Gyurcsány: Én vagyok a nagy visszatérő
Gyurcsány Ferenc az Indexnek beszélt az őszödi beszédről, az összefogásról és arról, hogy nem kellett volna elvállalnia a miniszterelnökséget 2004-ben.
2014. június 18. 11:06

Gyurcsány az április 6-ai választási eredményeket drámaian rossznak értékelte az Indexnek adott interjújában. „A szavazók kétharmada alapvetően köztársaság-ellenes, jogállam-ellenes, Európa-ellenes pártokra és programokra szavazott” – fejtette ki véleményét a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. Hozzátette, gondolkozott azon is, hogy visszavonul.

Bérgyilkosokat fogadott Gyurcsány bulgáriai üzlettársa

Több bolgár sajtóorgánum megerősítette, hogy vizsgálatot indítottak a Korporatív Kereskedelmi Bank (bolgárul KTB) többségi tulajdonosa, Cvetan Vaszilev ellen, akiről a napokban derült ki, hogy Gyurcsány Ferenc egykori magyar miniszterelnök üzlettársa. Állítólag a bolgár oligarcha bérgyilkosokat fogadott a médiamágnás Deljan Peevszki megöletésére. A hírt a bolgár állami rádió is megerősítette. A bolgár PIK online újság azt is tudni véli, hogy az ügyben már három letartóztatott van. Gyurcsány Ferenc azonban tagadta, hogy személyesen találkozott volna Cvetán Vaszilevvel.

A május 25-ei EP-választás kapcsán Gyurcsány elismerte, hogy akik a DK-ra adták a szavazatukat, azok jórészt korábban az MSZP-t támogatták. Ugyanakkor tagadta azokat vádakat, hogy az elmúlt másfél évben azon dolgozott volna, hogy átrendezze a baloldalt, nem pedig azon, hogy bővítse. „Nem igaz, hogy a pártoknak vannak szavazói. A szavazóknak vannak pártjaik és mi miért fosztanánk meg őket az alternatíváktól” – vélte a bukott kormányfő.

Nem lesz Orbán kihívója

Gyurcsány arról is beszélt, hogy a DK-ban sokaknak fáj, hogy hétszer annyi képviselője van az MSZP-nek, ráadásul frakciójuk sincs. Ugyanakkor úgy gondolja, ez az ő és nem az MSZP hibája, ugyanis rossz megállapodást kötött. „Álmomban sem merült fel, hogy a közös lista az nem megy el 45-ig” – magyarázta az exminiszterelnök.

Gyurcsány arról is beszélt, hogy bár sokat javult az elfogadottsága – egyre kevesebb a „Gyurcsány takarodj” és „elkúrtad” az utcán – nincs realitása annak, hogy ő legyen Orbán Viktor kihívója 2018-ban. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a DK-ra mindenki fanyalgott a kezdetektől fogva, mostanra mégis Budapest legerősebb demokratikus ellenzéki ereje lett. „Tessék jobbat csinálni!” – tette hozzá.

Még mindig büszke az őszödi beszédre

Elmondta, még mindig büszke az őszödi beszéd tartalmára, azt viszont nem ismeri el, hogy részt vett volna a kiszivárogtatásában. A legnagyobb hibájának pedig azt tartja, hogy elvállalta a miniszterelnökséget a MSZP-vel a háta mögött. „Nem voltam készen a miniszterelnökségre 2004-ben, két tekintetben sem. Egyrészt nem voltam készen személyesen, függetlenül az MSZP-től. Ma úgy látom, ahhoz, hogy valaki jó kormányfő legyen, nagyobb politikai múlt kell, több tapasztalat, bölcsesség. Ehhez hozzátartozik, hogy a mai tudásommal már jobb miniszterelnök lennék, mint akkor” – fejtette ki a bukott kormányfő. Másfelől pedig „ahhoz, hogy sikeresen kormányozz, kulturálisan és politikailag egy veled önivású pártodnak kell lennie” – fűzte hozzá.

Hiba, hogy nem mondott le

Gyurcsány azt is hibaként értékelte, hogy a 2008-as elvesztett népszavazás után nem mondott le. Azt mondta, az egy „elvesztegetett év volt”. A kettős állampolgárságról szóló 2004-es kampányukat pedig sértőnek és szégyenteljesnek nevezte, ugyanakkor leszögezte, ha kétharmados többsége lenne, visszavonná a szavazati jogot a határon túli magyaroktól: „továbbra is azt gondolom, azok döntsenek Magyarország politikájáról, akik annak a következményeit viselik”.

Gyurcsány, a nagy visszatérő

A hibák felsorolása után Gyurcsány emlékeztetett rá, hogy a magyar politikai élet elmúlt 25 évéből ő az egyetlen nagy visszatérő. Sem Németh Miklósnak, sem Bokros Lajosnak, sem Bajnai Gordonnak nem sikerült visszatérni – mondta.

„Legyünk őszinték, nem volt senki érdekelt abban, hogy visszatérjek! Senki. Sem a jobb-, sem a baloldalon. Szerintem a politikus legyen politikus, ne tervezgessen, hogy én most eltűnök három évre, aztán majd visszajövök. Ugyan, kérem! Maguk talán tudják, mi fog történni jövőre?” – zárta szavait Gyurcsány.

MNO - index.hu nyomán
  • Nőni fog a nyomás a határon
    A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babis társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz. Senki sem követelheti, hogy amiért az országainkban sok nemzedék megdolgozott, az sokmilliós migránsbeáramlással semmivé legyen.
  • A klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor
    Áder János köztársasági elnök elmondta, ma globálisan többet fogyasztunk a természeti tőkéből, mint amennyi új tud termelődni. Ezért is fontos a Budapesten tartandó fenntarthatósági expo, amely a megoldásokról szól majd. Lesz emellett tudományos tanácskozás is, amely különböző témákat fog körül járni, mint például a vízválság vagy a közlekedés.
  • Állam- és kormányfők a demográfiai csúcson
    Közös konferencianyilatkozatot ír alá Orbán Viktor miniszterelnök az eseményen részt vevő állam- és kormányfőkkel a csütörtökön kezdődő IV. budapesti demográfiai csúcson - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó