KSH: áprilisban 27 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye
Az építőipar termelése áprilisban 27,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a munkanaptényezővel kiigazított és a nyers adat szerint is.
2014. június 16. 09:53

Az épületek építése 9,6, az egyéb építményeké - vasútfelújítási és útépítési munkák, valamint közműfejlesztések jóvoltából - 46,5 százalékkal nőtt - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első négy hónapban 27,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene a múlt év azonos időszakához képest.
Az építőipar áprilisi teljesítménye - az előző két hónap gyors növekedése után - 1,3 százalékkal elmaradt az előző havitól.

A szezonálisan kiigazított indexek szerint az épületek építése a február-márciusi kiugró növekedés után 11,1 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 3,5 százalékkal nagyobb volt az egy hónappal korábbinál.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése - az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése - áprilisban 7,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbival összevetve a márciusi 31,1 százalékos emelkedés után. Az egyéb építmények építése még a márciusi 48,4 százalékosnál is jóval gyorsabban, 65,1 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 10,0 százalékkal nőtt 2013 áprilisához képest a kiugró márciusi 26,5 százalékos ütemet követően.

Az áprilisban kötött új szerződések volumene 35,1 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 49,3 százalékkal nőtt a 2013-as alacsony bázishoz képest. Az emelkedés néhány ipari és oktatási épületre kötött, nagy értékű szerződés eredménye - közölte a KSH.

Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 26,9 százalékkal haladta meg az előző évit. Az áprilisi bővülést elsősorban közműépítésekre kötött nagy értékű szerződések eredményezték - emelte ki gyorstájékoztatójában a statisztikai hivatal.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 65,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 7,1 százalékkal, az egyéb építményeké 85,8 százalékkal volt magasabb, mint 2013 áprilisában.

MTI nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
MTI Hírfelhasználó