Tóbiás lehet az MSZP új elnöke
Július 19-én teljes tisztújítás lesz az MSZP-ben. Ezt Botka László, az országos választmány elnöke jelentette be tegnap.
2014. május 31. 10:01

Július 19-én teljes tisztújítás lesz az MSZP-ben. Ezt Botka László, az országos választmány elnöke jelentette be tegnap. A szocialista politikus az országos párttanács ülése közben elmondta, ez az egyetlen alapszabályszerű javaslat, amelyet a választmány mai ülése elé terjesztenek.

Egy nappal korábban a budapesti szervezetek még azt javasolták, hogy az önkormányzati választások előtt csak Mesterházy Attila távozó pártelnök utódát válasszák meg, a felmenő rendszerű tisztújítást halasszák őszre. A Népszava szerint Botka, több meghatározó szocialista politikussal együtt ezt a megoldást támogatta, azonban miután tegnap délelőtt a Mesterházyhoz közel álló elnökségi tagok lemondtak posztjukról, elkerülhetetlenné vált az azonnali tisztújítás.

Teljes, felmenő rendszerű tisztújítást ír ki az MSZP - közölte tegnap délután a párt Jókai utcai székháza előtt Botka László, az országos választmány elnöke. Szeged szocialista polgármestere bejelentette: azt javasolják, hogy a választmány a lehető legkorábbi időpontra, július 19-re hívja össze a kongresszust. A párttanács javaslata alapján megújulnak a helyi, a megyei és az országos szervezetek is - mondta Botka hozzátéve, ez az egyetlen alapszabályszerű javaslat, amelyet a választmány ülése elé terjesztenek. Eredetileg a testületnek ma arról kellett volna dönteni, hogy elfogadják-e az elnökség lemondását, amit vasárnap éjjel, az EP-választási kudarc ismeretében ajánlottak fel.

Miután azonban a Mesterházyhoz közel álló elnökségi tagok írásban lemondtak posztjukról, elkerülhetetlenné vált az azonnali tisztújítás. A Népszava úgy tudja, hogy mások mellett a volt elnök feltétlen bizalmát élvező Gúr Nándor és Harangozó Tamás is írásban benyújtotta lemondását. Egy nappal korábban a budapesti szervezetek még azt javasolták, hogy az önkormányzati választások előtt csak Mesterházy Attila távozó pártelnök utódát válasszák meg, a felmenő rendszerű tisztújítást halasszák őszre, mert ezzel akadályoznák a választási felkészülést.

Több megye is ezt az elképzelést támogatta, bár voltak olyan területi szövetségek, amelyek az azonnali tisztújítást követeltek, mert véleményük szerint csak így lehet megüzenni a csalódott választóknak, hogy képes megújulni az MSZP. A párttanács ülése előtt jogászokkal még átnézették a párt alapszabályát, hogy kiderüljön, van-e lehetőség az azonnali tisztújítás elkerülésére, de azok azt mondták, ha az elnökség többségének távozása után ezt nem rendelik el, a bíróságon bárki megtámadhatja a választmányi döntést, ami a "kisgazdásodás" kezdete lenne.

A párttanács ülésére érkezve tegnap délelőtt Puch László, a szocialisták Baranya megyei elnöke azt mondta, hogy tisztújítás lesz az MSZP-ben, és ő átmeneti elnököt javasol, aki stabilizálja a pártot és a baloldalt. Hozzátette: azt is javasolta, hogy a tisztújító kongresszust negyvenöt napon belül tartsák meg. Akkor Horváth Csaba, a párt alelnöke, fővárosi frakcióvezetője felmenő rendszerű tisztújítást valószínűsített. A politikus talán már tudta, hogy elnökségi tag társai közül többen írásban megerősítették távozásukat, mert úgy fogalmazott, hogy "lemondott annyi elnökségi tag, ami ezt a tisztújítást lehetővé teszi".

A Népszavának arra a felvetésére, hogy csütörtökön a budapesti párttanács ellenkezőleg foglalt állást, azt mondta: az "egy kisebb halmaz", a hitelesség helyreállításához a teljes felmenő rendszerű tisztújítás a jobb válasz. Az alapszabály értelmezése ugyanakkor még mindig hagy arra lehetőséget, hogy akár ügyvezető elnökség felállításával, akár teljes tisztújítással zárják le a kérdést. A választmányra van bízva, hogy melyik forgatókönyvet támogatja - tette hozzá.

A zárt ajtók mögött a párttanács meghallgatta Ujhelyi Istvánt és Tóbiás Józsefet is arról, vállalnák-e a pártelnökséget. Akadt, aki úgy vélte, kora délutánra kiderül, ki lehet Mesterházy utóda. Azt is elmondták, hogy Ujhelyi csak átmeneti időre vállalná a megbízatást, néhány hónap múlva lemondana, mert az Európai Parlamentben kíván dolgozni, a két posztot azonban képtelenség egyszerre betölteni. A parlament volt szocialista alelnöke néhány órával később Facebook-oldalán jelentette be, hogy miután júliusban az MSZP-ben nem átmeneti időre, hanem két évre választanak vezetést, nem indul a posztért.

Bejegyzésében közölte: az elmúlt héten "sokan és sokféleképp igyekeztek meggyőzni arról, hogy legyek az MSZP következő elnöke". Mint írta, meghallgatva az elvárásokat először arra jutott, hogy - amennyiben ez a párt érdeke - az év végéig, pártelnökként egyfajta hídépítő szerepet vállal. "Hiszen Horn Gyula pártjának cölöpjei még megvannak, de a ráépített átjáró roskadozik" - fogalmazott. Hozzátette: két évre azonban nem tudja ezt a felelősséget elnökként vállalni, mert pártja és a választóik is azzal bízták meg, hogy a következő években az EP-ben képviselje a magyar érdekeket. Ujhelyi szerint ez a két, egymással össze nem mérhető feladat ebben a konstrukcióban szinte teljesíthetetlen. "Legyen végül bárki az MSZP új elnöke, rám számíthat. Nem csak Brüsszelben" - zárta a bejegyzést a szocialista EP-képviselő.

Szocialista politikusok elmondták, jelenleg Tóbiás József az elsőszámú lehetséges elnökjelölt, július 19-ig azonban még sok minden változhat, annál is inkább, mert ma senki nem tudja, kik vezetik a jövőben a sok kérdést eldöntő megyei szervezeteket, illetve kik lesznek a kongresszusi küldöttek.

stop.hu - Népszava
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Piliscsaba: Hazai nemzetiségek konyhaművészete
  A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a konyaművészetben is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek szakácsművészeti bemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Születésnapot ünnepelt a Lámpás'92 Alapítvány
  Közösen ünnepelte születésnapját szombaton a 30 éves Lámpás'92 Alapítvány és a 25 éves ÉTA Országos Szövetség Gödön a L'Art Fest keretében.
MTI Hírfelhasználó