Gyárfás levélben kért bocsánatot
A vizsgálat még nem derítette ki, mi okozta konkrétan a tömeges fertőzést.
2014. június 24. 11:15

Gyárfás nyílt levelet tett közzé a Magyar Úszó Szövetség honlapján, amelyben bocsánatot kér, amiért félresiklott a nemes szándék, és utólag senki sem a remek versenyekről, hanem a megannyi sportembert a lábáról ledöntő fertőzésről beszél.

Lassan lábadoznak a szombati füredi úszófesztivál után ágynak esett versenyzők – világklasszisok és a Jövő Bajnokai program 11-12 éves csöppségei –, Gyurta Gergely, a 10 km-es férfiverseny (Európa-kupa) győztese például még mindig gyengélkedik, bár hétfő este már elfogyasztotta édesanyja főztjét, egy tányér húslevest.

Eközben a vizsgálat még nem derítette ki, mi okozta konkrétan a tömeges fertőzést.

Az alábbiakban szöveghűen közöljük a Magyar Úszó Szövetség elnökének a szövetség honlapján közzé tett szabadkozó nyílt levelét:

„Bocsánat...

A szívünket lelkünket akartuk beletenni ebbe a várva várt eseménybe, a magyar úszás napja rendezvénybe, aztán tessék a baktériumok árasztották el a vizet.

Nem tudom, hogy a Magyar Úszó Szövetségnek kell-e szabadkoznia, de ha igen, ha nem, elnézést kérünk mindazoktól a sportemberektől, világsztároktól, szenioroktól, a Jövő Bajnokai ifjú titánjaitól és persze az amatőröktől, akiknek akaratlanul komoly gondot okoztunk.

Mindenekelőtt jobbulást kívánok mindenkinek, ugye aligha kell kérnünk, hogy továbbra is szeressék a Balatont, a vizet, még ha most piszkosul elbánt velünk.

Nem kell hangsúlyozni, feltételezem, hogy már mindenki tudja: az illetékes hatóságoktól egy héttel a verseny előtt, majd közvetlenül a rajtot megelőzően megkaptuk a hivatalos dokumentumot: a víz tiszta, megfelel a követelményeknek. Aztán történt ami történt: mindmáig nem tudjuk az okát. Hallottunk rossz szennyvíz elvezetésről, halpusztulásról, arról is hogy néhány versenyző betegen érkezett, és miattuk terjedtek szét a baktériumok a vízben, de nem akarunk találgatni. Még olyan is volt, aki a leghatározottabban azt állította: ételmérgezés mindennek az oka. Ezt is csak logikai úton tudjuk megkérdőjelezni: lett beteg, aki a Silver Hotelben lakott és étkezett (Risztov Éva, Gyurta Gergely Olasz Anna), olyan is aki kollégiumban (Jövő Bajnokai), de a külföldiek közül is sokan ágynak estek, annak ellenére, hogy ők máshol laktak, mást ettek.

Mindenkit megkövetünk, még ha bátorkodunk megtenni azt a kijelentést, a Magyar Úszó Szövetség mindent megtett, hogy E G É S Z S É G E S hangulatban mindenki örömére kerüljön lebonyolításra ez a szebb végkövetkezményekkel remélt vízi fesztivál.

Gyárfás Tamás
MÚSZ elnök”

MTI nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
 • A baloldal irányítja a tüntető álcivileket
  Baloldali pártok állnak a pedagógustüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalom mögött. A hangfelvétel azt bizonyítja, hogy Tordai Bence adott tanácsokat az álcivil mozgalomnak arra, hogyan kezeljék a hétfői parlamenti botrányukat, mit mondjanak az újságíróknak.
 • Megszűnik az ellenőrzés a horvát határon
  Megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán január elsejétől, miután az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez.
MTI Hírfelhasználó