Az elemzők 3 százalék fölötti növekedésre számítanak
A TakarékBank elemzői 2014-re 3,1 százalékos, 2015-re pedig 2,4 százalékos GDP bővülésre számítanak.
2014. június 18. 15:35

Továbbá arra, hogy a gyorsuló gazdasági növekedés és a forint várható erősödése elősegítheti a GDP-arányos államadósság mérséklődését a következő két évben - mondta Oszlay András, a bank osztályvezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A bank elemzői úgy vélik, hogy 2015 végére már 77,5 százalék közelébe csökkenhet a GDP-arányos államadósság mértéke.

Oszlay András elmondta: idén és jövőre is várhatóan 3 százalék alatt marad a GDP-hez mért államháztartási deficit, de idén ehhez a 100 milliárd forintos általános tartalék "lenullázása" is szükségessé válhat.

 A bank elemzői szerint idén az éves átlagos infláció mindössze 0,2 százalékos lesz, csupán decemberben mehet 1 százalék fölé.

Oszlay András és Suppan Gergely szenior elemző úgy vélték: az idei második negyedévben tovább gyorsulhatott a magyar gazdaság, ugyanis számos nagy volumenű termelő-beruházás indult el, és továbbra is intenzíven halad a források felhasználása a 2007-2013 közötti uniós fejlesztési keretprogramból.

A bank osztályvezetője elmondta: az idei év második felére ugyan várhatóan mérséklődik a gazdasági bővülés dinamikája, de az év egészében azonban a GDP bővülése a bank elemzőinek várakozásai szerint eléri a 3,1 százalékot, 2015-ben a GDP-bővülés üteme valamelyest már lassulhat, de az elemzők még így is 2,4 százalékos bővülésre számítanak, amelyhez viszonylag kiegyensúlyozottan járul hozzá a belső illetve külső kereslet is.

Oszlay András kifejtette: a belső kereslet növekedését a fogyasztás oldaláról a növekvő reáljövedelmek és a javuló munkaerő-piaci folyamatok, míg a beruházásokat a jelentős nagyságban az országba bejövő uniós források, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja keretében a kedvező hitellehetőségek támogatják. A magyar gazdaság bővülését a külső környezet részéről főleg a Németországba irányuló export dinamikus növekedése segíti - tette hozzá a bank elemzői részlegének vezetője.

A pénzintézet elemzői szerint idén nyár közepéig az alapkamat 2,10 százalékig is csökkenhet, a kamatemelési ciklus "sima átmenettel" való megkezdése miatt már augusztusban véget érhet a kamatcsökkentés. A jegybanki alapkamat emelését valószínűleg 2015 második negyedévétől kezdi meg az MNB, és kis lépésekben a jövő év végéig 3,25 százalékig (maximum 3,5 százalékig) folytathatja - elemezte Oszlay András.

A forint/euró árfolyam alakulásáról a TakarékBank elemzői úgy vélik: idén éves átlagban 304 forint/euró kurzusra lehet számítani, de év végén már 300 forint alá esik az euró, várhatóan 298 forintot kell majd adni az európai közös pénzért, jövőre az euró éves átlagos árfolyama 293 forint lesz várhatóan.

MTI nyomán
  • Nemzeti ügy segíteni a keresztényeknek
    Politikai nézettől függetlenül magas a kormány üldözött keresztényeket segítő tevékenységének támogatottsága, a lakosság mintegy kétharmada ért ezzel egyet a Nézőpont Intézet felmérése szerint. A kutatás eredményeiből kiderül: a magyarok közel háromnegyede szerint a szülőföldjükön kell segíteni a vallásuk miatt üldözötteket.
  • Áder: Ne tévesszünk mértéket, amikor klímakatasztrófáról beszélünk
    Helyes, hogy Magyarország felelősségét és tennivalóit is vizsgáljuk, amikor a fenyegető klímakatasztrófáról és a megteendő intézkedésekről beszélünk, de ne tévesszünk mértéket – mondta Áder János köztársasági elnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
  • Sorsdöntő öt év vár Európára
    Ha a számok nyelvére fordítjuk le azt, ami az elmúlt években történt, akkor az iszlám terjedése Nyugat-Európában már elérte a kritikus szintet.
MTI Hírfelhasználó