Tőkés kitűzte a székely zászlót Nagyváradon
Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő kitűzte nagyváradi irodája erkélyére a székely zászlót szerda délután egy utcai villámcsődület után.
2014. június 19. 09:17

Erről tájékoztatott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) sajtószolgálata.

A politikus felszólalásában emlékeztetett arra, hogy 25 évvel ezelőtt románok és magyarok közös óhaja volt az egyéni és kollektív szabadság, a demokrácia, az európai felzárkózás. Úgy vélekedett, az Európai Unióhoz csatlakozott Romániában jelenleg nemcsak a kisebbségi jogok, hanem az alapvető emberi jogok is csorbulnak. Megemlítette, hogy a hatóságok hajtóvadászatot indítottak Wass Albert könyvei és szobrai ellen, betiltották Nyirő József újratemetését, és nagy elánnal küzdenek a székely nemzeti szimbólumok ellen.

„A mostani akció nem más, mint a székelységgel való partiumi szolidaritás kinyilvánítása” – idézte a közlemény Tőkés Lászlót. Az esemény több tucat résztvevője közül sokan Wass Albert-kötetet tartottak a kezükben.

A tiltakozás kiváltó oka az volt, hogy a pünkösdi búcsú idején a csíksomlyói könyves standokról a rendőrök levetették Wass Albert könyveit, egy árustól tíz könyvet el is koboztak, Szovátán pedig lefoglalták a magánterületen felállított Wass Albert-szobrot.

A román hatóságok Victor Ponta 2012. májusi hatalomra lépése óta perek sokaságát indították a székely zászlót kitűző önkormányzatok és közhivatalok ellen.

Romániának kötelessége lenne

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség álláspontja szerint nincsen olyan jogi erővel bíró nemzetközi egyezmény, amely előírná Románia számára, hogy autonómiát biztosítson Székelyföldnek. „Romániának tehát elsősorban morális kötelessége lenne az autonómia biztosítása” – áll az RMDSZ sajtóirodája által kiadott, Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökének címzett válaszlevélben, amelyet a Krónika című erdélyi magyar napilap ismertetett szerdai számában.

Az önkormányzatok ügyeibe is beleszólnak

Eközben mind Kovászna, mind Hargita megye román prefektusa figyelmeztette az önkormányzatokat: törvénytelen az SZNT által kezdeményezett autonómiapárti határozat elfogadása, amelyben azt jelzik a kormánynak, hogy a 153 székely önkormányzat egy közös régióba kíván tartozni, és többlethatásköröket kér a terület számára. Izsák Balázs szerint ugyanakkor ma már minden székelyföldi polgármester tisztában van azzal, hogy a kormányt képviselő prefektusok nem adhatnak nekik utasításokat, nem hat fenyegetésük.

Ezzel párhuzamosan régóta zajlik a szimbólumok harca Székelyföldön: a több magyar többségű település önkormányzata és a román hatóságok között folyó zászlóháború során legutóbb a brassói bíróság a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatalról és Sepsiszentgyörgy főteréről szedette le a székely zászlót.

MNO - MTI
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó