Tóbiás: kevesebb elvtárs, több barát
Ezt mondta Tóbiás József, az MSZP-frakció megbízott vezetője a Politikatörténeti Intézetben tartott, Választások után - ellenzéki stratégiák című beszélgetésen.
2014. június 19. 19:39

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy a pártnak nyitnia kell, újraépíteni szakmai és társadalmi kapcsolatait.

Az MSZP-nek azt kell megértenie, hogy nem egy nagy párt, és ez egyúttal az újrakezdés lehetősége - fűzte hozzá Tóbiás József, aki szerint kiüresedett a párt szellemi, szakmai holdudvara.

A tavaszi választásokról a szocialista politikus úgy fogalmazott, "a vereség az vereség, a kudarc az kudarc, van okunk a szerénységre".

Schiffer András, az LMP társelnöke azt emelte ki: Orbán Viktor érzékelte a magyar és globális kapitalizmus válságjelenségeit, illetve hogy kudarcot vallott az a fejlődési pálya, amelyre a magyar elit az elmúlt negyedszázadban állította az országot.

Az LMP-politikus szerint az elitek nem egyszerűen rosszul kormányoztak, de csődöt mondott egész rendszerük, amely elsősorban arra épült, miként járjanak a külföldi hitelezők kedvébe.

Az LMP stratégiája "az összeszerelő Magyarország" helyett a megújuló Magyarország - hangoztatta a pártvezető.

Schiffer András kifejtette azt is: a 19. századi értelemben vett hagyományos társadalmi osztályok a globális kapitalizmus világában megszűntek, de a kizsákmányolás, a tőke-munka ellentéte nem, mi több, ezek az ellentétek nemcsak egy országon belül, de az egyes országok között is megkerülhetetlenné váltak.

Karácsony Gergely, az Együtt-PM társelnöke szerint "Orbán Viktor cinikus politikai vállalkozóként" felismerte, hogy elfogyott a támogatottsága a rendszerváltással létrejött köztársaságnak. A támogatottság csökkenéséért pedig nem a választók felelősek, bár a választásokon működött "az az ősi magyar reflex", hogy az erős hatalommal nem érdemes nyíltan szembeszállni.

"Jó, akkor itt fogunk élni" - jegyezte meg a pártvezető a pragmatikus magyar kisember hozzáállását jellemezve. A korábban társadalomkutatóként dolgozó politikus kifejtette: a magyar társadalom relatív többsége jelenleg egy létbizonytalanságban élő, bizalmatlan, bizonytalan, amorf csoport, amely az erős hatalomra szavaz.
Karácsony Gergely a jelenlegi helyzetben követendő stratégiáról úgy fogalmazott: "most nem annak van itt az ideje, hogy fogjunk össze gyorsan, mert itt van Orbán Viktor, hanem hogy nézzünk mélyen magunkba". Szerinte intellektuálisan kiürült a baloldal Magyarországon, újragondolandó a 80-as években fogant baloldali elitista modernizációs politika. Mozgalmi típusú pártot kell építeni, hogy ledolgozzák azt a hitelességi válságot, amibe a baloldal került.

Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) pártigazgatója szerint az ellenzéki pártoknak keresniük kell a közös nevezőt, hogy az önkormányzati választásokon legyen sikerélményük. Magyarországnak "maffiamentes" politikai rendszerre van szüksége, és ezt az ellenzéki együttműködéssel lehet elérni - hangoztatta a DK-s politikus. 

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Az Antifa bolsevik szervezet, fasiszta taktikával
  William Barr amerikai igazságügyi miniszter vasárnapi Fox News-interjújában kelt kit az Antifa ellen, kijelentve, hogy a mainstream - fősodor - média által támogatott mozgalom lényegében a bolsevizmussal azonosítható, munkamódszerük pedig fasiszta.
 • Gyurcsányi furfang, Fekete-Győr vergődés
  Gyurcsány egy egyszerű trükkel leszerelte a momentumos követeléseket. Fekete-Győrék nevetségesen kapálóznak a gátlástalan DK-elnök hálójában.
 • Pannonhalma ihleti a Notre-Dame újjáépítését
  Hatalmas megtiszteltetés érte a pannonhalmi bencés közösséget: Michel Aupetit párizsi érsek vezetésével augusztus 7-én azért érkezett egy ötfős küldöttség a főapátságba, hogy megtekintse a nyolc éve felújított bazilikát, és a tavaly áprilisi tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame belső újjáépítéséhez inspirációkat nyerjen.
MTI Hírfelhasználó