Varga: A növekedésre kell koncentrálni
A növekedésnek, a munkahelyteremtésnek és a versenyképességnek kell meghatároznia a magyar gazdaságpolitika következő egy-másfél évét - mondta miniszterjelölti meghallgatásán Varga Mihály az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságában.
2014. június 3. 11:26

A nemzetgazdasági minisztert ismét a tárca vezetésére kérte fel új kormányában Orbán Viktor miniszterelnök.

Varga Mihály kifejtette, hogy a magyar gazdaság egy stabilizációs időszakon ment át, az elmúlt négy évben sikerült elérni, hogy az államháztartás adóssága enyhén csökkenő pályára állt, a költségvetési deficit pedig 3 százalék alá került. Mindennek eredményeként 9 év után megszűnt a túlzottdeficit-eljárás az ország ellen.

A miniszterjelölt szerint a következő időszakot a növekedésnek kell jellemeznie. Emlékeztetett rá, hogy az idei első negyedévben 3,5 százalékos volt a gazdasági növekedés, de véleménye szerint arra kell törekedni, hogy ennél magasabb ütemű legyen, mert akkor van esély a súlyos adósságterhek csökkentésére.

Varga Mihály szólt arról is, hogy a foglalkoztatásban is jó irányú folyamatok bontakoztak ki, hiszen 4 millió fölé nőtt a munkavállalók száma, a munkanélküliségi ráta pedig 9 százalék alá csökkent, és nőtt a versenyszférában foglalkoztatottak száma is.

A nemzetgazdasági miniszterjelölt szerint ezeket a pozitív folyamatokat kell erősíteni egyebek közt a források hatékonyabb felhasználásával. Hozzátette, hogy a következő ciklusban az uniós források 60 százalékát szándékoznak gazdaságfejlesztésre fordítani.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó