Fáraókori sírra bukkantak Luxorban
Spanyol régészek fáraókori sírra bukkantak Luxorban, amely a 11. dinasztia egyik vezetője nyughelyének tűnik.
2014. június 10. 12:39

A sír széles temetkezési kamrája arról tanúskodik, hogy a királyi család egyik tagja vagy egy magas rangú államhivatalnok nyugszik benne – mondta közleményében Mohamed Ibrahim, egyiptomi régészeti miniszter.

Jose Galan, a spanyol kutatócsapat vezetője szerint a sír betekintést enged a Luxorban – az ókori Egyiptom fővárosában – uralkodó dinasztiába. „A felfedezés megerősíti számos, a 11. dinasztia korából származó sír jelenlétét a Deraa Abu Naga régióban” – teszi hozzá.

Öt évvel ezelőtt már találtak egy sírt, amelynek kora ugyanezen időszakra tekint vissza. Egy vörös szarkofágot, jó állapotú múmiát, valamint számtalan íjat és nyilat tartalmazott, ezek mindegyikét a luxori múzeumban állították ki.

Az újonnan felfedezett sír a kutatók szerint tömegsír is lehetett, mivel több emberi maradványt leltek fel benne. Ugyanakkor a 17. dinasztia idején is használhatták, mivel ebből a korból származó edényeket és eszközöket is találtak benne.

Az 500 ezer embernek otthont adó Luxor a Nílus partján fekszik Dél-Egyiptomban, templomok és fáraókori sírok egyfajta nyitott múzeuma.

MTI nyomán
  • Ezúttal Istent vette célba Gyurcsány
    Gyurcsány el akarta venni a nemzetbe vetett hitet 2004. december 5-én, aztán el akarta venni a politikusokba és a szabadságba vetett hitet 2006-ban az őszödi beszéddel és a lovasrohammal, most pedig az Istenbe vetett hittől akarja megfosztani Magyarországot.
  • Varga Judit: Történelmi idők, történelmi eredmények, történelmi távlatok
    Hétfőn kezdte meg az 5262. napját Magyarország miniszterelnökeként Orbán Viktor. A történelmi eseményhez Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője és Varga Judit igazságügyi miniszter is gratulált a Facebookon.
  • A többség elégedett a miniszterelnökkel
    A magyarok 59 százaléka mondta azt a koronavírus elleni küzdelem tizedik hónapjában, a parlamenti választások előtt nagyjából ötszáz nappal, hogy „inkább elégedett” Orbán Viktor munkájával – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Nemzet számára készített elemzéséből. A kutatók korábban nem láttak még ilyen magas értéket: a 2013 óta rendszeresen feltett kérdésre a naptári évek végén még a migrációs válság elleni védekezés után sem válaszoltak többen pozitívan.
MTI Hírfelhasználó