Hatékonyabbá tennék a Duna Régió Stratégiát
A Duna Régió Stratégia hatékonyabbá és átláthatóbbá tételéről fogadott el közös nyilatkozatot a benne részt vevő 14 ország.
2014. június 27. 12:36

A kétnapos idei fórum csütörtökön kezdődött az osztrák fővárosban - közölte Magyarország bécsi nagykövetsége.

A dokumentumban egyben hangsúlyozták az együttműködés parlamenti dimenziójának fontosságát: ennek jegyében októberben Budapesten tartják a részt vevő országok parlamenti elnökeinek találkozóját.

A Duna Régió Stratégia (DRS) az EU egyik makroregionális stratégiája, melyet az Európai Tanács 2011 júniusában, a magyar uniós elnökség idején hagyott jóvá.

A fórum résztvevői plenáris üléseken, háttér- és műhelybeszélgetéseken tekinti át az elért eredményeket és a terv továbbfejlesztésének lehetőségeit. A fórum keretében rendezték meg a részt vevő országok és tartományok politikai vezetőinek konferenciáját, amelyen Magyarországot Szalay-Bobrovniczky Vince, a külgazdasági és külügyminisztérium helyettes államtitkára képviselte.

A magyar delegációvezető felszólalásában elmondta, hogy a kezdetek óta eltelt három év a stratégia "tanulóideje" volt, de már kézzelfogható eredményei vannak, egyebek között a magyar vezetésű együttműködési dimenziókban. Az Európai Bizottság által is az egyik legjobbnak tartott terület, a "fenntartható energiahasználat ösztönzése" hatékonyan hozzájárult az uniós közös energiapiac megvalósításához és a stratégiában részt vevő, de nem EU-tag országokban az uniós energiajog átvételéhez.

Szalay-Bobrovniczky Vince nagyon fontosnak nevezte, hogy a bürokrácia és a kiadások növelése nélkül tegyék hatékonyabbá és átláthatóbbá a stratégiát. Ebből a szempontból jó példának tekinthető a 2013 közepe óta Budapesten működő Duna Kontakt Pont, mely a stratégia terveinek finanszírozását segíti elő - jelentette ki.

A DRS végrehajtásában a Duna-régió 14 országa - Németország esetében 2 tartomány: Bajorország és Baden-Württemberg, Ukrajnából pedig 3 régió - vesz részt, amelyek közül öt még nem az unió tagja. A stratégia végrehajtása 11 területen - egyebek között a vállalkozások versenyképessége, az emberi erőforrások fejlesztése, a mobilitás, a kulturális sokszínűség - folyik, egy-egy területet 2-2 ország közösen koordinál. A magyar vezetésű területek: a fenntartható energiafogyasztás (Csehországgal), a vizek minősége (Szlovákiával) és a környezeti kockázatok kezelése (Romániával). 

MTI nyomán
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó