailag képzetlen - szeparatisták maradtak.

A "Szabad Szlovjanszk" elnevezésű Twitter-oldalon egy felhasználó azt írta, hogy a vasútállomás környékén robbanások és automata fegyverek sorozatlövései hallatszottak. A közösségi oldalon arról is hírt adtak, hogy akadozik a mobiltelefon-kapcsolat, mivel túlterheltek a hálózatok.

Déltájban leálltak a harcok, mindkét városból, Szlovjanszkból és Kramatorszkból is helybeliek azt közölték, hogy már nem hallanak lövéseket és robbanásokat. A Kramatorszk melletti Szofijevka faluban szemtanúk szakadárokat láttak páncélozott harcjárművel.

Közben a szomszédos kelet-ukrajnai megye központjában, Luhanszkban szeparatisták rátámadtak a Nemzeti Gárda egyik laktanyájára. A támadásról ellentmondásos hírek érkeztek a szemben álló felektől. A szeparatisták közlése szerint elfoglalták a laktanya épületét, és megszerezték a gárdisták fegyvereit, akik közül 80-100-an megadták magukat. A Nemzeti Gárda ugyanakkor azt közölte, hogy a támadás miatt a zászlóaljnak el kellett hagynia a laktanya több épületét, és területen belül biztonságosabb részre vonultak vissza.

Oleh Ljasko független parlamenti képviselő Facebook-oldalán azt írta, hogy a szeparatisták a katonák szüleit állították élő pajzsként maguk elé, ezért voltak kénytelenek a gárdisták feladni a küzdelmet.

Ukrán médiajelentések szerint az ütközetben több gárdista megsérült, de egyikük sem súlyosan, viszont a szakadárok közül öten életüket vesztették.

MTI nyomán
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó