Gond nélkül jön az orosz gáz Magyarországra
A szerződés szerinti mennyiségű gáz érkezik Ukrajnán át Oroszországból Magyarországra – nyilatkozta a Híradónak a Földgázszállító szóvivője.
2014. június 19. 08:52

Kedden felrobbant a Kelet-Ukrajnából a kárpátaljai Ungvárra tartó gázvezeték egy része. Közben Budapesten tanácskoztak az Európai Bizottság, az USA és Ukrajna képviselői az energiabiztonságról. Egyetértettek abban, hogy az ukrán államnak szüksége van szomszédjai segítségére.

Órákon át lángolt a szibériai gázt Európába szállító Testvériség gázvezeték kedd délután Ukrajnában. A cső felrobbant.

Terrorcselekmény történt, a vezetéket felrobbantották – mondta az ukrán energiaügyi miniszter. Jurij Prodan szerint az akcióval az oroszok az ukrán gázszállító rendszer biztonságát akarták lejáratni, de hangsúlyozta: az eset nem befolyásolja az Európába irányuló gázszállítást.

Az orosz gázóriás, a Gazprom szerint viszont az 1980-as években épült vezeték nagyon rossz állapotban volt, mert az ukránok nem újították fel, vagyis Kijev felelős a robbanásért. Moszkva szerint az esetnek nincs is köze ahhoz, hogy Oroszország hétfőn leállította a gázellátást Ukrajna felé. A Gazprom kitart amellett, hogy mostantól csak úgy szállítanak gázt az ukránoknak, ha előre fizetnek.

Folyamatosan jön az orosz gáz Ukrajnán át Magyarországra – hangsúlyozta a Földgázszállító Zrt. szóvivője. Lakatos Edina hozzátette: a robbanás ellenére sincs fennakadás.

„Nem tapasztaltunk semmiféle fennakadást vagy bármilyen problémát a földgázszállításban. Az Ukrajna irányából érkező földgázmennyiség szerződés szerint érkezik meg a magyar határra, mind a nyomás, mind pedig a mennyiség tekintetében” – fogalmazott a szóvivő.

Az energiabiztonság volt a fő téma Budapesten a közép- és délkelet-európai országok, az Egyesült Államok, valamint Ukrajna szakembereinek találkozóján. A külgazdasági minisztérium fóruma után az amerikai energiaügyi megbízott kiemelte: Ukrajna továbbra is rászorul a környező országokból, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország felől érkező utánpótlásra. Carlos Pascual hangsúlyozta: ezek az országok nem a saját tartalékaikból adják a gázt.

„Európa más részéről, Németországból, Franciaországból származik a gáz, attól függően, hogy Ukrajnának melyik ellátóval van szerződése. Az, hogy Kijev nyugati irányból is kap gázt, semmilyen hatással nincsen a magyarországi ellátásra” – hangsúlyozta az energiaügyi különmegbízott.

Carlos Pascual hozzátette: abban is egyetértettek, hogy fejleszteni kell a közép- és délkelet-európai országok egymás közötti földgázellátását azért, hogy a régióban növekedjen az energiabiztonság.

hirado.hu - M1 Hiradó
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó