Reményik nem jutott pénzhez
A hatályon kívül helyezett korábbi jogerős ítélet arra kötelezte az állami vállalatot, hogy fizessen meg több mint háromszázmillió forint közpénzt.
2014. június 19. 11:56

Egyelőre nem juthat hozzá a több száz millió forint kártérítéshez Reményik Kálmán – így döntött tegnap a Kúria a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. volt vezetőjének ügyében, aki szerint jogtalanul bocsátotta el az állami cég 2010-ben. A legfőbb bírói testület új másodfokú eljárást rendelt el.

Megalapozottnak találta a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. felülvizsgálati kérelmét tegnapi határozatában a Kúria, ezért hatályon kívül helyezte a másodfokú bíróság ítéletét, s úgy döntött, meg kell ismételni az eljárást az ügyben. A hatályon kívül helyezett korábbi jogerős ítélet arra kötelezte az állami vállalatot, hogy kártérítésként és elmaradt bérként fizessen meg több mint háromszázmillió forint közpénzt a volt vezérigazgatónak.

Reményik Kálmánt 2006-ban nevezte ki Kóka János, az állami cég pedig 2010-ben rendkívüli hatállyal felmondott a korábbi gazdasági miniszter bizalmasának, egy szükségtelen számítógépes szoftver megvásárlása miatt, amelyet húszmillió forintért szereztek be egy offshore cégtől. Reményik azért fordult a bírósághoz, mert szerinte jogtalan volt az elbocsátása, ugyanis nem az állami cég tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezetője mondott fel neki, hanem a posztjára kinevezett új vezérigazgató, Orosz Ferenc.

Az első fokon eljáró munkaügyi bíróság megállapította, hogy indokolt volt a NIF Zrt. rendkívüli felmondása a szoftverbeszerzéssel összefüggésben elkövetett szabálytalanságok következtében, ennek ellenére mégis Reményiknek adott igazat a felmondás formai hibái miatt. A bíróság akkor arra kötelezte az állami céget, hogy fizesse meg Reményik elmaradt bérét – ami több mint hatmillió forint volt havonta (ez több mint háromszorosa a jelenlegi vezető havi bérének – a szerk.) –, összesen közel 180 millió forintot, egyhavi végkielégítést, valamint kéthavi bérnek megfelelő kártérítést. Ezt követően tavaly nyáron a másodfokú bíróság lényegében helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Továbbá a Fővárosi Törvényszék az addig elmaradt további 30 millió forint megfizetésére is kötelezte a NIF Zrt.-t, valamint további egyhavi végkielégítést is megítélt Reményiknek.

A teljes cikket a csütörtöki Magyar Nemzetben olvashatja.

MNO - Magyar Nemzet
  • Háború a nemzetállamok ellen
    Az internethasználók több mint negyven százaléka kezeli a platformot. Zuckerberg úr tehát moshatja kezeit: rajta igazán semmi nem múlik – vagy talán éppen majdnem minden?
  • Hazudtak, akik a CEU bezárásával kampányoltak
    Orbán Viktor kormányfő úgy fogalmazott: "Kizökkent az idő! Konferenciát tartottak Budapest belvárosában, mégpedig a CEU épületében, a Nádor utcában." "Évek óta azt hallom a liberális politikusoktól és az őket támogató médiumoktól, hogy a magyar kormány bezáratta, és elüldözte az egyetemet Budapestről" - jegyezte meg.
  • A Jogi Könyvszalon gyarapíthatja közös tudásunkat
    A francia mintára létrejött Magyar Jogi Könyvszalon hozzájárulhat közös tudásunk gyarapításához és a közéleti vitakultúra színvonalának emeléséhez - mondta köszöntőjében az államfő a hagyományteremtő szándékkal megszervezett, jogi könyveket bemutató első ilyen rendezvényen.
MTI Hírfelhasználó