Az MSZP csodálatos megtisztulása
A tét az, hogy a magyar szocialisták a nemzet szerves és elfogadott része kívánnak-e lenni.
2014. június 5. 12:02

Mesterházy Attila egy áprilisi vasárnap éjszakán nem gratulált a győztesnek és nem mondott le. Mesterházy Attila egy májusi vasárnap éjszakán gratulált a győztesnek és nem mondott le, csak felajánlotta az elnökség lemondását. Aztán néhány (három) idegtépő nap után, miközben képviselők és testületek, megyei és fővárosi grémiumok, a párt első-, másod- és harmadosztályú potentátjai szórták az átkokat és a kritikákat, végül bejelentette, hogy vállalja a személyes felelősséget és lemond pártelnöki és frakcióvezetői tisztségéről.

Az ominózus választmányi ülésre egyébként motorral érkezett, bukósisakkal és bőrdzsekiben, végre egyszer kiszabadult a civil életbe. Aztán idő előtt - miközben a párttársak még ádázan vitatkoztak – felpattant a szupergépre és nagy robajjal, a motorrajongóknak oly kedves és utánozhatatlan berregéssel elszáguldott az ámulatba esett újságírók elől a festői Jókai utca végtelenjébe.

Az MSZP meg Botkástul, Kovács Lászlóstul ott maradt. De kérdés, hogy meddig.

Hetek óta elemében van a politológusok és elemzők népes hada, téma az MSZP jövője, a hogyan tovább, a kivel és kivel nem dilemmája.

A kérdésre persze nehéz és összetett a válasz, és most nem tisztünk a végeláthatatlan személyi kombinációk felvázolása, ezért elhagyjuk az őskövületek (ősbölények), az ifjútörökök (tapasztalatlan feltörekvő kosok) és a hintázók (javíthatatlan liberális zárványok) és egyéb felbéreltek szakszerű elemzését. Ezt majd a bölcs tagság és a nagyságrendekkel bölcsebb idő majd eldönti.

Szólnunk kell azonban valamiről, ami nélkül nem lehet, tehát nem is lesz megújulás.

Mivel az MSZP mostani eredménye nagyjából a 90-es évek kezdeti időit idézi, elmondható, hogy a párt bejárt egy utat és most ott tart, ahol negyedszázada. Már emiatt is érdemes lenne nagyobb horizontú visszapillantást tervezni. A tét az, hogy a magyar szocialisták - ahogy a német SPD, vagy az olasz és francia baloldal – az adott nemzet szerves és elfogadott része kívánnak-e lenni. De ehhez a múltat végre le kellene zárni.

Ehhez pedig három téma kell, ahogy hajdani elit baloldali körökben fogalmaztak, pro primo először a rendszerváltás előtti idők (Kádár-korszak), pro primo másodszor a 90-es évek (Horn-korszak) és pro primo harmadszor az új évezred (Gyurcsány-korszak) rövid értékelése.

Álljon ki tehát az új és dinamikus elnökjelölt és mondjon néhány mondatot, amit előtte még senki. És ne féljen, mert erősítse az a tudat, hogy voltak néhányan a világtörténelemben, akik a halálos ágyukon gyóntak és tértek meg. (Megnyugtatásként mondom, hogy Jelcin is bocsánatot kért 56-ért, és a kérész életű SZDSZ-elnök, Retkes Attila is bocsánatkéréssel kezdte rövid elnöki pályáját, más kérdés, hogy hamar távoznia kellett.)

Tehát. Mivel az MSZP az MSZMP jogutódja, kérjen végre bocsánatot 56-ért, a halálra ítéltekért, az elűzöttekért és a megalázottakért. Recskért, Hortobágyért, a kitelepítettekért, a bebörtönzöttekért, a vasfüggönyért, a kemény és a puhuló diktatúráért.

Látom, Török Zsolt már integet, hogy ehhez nincs semmi közük. Persze személyesen nincs, de attól még a gesztus jogos és hiteles lenne.

Aztán. Mivel az MSZP az MSZMP jogutódja, kérjen bocsánatot a vagyonátmentésekért, a gazdasági, korporációs és személyi előnyök gátlástalan kihasználásáért. (Vö. Antall: kormányon voltunk, nem hatalmon.) Vastagh Pál Recskezéséért, Horn na és-éért, Lendvai gáz-ár-emeléséért, és egyáltalán azért, mert a kis SZDSZ-es polip halálos csápjai örökre rételepedtek, amiből egyenesen következtek a megszorítások, a nemzetellenes gazdaságpolitika és a nem létező nemzetpolitika. Voltak kísérletek (Nánási út, Hajós, stb.), de ezek hamvába hulltak. A frakció állandóan behódolt, a tagság meg rémülten nézte.

Török Zsolt megint integet, hogy ez rég volt, de most nem törődünk vele.

Aztán. Az ifjú titán kérjen bocsánatot, hogy egy KGB-s ügynököt tettek miniszterelnöknek, Kovács 23 millió románjáért, a december 5-i nemzetárulásért, Lamperth Móni finanszírozási szándékaiért. És mindenekfelett Gyurcsányért. A hazugságokért, a szemkilövésekért és a mértéktelen eladósításért. Nem beszélve a köztörvényes szocialista politikusi bűnözésekért, a korrupcióért. Török Zsolt már nem  integet.

Szép lista, bátorság lenne elmondani. A szuper-demokrata csehek legalább meghozták a lusztrációs törvényt, már le is járt, mi pedig itt bibelődünk még a százhetven éves Biszkuval, ahelyett hogy 90-ben kapott volna társaival együtt öt évet. De a polip, a kis SZDSZ-es polip mindig működött.

Szóval, kis ifjú titán, állj fel és mondd el bajainkat. Mert akkor talán lesz valamiféle megújulás.

Bár Mesterházy - még motorozása előtt – a kampány finisében megjegyezte, hogy az MSZP egy év alatt felszámolja a gyermekéhezést. Horváth Csaba, az ős-zseni még hozzátette, hogy hatalomra kerülésük esetén azonnal továbbépítik a 3-as metrót a Bosnyák térig. Ezek azért biztató jelek.

Aztán felébredtem és hallom a 180 percben, hogy a DK különleges gesztusokat vár az MSZP-től a frakcióalapítás érdekében. Meg azt, hogy a DK erőszakosan hívja a tétova mezei szocialistákat.

Hát akkor inkább alszom még egy kicsit a kávéig.

(szék)
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Szijjártó: a globális biztonság forog kockán
  Jelenleg nem túlzás azt állítani, hogy az ukrajnai háború miatt a globális biztonságunk forog kockán - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági és Szociális Bizottság 3. miniszteri szintű ülésén Bangkokban.
 • Kövér: kiválóak a magyar-török kapcsolatok
  Az ukrán-orosz háború hatásairól és veszélyeiről, valamint a magyar-török kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Mustafa Sentop, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnöke szerdán Budapesten.
 • Nemzeti konzultáció az EU-szankciókról
  A kormány szerdai ülésén elfogadta a Fidesz-frakció kezdeményezését: nemzeti konzultációt indítunk a szankciókról - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés után a Facebookon.
MTI Hírfelhasználó