Különleges gesztust vár az MSZP-től a DK
Különleges gesztus lenne az MSZP-től, ha a kiegyenlített erőviszonyokat érvényre juttatnák a parlamentben.
2014. június 4. 11:20

Jelenleg csak az MSZP-nek van a parlamentben frakciója, a DK-nak és az Együtt-PM-nek nincs, noha az európai parlamenti választáson elért eredmények azt mutatják, ez nem feltétlenül jogos - vetette fel Gréczy Zsolt, a DK szóvivője. Úgy vélte, egy különleges gesztus lenne az MSZP-től, ha a kiegyenlített erőviszonyokat érvényre juttatnák a parlamentben.

A Demokratikus Koalíció iránti érdeklődést nyilvánvalóan az generálja, hogy a párt kiválóan szerepelt az európai parlamenti választáson – jelentette ki Gréczy Zsolt az M1 Ma reggel című műsorában.

A DK szóvivője cáfolta, hogy az MSZP-ből csábítanának át tagokat. Mint mondta: ezerhez közelít azok száma, akik a választás óta jelentkeztek pártoló tagnak, de azt nem tudják, közülük ki volt MSZP-tag. Leszögezte, nem céljuk, hogy elszipkázzák a szocialista párt tagjait. Az az érdekük, hogy az MSZP minél hamarabb túljusson a jelenlegi válságán, és megerősödjék. Demokraták kellő felelősséggel úgy gondolkodnak, hogy össze kell fogni az önkormányzati választáson minimum három pártnak, az MSZP-nek, a DK-nak és az Együtt-PM-nek - hangoztatta Gréczy Zsolt.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy szeretnének több támogatót szerezni, ez szerinte természetes igénye egy pártnak.

Arra a kérdésre, keményebben viszonyul-e a választások óta a Fidesz a DK-hoz, azt válaszolta: látva, hogy a kormánypárt folyamatosan „gyurcsányozik”, jelzi, a Fidesz számol azzal az emberrel, aki legyőzte annak idején Orbán Viktort, ezt egyedül Gyurcsány Ferenc tudja a jelenlegi aktív politikusok közül elmondani magáról, a kormányfő pedig tisztában van azzal, a szerencse forgandó – érvelt a DK szóvivője.

Beszélt arról is: jó lenne, ha látnák az MSZP-ben, hogy május 25-étől új időszámítás kezdődött, nem feltétlenül a diktátumoknak kellene teret adni, hanem az együttműködésnek. Hozzátette: azt is érdemes lenne "kitenni az asztalra", hogy jelenleg csak az MSZP-nek van a parlamentben frakciója, a DK-nak és az Együtt-PM-nek nincs, az arányok pedig azt mutatják, ez nem feltétlenül jogos. Az európai parlamenti választás nagyjából kiegyenlítetté tette az erőviszonyokat a három balliberális párt között, ha ők megfontolnák, hogy ezt valamilyen módon érvényre is juttatják az országgyűlésben, az egy különleges gesztus lenne – jegyezte meg.

Megemlítette azt is, hogy a DK képviselői valamennyi miniszterjelöltre nemmel szavaztak, egyedül Navracsics Tibor esetében tartózkodtak, ami inkább a külügyeknek szóló gesztus. Úgy vélte: a miniszterjelöltek ugyanazok, akik tönkretették az országot a második Orbán-kormány idején, csak sikerült a névsorba betolni egy offshore lovagot, de ettől függetlenül ugyanúgy „Simicska Lajos maradt a fejlesztési miniszter”.

Szólt arról is, hogy kérdéssel fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz Lázár János londoni útja miatt. Kíváncsiak arra, mi szükség volt méregdrága hotelben megszállnia neki, majd később Szijjártó Péternek egy olyan út során, melynek nagy része shoppingolással telt.

Gréczy Zsolt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a DK esetében nem egy budapesti pártról beszélünk, hanem egy országos beágyazottságú szervezetről. A választásokon nem volt olyan megye, ahol nem érték el a 6 százalékot, és nagyon sok 10 ezer fő alatti településen is 5 százalék felett szerepelt a DK.

Céljukként fogalmazta meg azt, hogy kérlelhetetlen ellenzéke legyenek az Orbán-kormánynak. Szerinte ez a DK mostani sikereinek az egyik alapja.

Azt is mondta: nem az összes DK-szavazó volt ott az európai parlamenti választáson, szerinte az elért eredménynél nagyobb a párt támogatottsága. Nem gondolja, hogy „ez lufi”, abban hisznek, hogy sokat kell menni az emberek közé, sok terepmunkára van szükség – tette egyértelművé.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Varga Judit: Eljött a keresztény-konzervatív zöld politika ideje
  Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje, Európának olyan klímapolitikát kell folytatnia, amely nem a legszegényebb országokra terheli a klímasemleges gazdasági átállás költségeit – szögezi le Varga Judit igazságügy-miniszter a Politico című, európai ügyekkel foglalkozó hírportálon hétfőn megjelent véleménycikkében.
 • Mit üzent Győr az ellenzéknek?
  Véget ért az ellenzéki oldalon az a hurráoptimizmus, ami a tavalyi októberi önkormányzati választás után alakult ki, a győri eredmény bizonyítja, hogy a kormánypártok támogatottsága továbbra is stabil, míg az ellenzék nem szerzett új szavazókat - minderről politológusok beszéltek az Origónak a vasárnapi jelentős Fidesz-győzelmet hozó győri voksolást követően. Dézsi Csaba András nemcsak megőrizte a korábbi Fidesz-KDNP-tábort, hanem jelentősen bővítette is.
 • Csaknem 2800 koronavírus-fertőzött - karantén Bécsben és Zürichben is
  Egyre hevesebben terjed a koronavírus. A kórokozó már több mint egytucatnyi országban 2794 embert fertőződött meg. Kínában már 80 halálos áldozata van. Továbbra sincs magyar érintettje a koronavírusnak, mint azt az InfoRádióban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta.
MTI Hírfelhasználó