Botka vezeti ideiglenesen az MSZP-t
A pártot július közepéig Botka László vezetésével az országos választási bizottság irányítja.
2014. május 31. 17:34

Az MSZP választmánya elrendelte a teljes tisztújítást, és július 19-ére összehívta a párt tisztújító kongresszusát – jelentette be Botka László, a testület választmányi elnöke szombaton.

A választmányi elnök a testület budapesti zárt ülése közben, az MSZP székháza előtt újságíróknak elmondta: annak, aki szerepet akar vállalni az MSZP vezetésében, akár helyi, akár országos szinten, programmal kell rendelkeznie arról, hogyan szervezné újjá a pártot, és miként kíván hozzájárulni ahhoz, hogy az Orbán utáni világra egy modern, versenyképes, győzelemesélyes pártot tudjanak létrehozni.

Az átmeneti időszakra az MSZP-t – az alapszabálynak megfelelően – az országos választási bizottság (ovb) vezeti – közölte, megjegyezve, hogy az ovb-t mint választmányi elnök ő vezeti július 19-éig. Megjegyezte, hogy a választmány megerősítette a bizottság kilenc tagját is. Botka László közölte: a párt választmánya egyhangúlag hozta meg döntését a tisztújításról.

Ismertette, hogy a választmány elfogadta a kongresszus szervezésének szabályait is, így június 1-jétől 30-áig a helyi és a megyei szervezetek újulnak meg, és megválasztják az új kongresszusi küldötteket. Másfél hét múlva indulhat az országos tisztségre pályázók helyi kampánya, nekik az alapszabálynak megfelelően össze kell gyűjteniük a tagok tíz százalékának írásbeli ajánlását.

Botka László hangsúlyozta, a tisztségre pályázóknak ismertetniük kell programjukat a tagsággal. Úgy fogalmazott, azt remélik a következő másfél hónaptól, hogy dinamizálni fogja nemcsak a szocialista pártot, hanem az egész baloldali közösséget, és most már nem arról beszélnek, mi az oka a vereségnek, hanem megkezdődik az MSZP újjáépítése. Mint mondta, egy ellenzéki párt számára a választások utáni időszak mindig lehetőség és kötelezettség, hogy újraépítse magát. Az MSZP-ben az újjáépítés a szombati nappal elkezdődött.

Kérdésre válaszolva Botka László azt mondta, Mesterházy Attila lemondott pártelnök az ülésen megköszönte az elmúlt években kapott támogatást, és jelezte, hogy az MSZP sikeréért akar dolgozni, valamint sok sikert kívánt a következő pártvezetőségnek. Mesterházy Attila biztosította a pártot, hogy a mindenkori vezetők számíthatnak a munkájára, hozzátéve, hogy a választmány vastapssal köszönte meg a munkáját. Kérdésre válaszolva Botka László azt mondta, a vita konstruktív és a jövőről szól. Többszöri kérdésre sem válaszolt ugyanakkor arra, vállalná-e az elnökjelöltséget, közölte, hogy további kérdésekre később válaszol majd.

A tisztújításig Tóbiás irányítja a frakciót

Csak a július 19-ei tisztújítás után lesz vezetője az MSZP parlamenti frakciójának, addig általános frakcióvezető-helyettesként Tóbiás József irányítja a képviselők munkáját. Erről Tóbiás József beszélt a párt választmányának ülése után. Megegyezés van arról, hogy a frakcióvezető személyéről az országos elnökség dönt a megalakulását követően – közölte a politikus.

Korábban, aválasztmányi ülésre érkező Tóbiás József frakcióvezető-helyettes arra a kérdésre, hogy vállalná-e az elnökjelöltséget, az újságíróknak azt mondta, a választmány előbb döntse el, milyen irányba és menetrenddel megy tovább; „dolgozni szeretnék, nagyon, mindenkivel”. Ujhelyi István, az MSZP megválasztott európai parlamenti képviselője megerősítette pénteki bejelentését, hogy nem akar az MSZP elnöke lenni. Kovács László volt pártelnök – aki korábban arról beszélt, hogy ha jelölnék, erős támogatása lenne és úgy érezné, ez segít, akkor elvállalná a tisztséget – azt mondta, nem jelentkezett be az elnöki pozícióra. Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke kijelentette: több alkalmas ember is van az elnöki posztra, és a teljes tisztújítás demonstrálja jobban, hogy új fejezetet nyitottak, a régi után legördül a függöny. Mesterházy Attila – aki motorral, bőrkabátban érkezett – nem nyilatkozott az újságíróknak.

Minden a nagy buktával kezdődött

A múlt vasárnapi európai parlamenti választásokon megsemmisítő vereséget szenvedett az MSZP: 10,9 százalékos eredményt ért el, amivel csak a harmadik lett a Fidesz és Jobbik mögött. A szocialisták elnöksége még aznap éjszaka felajánlotta a lemondását. Ilyen gyengén utoljára 1990-ben szerepelt a párt.

Csütörtökön azután, sokak nagy meglepetésére lemondott pártelnöki és frakcióvezetői posztjáról Mesterházy Attila, egyben jelezte, hogy nem kíván újraindulni az elnöki posztért. Mesterházy lemondása azért is kulcsfontosságú a párt szempontjából, mert – az alapszabály szerint – így lehetőség van arra, hogy a lehető legkorábbi időpontban megtarthassák a tisztújító kongresszust. A pártelnök lemondása ezt gyorsíthatja meg, így szombaton a tisztújító kongresszus időpontjáról is döntés születhet, melyre várhatóan július 19-én kerül sor.

Botka László, a párt országos választmányának elnöke pénteken arról beszélt, hogy teljes, felmenő rendszerű tisztújítást ír ki az MSZP. A politikus az országos párttanács ülése után újságíróknak elmondta azt is, hogy a megyei pártelnökökből álló országos párttanács javaslata alapján megújulnak a helyi, a megyei és az országos szervezetek is.

Hiller hátán térhet vissza Gyurcsány?

Mesterházy távozásával elképzelhető az is, hogy Hiller István térhet vissza a párt élére, aki 2004–2007 között Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt már volt az MSZP vezetője. Az egykori pártelnök előtérbe kerülésével Gyurcsányék befolyása jelentősen megnőhet az MSZP-n belül, így az egykori miniszterelnök visszatérését készítheti elő Hiller. Gyurcsány már jelezte: ha Hiller nem kerül valamilyen vezető pozícióba, elkezdi átcsábítani a szocialista képviselőket, ami nem is lesz nehéz, hiszen előbb-utóbb mindenki át akar majd szállni valamilyen mentőcsónakba. Gyurcsány előtt már itt hatalmas tér nyílik majd, és csak idő kérdése, mikor falja fel az MSZP-t, ha az nem talál ki valamit. Most mindenesetre azok az előőrsök látszanak gyülekezni, amelyek a bukott miniszterelnöknek csinálják a helyet.

--------------------------------------------

Tóbiás irányítja a szocialista frakciót júliusig

Csak a július 19-ei tisztújítás után lesz vezetője az MSZP parlamenti frakciójának, addig általános frakcióvezető-helyettesként Tóbiás József irányítja a képviselők munkáját. Erről a politikus beszélt újságíróknak a párt választmányának ülése után.

Megegyezés van arról, hogy a frakcióvezető személyéről az országos elnökség dönt a megalakulását követően - közölte a politikus. A választmány július 19-re írta ki a tisztújító kongresszust, ahol az elnök mellett megválasztják az országos elnökség tagjait is. Tóbiás József elmondta, az általános frakcióvezető-helyettes teljes jogkörrel irányítja a parlamenti képviselőcsoport munkáját.

Úgy értékelte, hogy fontos dolog dőlt el a választmányi ülésen. Az egyik - folytatta -, hogy az MSZP nem halott, a másik, hogy ha aludt is, felébredt. Véleménye szerint felelős vita volt, nem pozíciókról beszélt a választmány, hanem feladatokról.

Tóbiás József közölte, a választmány amellett tett hitet, hogy egy stabil, önbizalommal rendelkező, de a szuverenitását megőrizni képes párt épüljön fel, ehhez szereplők kellenek. A szereplőknek - miután elindult a jelölési folyamat - a következő napokban lehetőségük van arra, hogy feladatra vállalásokat tegyenek és megmérettessék magukat - fogalmazott, majd úgy folytatta: "így fogja tenni Botka László, így fogja tenni Tóbiás József és így fogja tenni bármely más vezetői tisztségre jelölt személy".

Hozzátette: ez egy nehéz időszak lesz az MSZP-nek, de csapatban megmenthető és 2018-ra a jelenlegi rendszer alternatívájaként erős társadalmi beágyazottsággal rendelkező párt lesz. A Népszabadság információi szerint Tóbiás József az országos párttanács pénteki ülésén nyilvánvalóvá tette, hogy vállalná az elnöki tisztséget, és lelkesen beszélt terveiről, elképzeléseiről.

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke a választmány ülése után újságíróknak kijelentette: az MSZP elnöki posztjáért nem indul, és azt szeretné, hogy ha olyan politikus vezetné a pártot, aki eddig még nem volt elnök. Mint mondta, egy programot tett le az asztalra, azt "tisztességgel értékelték és meghallgatták" az ülésen. Azt mondta, hogy a program az MSZP alapokról történő újjáépítéséről szól.

A baloldali összefogást firtató kérdésre Hiller István úgy válaszolt, hogy az önkormányzati választásnál "megkerülhetetlennek és szükségesnek" tartja az összefogást, különösen Budapesten a Fidesz új választási rendszerre vonatkozó javaslata miatt. Arra a kérdésre, hogy ez vonatkozik-e az LMP-re, azt mondta, érdemes ajánlatot tenni, de nem vár csodákat.

 

 

hirado.hu - MTI, MNO
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó