Jön az adósságfék
Csak a hivatalosan igazolt jövedelem alapján adhatnak hitelt a bankok, ha hatályba lép a Magyar Nemzeti Bank új rendelete.
2014. június 3. 09:44

Az úgynevezett adósságfék azt is szabályozná, hogy a háztartások bevételük hány százalékát fordíthatják hiteltörlesztésre. A szabályokat azért szigorítanák, hogy megvédjék a lakosságot a túlzott eladósodástól.

A Hitelkárosultak Egyesülete szerint a hiteladósok többsége azért kerül bajba, mert túlvállalja magát: egy embernek általában többféle hitele is van és sokszor több a havi törlesztőrészlete mint a fizetése.

„Nagyon sok embernek kevesebb a jövedelme, vagy nincs is, mint amennyi a fennálló hiteltartozása; és nemcsak most, hanem már a felvétel pillanatában is sok esetben több volt, és ugye nagyon sok esetben nem kellett kereseti kimutatás” – mondta Lénárd Mariann, az egyesület főtitkára.

A Magyar Nemzeti Bank rendelettervezete szerint a pénzintézetek a jövőben csak a hivatalosan igazolt jövedelem alapján folyósíthatnak majd kölcsönt. Az adósságfék azt is szabályozná, hogy a háztartások bevételüknek legfeljebb hány százalékát fordíthatják hiteltörlesztésére. A lakás- és autóhitelek mellett például a hitelkártya-keret öt százalékát is beszámítják majd.

„Az összes hitelünknek a törlesztőrészletét össze kell adni, és ennek a hányadosa nem lehet egy bizonyos összeg fölött, tehát ezáltal biztosítható az, hogy valaki tudja fizetni a hitelét, és nem fog az előfordulni, hogy belekerül egy ilyen adósságcsapdába” – fogalmazott Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója. 

A bankok szerint az adósságfék miatt bonyolultabb lesz a hitelügyintézés és kevesebben juthatnak majd kölcsönhöz.
Toman Róbert, a Raiffeisen Bank lakossági hitelezési vezetője azt mondta: elsősorban az alacsonyabb jövedelmű ügyfeleket fogja érinteni, akik vélhetően az eddiginél is kevesebb hitelt fognak tudni felvenni majd.

Az adósságfék a szakember szerint a túlzott eladósodástól védi a háztartásokat. Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője azt mondta: ez csak egy lehetőség arra, hogyha megint beindulna egy nagy hitelfelvételi kedv, és esetleg a bankok olyanoknak adnának tömegesen hitelt, akik valószínűleg nem tudják később ezt visszafizetni, akkor ezt a féket életbe léptetnék.

Arról még nem döntöttek, hogy a háztartások havi jövedelmük hány százalékát fordíthatják majd hiteltörlesztésre. Az adósságfék várhatóan ősszel léphet majd életbe.

M1 - Híradó
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó