Ingyenes nyári menza
Százhúszezer gyermeknek állja az ebédjét az idén nyáron a kormány – tudta meg a Magyar Nemzet.
2014. június 26. 09:25

A legfrissebb adatok szerint nemcsak az anyagilag rászoruló gyermekek családjai igénylik a nyári étkezést, hanem azok a szülők is, akik ki tudják fizetni az ebédet, húsz százalékkal nőtt ugyanis az önerőből étkező gyermekek aránya.

Idén 119 938 gyermek nyári étkeztetését finanszírozzák állami támogatásból, 3812 gyermek pedig önerőből étkezik a szünetben a menzákon – közölte a Magyar Nemzettel a legfrissebb adatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) társadalmi felzárkózásért és szociális ügyekért felelős államtitkársága. Ez azt jelenti, hogy a tavalyinál tízezerrel több gyermek nyári ebédjét finanszírozza az állam. Az államtitkárság kiemelte: örvendetes módon csaknem 20 százalékkal nőtt az önerőből étkező gyermekek száma is, vagyis a nyári étkeztetést nemcsak a szociálisan rászorulók veszik igénybe, hanem azok a gyermekek is, akiknek családja ki tudja fizetni az ebédet, de nagy segítséget jelent nekik az intézményesített étkeztetés megszervezése.

A Magyar Nemzet megtudta azt is, hogy a támogatási igények a tavalyi évhez képest mintegy 3 százalékkal nőttek összesen 2,71 milliárd forintra, így a rendelkezésre álló 2,64 milliárd forintos állami keretet teljes egészében felhasználhatják az önkormányzatok. Az idén a korábbinál több településen szervezik meg a étkeztetést: míg tavaly 1170, addig idén 1270 települési önkormányzat igényelt támogatást, ez mintegy 8,5 százalékos növekedést jelent.

A teljes cikket a csütörtöki Magyar Nemzetben olvashatja.

MNO - Magyar Nemzet
  • Orbán Viktor egész Európára hatással van
    Szeretném elmagyarázni a francia és a nyugati olvasóközönségnek, hogy miért is gyakorol ekkora befolyást az európai politikai életre Magyarország. Fontos, hogy lássák a tendenciákat és a különbségeket – vallja a francia értelmiségi, aki könyvet írt a magyar kormányfőről.
  • Tisztifőorvos: exponenciálisan nő a fertőzöttek száma
    Napról napra, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.
  • Előrébb az agarakkal!
    A kutyatartásról írt könyvet dr. Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője. A politikus maga is tart kutyát - pumit -, így hozzáértően ajánlja a magyar kutyafajtákat a családok figyelmébe. Elsősorban az erdélyi kopó és a magyar agár megőrzésére kell vigyázni.
MTI Hírfelhasználó