Sikeres a Krím "oroszosítása"
Átmeneti sikerekkel zajlik a Krím-félsziget politikai-gazdasági rendszerének az oroszországihoz igazítása.
2014. június 26. 13:38

Erről számolt be a krími átalakítás első 100 napjáról a Kommerszant című orosz napilap csütörtöki számában.

Szerhij Akszjonov, a Moszkva által kinevezett ideiglenes krími kormányzó a félsziget törvényhozása előtt tett jelentést az eddigi intézkedésekről. A március 21-ével Ukrajnától Oroszországhoz csatolt terület vezetője a legnagyobb sikerek között a Krím vízellátásának biztosítását tartotta, miután Ukrajna elzárta az északi-krími csatornát. Szerinte nem kevésbé jelentős eredményt értek el az élelmiszerek és a gyógyszerek áremelkedése ellen fellépve.

A Kommerszant arról is beszámolt, hogy a félszigeten átálltak a rubelalapú elszámolásra és készpénzforgalomra, valamint gyakorlatilag teljesen új bankrendszert hoztak létre. 18 orosz bank 376 fiókot nyitott a Krímben. Andrej Nazarov, az Üzleti Oroszország szervezet társelnöke a lapnak elmondta, hogy a félszigeten még nem oldották meg a jogi személyeknek az orosz rendszerbe iktatását, valamint a tulajdoni nyilvántartást sem vezették át az új rendszerbe.

Nazarov, aki a krími üzleti élet képviselőivel meglévő kapcsolattartásért felel, a félsziget Oroszországhoz csatolása óta eltelt első 100 nap legfőbb gazdasági eseményének azt tartja, hogy a területen különleges gazdasági övezetet fognak létrehozni.

Szerhij Akszjonov ideiglenes krími kormányzó azt emelte ki, hogy hamarosan elfogadják majd a Krími Szövetségi Körzet gazdasági-társadalmi fejlesztését szolgáló, 2020-ig szóló szövetségi célprogramot, amelyre több mint 820 milliárd rubelt (több mint 5,4 ezer milliárd forint) szánnak a költségvetésből.

Akszjonov elismerte, hogy márciusban nem mérték fel helyesen, mennyi idő alatt tudják honosítani a krími lakosokat. Eddig körülbelül 900 ezren kapták meg az orosz személyi igazolványt. Márciusban, amikor az átmeneti időszakra vonatkozó jogszabályt előkészítették az orosz dumának, még azt gondolták, hogy két hónap alatt mind a 2,7 millió Krímben élő személy megkapja az orosz állampolgárságot igazoló okmányt. Akszjonov közölte, hogy hamarosan befejezik az igazolványok kiadását.

A Kommerszant hozzátette, hogy a nyár végéig a hatóságoknak be kell fejezniük az orosz igazolványok kiadását, mivel szeptember 14-én a Krímben parlamenti és helyi önkormányzati választások lesznek. Éppen ezért valamennyi vezető orosz párt sietett megnyitni irodáját a Krímben. Ez alól csak a parlamenten kívüli ellenzéki RPR Parnasz és a Jabloko kivétel, minthogy ezek a pártok annektálásnak tartják a Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozását.

hirado.hu - MTI
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó