Bajnai háttérbe vonul
Radikálisabban politizálna az Együtt tömegbázisát jelentő Szolidaritás.
2014. június 22. 10:17

A mozgalom ma külön, zárt ajtók mögött tanácskozott az Együtt – a Korszakváltók Pártja taggyűlése előtt, ahol úgy döntöttek: Kónya Péter semmilyen tisztséget nem vállal az Együttben. Sajtóhírek szerint az áprilisi választási kudarc óta egyre nagyobb a feszültség a Bajnai Gordon vezette pártban. Ma az is kiderült, hogy az új vezető Szigetvári Viktor lesz, Bajnai Gordon pedig a háttérbe vonul.

Az Együtt vezetése azután mondott le, hogy az országgyűlési választáson súlyos vereséget szenvedett az ellenzék, ráadásul a 38 baloldali mandátumból csak 3 lett az övék.

Az Együtt pártot három szervezet alakította, nagyjából másfél éve. A választási kudarc óta kiderült, hogy a párt eddigi arca, Bajnai Gordon háttérbe vonul, a Milla egyesület a honlapja szerint a megszűnés szélén áll, míg a harmadik alapító, az Együtt tömegbázisát jelentő Szolidaritás Mozgalom vezetője az elmúlt napokban többször is azt nyilatkozta: elhagyhatják a pártot.

Az Együttön belüli feszültségekről több lap is írt a választások óta.  A hvg.hu több párton belüli forrásból is úgy tudja, hogy Kónya Péterrel szemben nem teljes a bizalom, miután többször felvetette, hogy mozgalmával, ami az Együtt tömegbázisát jelenti, a Demokratikus Koalícióhoz csatlakozhat.

Kónya Péter az Együtt taggyűlésén ott volt ugyan, de jóval az újságírók előtt érkezett, és amíg ott voltak, nem is jött ki. A Szolidaritás azonban még a szombati tanácskozás előtt külön, zárt ajtók mögött egyeztetett.

Az ezután kiadott közleményükben tudatták: Kónya Péter semmilyen tisztséget nem vállal az Együtt tisztújításán, mert parlamenti munkája mellett elsősorban a mozgalom építésén kíván dolgozni. Megjegyezték ugyan, hogy az önkormányzati választásra közösen készülnek az Együttel, de azt is írták: szerintük az eddigiekhez képest markánsabb, radikálisabb politizálásra van szükség.

Juhász Péter, az Együtt társelnöke szombaton azt mondta: a Szolidaritás stratégiai partnerük, és bízik benne, hogy ez így is marad. A politikus a taggyűlés szünetében újságíróknak azt mondta, hogy önálló karakter kialakítására törekszenek, azt szeretnék elérni, hogy demokratizálódjon a mindeddig választási pártként és ebből adódóan felülről irányítottan működő Együtt. Az egységes arculat kialakítása érdekében megszüntetik az eddigi platformokat.

A taggyűlésen új alapszabályt fogadtak el és megválasztották az új vezetőket is. Szigetvári Viktor ügyvezető társelnök, Székely Sándor és Juhász Péter társelnökök lettek. Bajnai Gordon, a párt korábbi vezetője a háttérben folytatja munkáját.

Az új elnökség tagja lett még Berkecz Balázs, Hajdu Nóra, Pápa Levente, Sértő-Radics István, Szalóczi Géza és Szelényi Zsuzsanna.

Bajnai Gordon volt kormányfőt, az Együtt-PM szövetség eddigi vezetőjét a tagság az újonnan életre hívott Országos Politikai Tanács elnökévé választotta, mely a párt belső parlamentjeként működik majd. 

hirado.hu - M1 Híradó
 • Fel vörösök, proletárok
  Hablatyolt, hogy zöld és szabad Budapestet akar, amit vissza kell foglalni. Hogy kitől, természetesen a magyar kormánytól.
 • Soros legyőzte Budapestet
  Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
 • Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak
  1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából a Zeneakadémián rendezett díszünnepségen.
 • A teheráni konferencia idejéig vezethetők vissza az 1956-os forradalom előzményei
  Hatvanhárom évvel ezelőtt ezen a napon, Budapesten a műegyetemisták felvonulásával kezdődött az 1956-os forradalom. Közvetlen előzménye az egy nappal korábban tartott nagygyűlésük volt. De valójában az embereknek az ÁVH korlátlan hatalmából, a diktatórikus kormányzásból, a koncepciós perekből és a kommunista vezetésből lett elegük.
 • Mert fényesebb a kard
  A dicsőséget kivívtuk, a falatnyi szabadságunkat elveszítettük. Az elesettekből hősök, a kivégzettekből mártírok lettek. A világ bennünket csodált. Fejezet lettünk a történelemkönyvekben.
MTI Hírfelhasználó