Csütörtökön döntenek a PM-es képviselőnő mentelmi jogárról
А Pesti Központi Kerületi Bíróság indítványozta Szabó Tímea (a Párbeszéd Magyarországért társelnöke) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését rágalmazás vétsége miatt, a Pető Intézett pénzügyi vezetője Pétermann Csaba feljelentése alapján.
2014. június 17. 09:46

А feljelentés szerint: Szabó Tímea több alkalommal nyilatkozott az országos médiában illetve tartott tájékoztatót а Pető Intézettel kapcsolatos ügyekben, amely intézet pénzügyi vezetője а feljelentő. Ezek közül kiemelendő az ATV-ben az „Egyenes beszéd” című adásban tett megnyilatkozása, amelyben a feljelentőt név szerint megemlíti, illetve feljelentő Pető Intézetben kifejtett tevékenységével kapcsolatban több, а feljelentő becsülete csorbítására alkalmas hamis tényállítást és kifejezést is állított.

 

А Mentelmi bizottság az ügyet а 2014. június 10-i ülésén tárgyalta. Szabó Tímea mentelmi jogával kapcsolatosan azt kérte а bizottságtól, illetve az Országgyűléstől, hogy а magánvádas mentelmi ügyekben követett 24 éves gyakorlat szerint járjon el.

 

А Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem foglalkozott а cselekmény büntetőjogi értékelésével. А magánvádas ügyekben követett mentelmi jogot töretlenül fenntartó gyakorlata а mentelmi jog célját, az Országgyűlés, illetve а képviselők zavartalan munkavégzését kívánja biztosítani. Mindezekre tekintettel а 3 igen, 2 nem szavazattal azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy Szabó Tímea mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

 

Alapszabály: a mentelmi ügyben benyújtott határozati javaslathoz más bizottság nem nyújthat be részletes vitáról szóló bizottsági jelentést. Az Országgyűlés a képviselő vagy a volt képviselő mentelmi ügyében benyújtott határozati javaslatot haladéktalanul megtárgyalja. A határozati javaslathoz módosító javaslatot nem lehet benyújtani, arról az Országgyűlés vita nélkül határoz. A határozathozatal előtt a Mentelmi bizottság előadója és az érintett képviselő öt-ötperces időtartamban hozzászólhat.

 

Az Országgyűlés a  csütörtöki ülésén határoz. A mentelmi jog felfüggesztésére irányuló döntéshez a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Bartha Szabó József
  • Bécs - A jószomszédi kapcsolat megőrzése
    A jószomszédi kapcsolat megőrzéséről biztosította egymást Áder János köztársasági elnök és Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök pénteken Bécsben.
  • Hétfőtől új világ, erőből betartatjuk a szabályokat
    Hétfőtől új világ kezdődik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírások betartásának ellenőrzésében, és ha azt tapasztalják, hogy az érintettek nem tartják be a szabályokat, "erőből kell ezeket betartatnunk" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
  • Meghosszabbították a schengeni határok ellenőrzését
    A schengeni határok ellenőrzésének meghosszabbításáról szóló kormányrendelet értelmében a rendőrség tíz közúti határátkelőhelyen biztosítja a személy és teherforgalom beléptetését - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó