Reményik nem jutott pénzhez
A hatályon kívül helyezett korábbi jogerős ítélet arra kötelezte az állami vállalatot, hogy fizessen meg több mint háromszázmillió forint közpénzt.
2014. június 19. 11:56

Egyelőre nem juthat hozzá a több száz millió forint kártérítéshez Reményik Kálmán – így döntött tegnap a Kúria a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. volt vezetőjének ügyében, aki szerint jogtalanul bocsátotta el az állami cég 2010-ben. A legfőbb bírói testület új másodfokú eljárást rendelt el.

Megalapozottnak találta a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. felülvizsgálati kérelmét tegnapi határozatában a Kúria, ezért hatályon kívül helyezte a másodfokú bíróság ítéletét, s úgy döntött, meg kell ismételni az eljárást az ügyben. A hatályon kívül helyezett korábbi jogerős ítélet arra kötelezte az állami vállalatot, hogy kártérítésként és elmaradt bérként fizessen meg több mint háromszázmillió forint közpénzt a volt vezérigazgatónak.

Reményik Kálmánt 2006-ban nevezte ki Kóka János, az állami cég pedig 2010-ben rendkívüli hatállyal felmondott a korábbi gazdasági miniszter bizalmasának, egy szükségtelen számítógépes szoftver megvásárlása miatt, amelyet húszmillió forintért szereztek be egy offshore cégtől. Reményik azért fordult a bírósághoz, mert szerinte jogtalan volt az elbocsátása, ugyanis nem az állami cég tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezetője mondott fel neki, hanem a posztjára kinevezett új vezérigazgató, Orosz Ferenc.

Az első fokon eljáró munkaügyi bíróság megállapította, hogy indokolt volt a NIF Zrt. rendkívüli felmondása a szoftverbeszerzéssel összefüggésben elkövetett szabálytalanságok következtében, ennek ellenére mégis Reményiknek adott igazat a felmondás formai hibái miatt. A bíróság akkor arra kötelezte az állami céget, hogy fizesse meg Reményik elmaradt bérét – ami több mint hatmillió forint volt havonta (ez több mint háromszorosa a jelenlegi vezető havi bérének – a szerk.) –, összesen közel 180 millió forintot, egyhavi végkielégítést, valamint kéthavi bérnek megfelelő kártérítést. Ezt követően tavaly nyáron a másodfokú bíróság lényegében helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Továbbá a Fővárosi Törvényszék az addig elmaradt további 30 millió forint megfizetésére is kötelezte a NIF Zrt.-t, valamint további egyhavi végkielégítést is megítélt Reményiknek.

A teljes cikket a csütörtöki Magyar Nemzetben olvashatja.

MNO - Magyar Nemzet
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Szijjártó: a globális biztonság forog kockán
  Jelenleg nem túlzás azt állítani, hogy az ukrajnai háború miatt a globális biztonságunk forog kockán - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági és Szociális Bizottság 3. miniszteri szintű ülésén Bangkokban.
 • Kövér: kiválóak a magyar-török kapcsolatok
  Az ukrán-orosz háború hatásairól és veszélyeiről, valamint a magyar-török kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Mustafa Sentop, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnöke szerdán Budapesten.
 • Nemzeti konzultáció az EU-szankciókról
  A kormány szerdai ülésén elfogadta a Fidesz-frakció kezdeményezését: nemzeti konzultációt indítunk a szankciókról - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés után a Facebookon.
MTI Hírfelhasználó