A Fidesz ÁSZ-vizsgálatot sürget a pártoknál
A Fidesz-frakció azt kezdeményezi az Országgyűlés gazdasági bizottságánál, hogy a testület kérje fel az Állami Számvevőszéket a parlamenti választáson indult és állami kampányfinanszírozásban részesült összes jelölt és jelölőszervezet gazdálkodásának teljes ellenőrzésére - közölte Gulyás Gergely.
2014. június 10. 14:36

A politikus - aki egyben a parlament törvényalkotási bizottságának elnöke - elmondta, kezdeményezik, hogy még most, a nyári ülésszakban kérje fel az ellenőrzésre az ÁSZ-t a számvevőszékkel összefüggő ügyekért felelős gazdasági bizottság.

Gulyás Gergely felidézte, már a választás előtt jelezték, hogy szigorú elszámolást akarnak majd a kampánytámogatásokkal kapcsolatban, hiszen közpénzről van szó.

A pártok beszámolói a napokban ismertté váltak, és van közöttük néhány olyan tétel, amely "kérdéseket vet fel", ugyanis "azt látjuk, hogy benzinre, szállásköltségre meg néhány perces reklámfilmekre tízmilliókat számoltak el egyes szervezetek" - fogalmazott.

A Fidesz képviselője ezért indokoltnak tartja, hogy az ÁSZ ne csupán a parlamentbe bejutott - amelyek esetében kötelező -, hanem az állami kampánytámogatást felvett összes jelöltnél és jelölőszervezetnél folytasson ellenőrzést.

A kormánypárt szeretné, ha a vizsgálatnak minél előbb átfogó eredménye lenne - mondta Gulyás Gergely.

Az ÁSZ a múlt héten tudatta: értesítette az országgyűlési mandátumhoz jutott jelölteket és jelölőszervezeteket arról, hogy számvevőszéki ellenőrzés alá vonta őket.

A számvevőszék akkor azt is közölte, készen áll arra, hogy kérelem és konkrét bizonyítási indítvány alapján bármely - adott esetben minden - a választáson indult egyéni jelölt, párt vagy nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzat elszámolását ellenőrizze.

MTI nyomán
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó