Hatékonyabbá tennék a Duna Régió Stratégiát
A Duna Régió Stratégia hatékonyabbá és átláthatóbbá tételéről fogadott el közös nyilatkozatot a benne részt vevő 14 ország.
2014. június 27. 12:36

A kétnapos idei fórum csütörtökön kezdődött az osztrák fővárosban - közölte Magyarország bécsi nagykövetsége.

A dokumentumban egyben hangsúlyozták az együttműködés parlamenti dimenziójának fontosságát: ennek jegyében októberben Budapesten tartják a részt vevő országok parlamenti elnökeinek találkozóját.

A Duna Régió Stratégia (DRS) az EU egyik makroregionális stratégiája, melyet az Európai Tanács 2011 júniusában, a magyar uniós elnökség idején hagyott jóvá.

A fórum résztvevői plenáris üléseken, háttér- és műhelybeszélgetéseken tekinti át az elért eredményeket és a terv továbbfejlesztésének lehetőségeit. A fórum keretében rendezték meg a részt vevő országok és tartományok politikai vezetőinek konferenciáját, amelyen Magyarországot Szalay-Bobrovniczky Vince, a külgazdasági és külügyminisztérium helyettes államtitkára képviselte.

A magyar delegációvezető felszólalásában elmondta, hogy a kezdetek óta eltelt három év a stratégia "tanulóideje" volt, de már kézzelfogható eredményei vannak, egyebek között a magyar vezetésű együttműködési dimenziókban. Az Európai Bizottság által is az egyik legjobbnak tartott terület, a "fenntartható energiahasználat ösztönzése" hatékonyan hozzájárult az uniós közös energiapiac megvalósításához és a stratégiában részt vevő, de nem EU-tag országokban az uniós energiajog átvételéhez.

Szalay-Bobrovniczky Vince nagyon fontosnak nevezte, hogy a bürokrácia és a kiadások növelése nélkül tegyék hatékonyabbá és átláthatóbbá a stratégiát. Ebből a szempontból jó példának tekinthető a 2013 közepe óta Budapesten működő Duna Kontakt Pont, mely a stratégia terveinek finanszírozását segíti elő - jelentette ki.

A DRS végrehajtásában a Duna-régió 14 országa - Németország esetében 2 tartomány: Bajorország és Baden-Württemberg, Ukrajnából pedig 3 régió - vesz részt, amelyek közül öt még nem az unió tagja. A stratégia végrehajtása 11 területen - egyebek között a vállalkozások versenyképessége, az emberi erőforrások fejlesztése, a mobilitás, a kulturális sokszínűség - folyik, egy-egy területet 2-2 ország közösen koordinál. A magyar vezetésű területek: a fenntartható energiafogyasztás (Csehországgal), a vizek minősége (Szlovákiával) és a környezeti kockázatok kezelése (Romániával). 

MTI nyomán
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Theresa May bejelentette lemondását
  A potenciális jelöltként számon tartott lehetséges utódok között szerepel Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas tory Brexit-tábor zászlóvivője - aki a felmérések szerint a legnépszerűbb a párttagság körében -, valamint Michael Gove környezetvédelmi miniszter, Amber Rudd munkaügyi miniszter, Sajid Javid belügyminiszter, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter, Jeremy Hunt külügyminiszter és Penny Mordaunt védelmi miniszter.
 • Védelmi eszközök a hibrid háborúban
  Nagy mennyiségű fegyverhez is juthatnak, ha elérnek egy kritikus tömeget és európai bázisú laktanyákat foglalnak el. Az így megszerzett fegyverekkel pedig konkrét támadást indíthatnak európai célpontok ellen.
 • Orbán: mindent megteszek az EPP sikeréért
  Nem akarja, hogy az EPP a politikai baloldallal kösse össze a sorsát, mert ez az oldal olyan dolgokat képvisel, amelyek "tönkreteszik Európát, Németországot is". A baloldal nem feltartóztatni akarja a migrációt, hanem támogatni, és egy "európai szocializmust" javasol, amelynek az árát a németek, és kisebb mértékben a közép-európaiak is megfizetnék.
MTI Hírfelhasználó