"Egyensúlyőrző gazdasági növekedés"
A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb „Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés” kiadványa 2014-ben és 2015-ben is rég nem látott, dinamikus gazdasági növekedést vetít előre.
2014. június 19. 19:28

A gazdaság szerkezete 2014 induló negyedévében is kiegyensúlyozottnak nevezhető. A termelési oldalon a mezőgazdaság kivételével – ahol a bázishatás miatt zsugorodást regisztráltak – a meghatározó nemzetgazdasági ágak növekedni tudtak. A legfőbb hajtóerőt az ipari termelés és a tercier szektor jelentette. A felhasználói oldalon a tavalyi év utolsó negyedévéhez képest hangsúlyeltolódás tapasztalható a növekedési szerkezetben. Az export és az import közel azonos ütemű bővülése mellett a külkereskedelmi aktívum nőtt, a nettó export így 0,5 százalékponttal emelte az éves GDP-növekedés ütemét.

Az egész gazdaság és így a belső felhasználás motorja a beruházás volt, melynek növekedését az első negyedévben a versenyszféra vezérelte. A foglalkoztatás és a reálbérek növekedésének hatására a rendelkezésre álló jövedelem bővült, ami a gyorsuló fogyasztásban csapódott le. A belföldi felhasználás együttesen 3 százalékponttal járult hozzá a gazdaság növekedéséhez.

Előre tekintve, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. prognózisa szerint a gazdasági növekedés 2014-ben és 2015-ben is dinamikus lesz, melynek elsődleges forrását a belső felhasználás erősödése biztosítja. A nyolc éve nem látott mértékű várható teljesítmény fontos jellemzője ugyanakkor, hogy sem a külső, sem a belső egyensúlyt nem veszélyezteti. A külkereskedelmi többlet fennmaradását a lassan élénkülő nemzetközi gazdasági környezet vezérli, míg az idei évben a növekedés motorja a beruházás, jövőre a fogyasztás lesz. Az MNB Növekedési Hitelprogramjának második szakasza beindulni látszik, ami segíti a versenyszféra beruházásainak további bővülését, így a szektor tartósan átveheti az uniós forrásokból megvalósuló állami nagyberuházások vezérszerepét. A fogyasztás növekedését a rendelkezésre álló jövedelem emelkedése hajtja. A tartósan kedvező gazdasági kilátások és az alacsony kamatkörnyezet következtében a háztartások fogyasztási hajlandóságának emelkedésére számítanak az elemzők: csökken az óvatossági megtakarítások mértéke, továbbá a mérlegalkalmazkodás folyamata is lezárul jövőre. A magyar gazdaság kibocsátása a teljes előrejelzési horizonton elmarad a potenciálistól, a ciklikus pozíció javulása mellett a kibocsátási rés 2015 után záródhat. Mindezen hatások eredőjeként a Századvég Gazdaságkutató Zrt. megítélése szerint a GDP-növekedés 2014-ben elérheti a 3,1 százalékot, míg jövőre a 2,7 százalékot.

Az éves infláció idén és 2015-ben is a jegybank 3 százalékos célja és a maginfláció alatt marad. A korábbi közműdíjcsökkentések hatása és az újabbak bevezetése 2014-ben nyomott inflációs környezetet eredményez, amihez hozzájárul a negatív kibocsátási rés dezinflációs hatása. Az elemzők 2015-ben az infláció fokozatos felpörgésére számítanak, melyet a bázishatások mellett az erősödő belső kereslet vezérel, így az előrejelzési horizont végére a jegybanki célra emelkedhet a mutató. A nyomott inflációs környezet, valamint az EKB júniusban bejelentett likviditásbővítő csomagjának következtében fennmaradó kedvező globális hangulat lehetőséget teremt az óvatos kamatcsökkentés folytatására, melynek mélypontját ősszel, 2 százaléknál várják az elemzők.

A kiegyensúlyozott pályán haladó növekedés nem veszélyezteti Magyarország külső finanszírozási képességét, sőt a GDP-arányos mutató idén jelentősen emelkedhet, köszönhetően az EU-transzferek beáramlásának és az államadósság növekvő belföldi finanszírozása miatt belföldön maradó kamatnak. A költségvetés idei hiánya a Századvég Gazdaságkutató Zrt. becslése szerint a kormányzati előirányzatnál is kedvezőbb lehet, amihez hozzájárul az önkormányzati szektor kedvező pozíciója.

A főbb makrogazdasági változók várható alakulása:

 

2013

2014

2015

Bruttó hazai termék (volumenindex)*

1,1

3,1

2,7

A háztartások fogyasztási kiadása (volumenindex)*

0,2

2,3

2,4

Bruttó állóeszköz-felhalmozás (volumenindex)*

5,8

8,2

5,1

Kivitel (nemzeti számlák alapján, volumenindex)*

5,3

5,8

6,0

Behozatal (nemzeti számlák alapján, volumenindex)*

5,3

6,5

6,7

A külkereskedelmi áruforgalom egyenlege (milliárd euró)

7,0

6,9

6,9

Éves fogyasztóiár-index (%)*

1,7

0,4

2,6

A jegybanki alapkamat az év végén (%)

3,00

2,00

3,00

Munkanélküliségi ráta éves átlaga (%)*

10,2

8,1

8,3

A bruttó átlagkereset alakulása (%)*

3,4

2,6

4,9

A folyó fizetési mérleg egyenlege a GDP százalékában

3,0

3,4

3,2

Külső finanszírozási képesség a GDP százalékában

6,5

7,1

6,3

Az államháztartás ESA95-egyenlege a GDP százalékában

–2,3

–2,5

–2,9

GDP-alapon számított külső kereslet (volumenindex)*

0,9

1,9

2,3

* Szezonálisan kiigazított adatokból számítva. Forrás: MNB, KSH, Századvég-számítás

szazadveg.hu
  • Tisztifőorvos: a várandósok is megkaphatják a második oltást
    A terhesség 36. hete előtti időszakig a második védőoltást is megkaphatják a várandós kismamák az újabb nemzetközi és hazai szakmai tapasztalatok és vélemények alapján - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
  • Gyurcsány Ferenc osztja a szerepeket a baloldalon
    Egyre több politikai elemző véli úgy, hogy bár hivatalosan Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje, férjének, Gyurcsány Ferencnek mindegy, hogy ki nyeri a baloldali előválasztást, mert úgyis mindenkit ő irányít.
  • Megmenteni Európát
    Az unió jövőjéről szóló vita kulcsa a tegnap normalitásának újrafelfedezése.
MTI Hírfelhasználó