Lauder egyezkedne Sukoróról
Ronald S. Lauder elvileg hajlandó lenne peren kívül tárgyalni és megegyezni a magyar kormánnyal Sukoró-ügyben.
2014. június 25. 11:26

Ezt maga a Zsidó Világkongresszus elnöke nyilatkozta az ATV-nek. Lauder, aki egyike volt a korrupciógyanú miatt még a Bajnai-kormány idején megakasztott kaszinóügylet befektetőinek, hozzátette: mindig lehetséges megegyezni, legalábbis akkor, ha a két fél leül, és beszél egymással.

Ismeretes, Lauder és befektetőtársai 2008. május 21-én az Országház Nándorfehérvári termében találkoztak Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és Bajnai Gordon gazdasági miniszterrel, s azért lobbiztak, hogy a kaszinóberuházás céljára kiszemelt sukorói ingatlanegyüttes tulajdonjogát cserével szerezhessék meg, így elkerülve a pályázat esetén megjelenő vetélytársakat. Gyurcsányék teljesítették a befektetői csoport óhaját, az ügylet azonban annyira korrupciógyanús volt, hogy az állam már a Bajnai-kormány idején pert indított a csereszerződés érvénytelenítésére. A Kúria 2012-ben végül semmisnek és érvénytelennek mondta ki a csereszerződést, a korrupciógyanú miatt pedig az állam 2011-ben felbontotta a kaszinókoncessziós szerződést. Ezért Ronald S. Lauder és befektetőtársai százmilliárd forintra perelték be Magyarországot egy washingtoni választottbíróság előtt. Lauder most ebben az eljárásban szeretne egyezkedni a magyar állammal.

A Zsidó Világkongresszus elnöke hazánk belpolitikai és gazdasági ügyeihez is hozzászólt. Leszögezte: a magyar gazdasági sikerek inkább külső okoknak köszönhetők, ám Lengyelországgal összehasonlítva a magyar gazdaság teljesítménye inkább kudarcos. Orbán Viktor helyzetét úgy értékelte: „Megértem, hogy a miniszterelnök nagyon nehéz helyzetben van. Nem vállalhatja a Jobbik elleni nyílt harcot, mert jelentős erőt képviselnek, és emiatt nem ítéli el azokat a nézeteket, amelyeket képviselnek, pedig ezekkel – remélem – nem ért egyet.” Majd kijelentette: „Magyarország közel egy egész nemzedéknyi időt veszíthet azzal, ha nem változik. Nem lenne szabad büszkének lenniük arra, amit tettek”.

Lauder szerint a szélsőjobboldal politikájának áldozatai azok a „derék magyar emberek”, akik az elmaradt beruházások miatt nehéz helyzetbe kerülnek. „De mit lát ebből a világ? Nem látja azokat a derék magyarokat, akik mindennap teszik a dolgukat, nem látja azokat az embereket, akik munkanélküliek azért, mert nincsenek beruházások. Kár, hogy senki nem áll ki, hogy elmondja ezt, pedig ma a világ azt keresi, hova fektethetne be. Magyarországnak képzett munkaereje van, erős és művelt nép. Használják ezt ki, és ehhez befektetőkre van szükségük!”

További részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.

MNO
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
  • Az egyházak jelenléte a járvány idején is eleven
    Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában.
  • Politikai nyilatkozatot nyújtott be a parlamentnek a KDNP
    Politikai nyilatkozatot nyújtott be az Országgyűlésnek a KDNP, hogy utasítsák el a migrációt és a genderszemléletet is pozitív színben feltüntető megállapodást.
MTI Hírfelhasználó