Járványt is okozhatnak a szúnyogok
Járványügyi veszélyre is számítanak a déli szomszédainknál megjelent új szúnyogalfajok miatt - hívta fel a figyelmet a szúnyogirtást koordináló katasztrófavédelem.
2014. június 29. 14:39

A szúnyogirtást az ország területén három ütemben végzik. 820 ezer hektárból eddig több mint 100 ezret már lepermeteztek. A nyár végéig tartó akcióra másfél milliárd forintot költ a kormány.

Irtják a szúnyogokat a levegőben és a földön is. Még generátorral is harcolnak ellenük, amely ködszerű permetfelhőt hoz létre. Hétfőn kezdték a munkát. Összesen 700 településen, 820 ezer hektárnyi területen, többféle géppel és módszerrel végzik az irtást.

Fekete Gábor, a SZEMP Air Konzorcium projektvezetője elmondta: a légi védekezéseket jelenleg huszonhét darab repülőgéppel és kettő darab helikopterrel végzik, a földi védekezésben pedig harminc autót vetettek be.

Erre a hétre 120 ezer hektárnyi területre tervezték a szúnyoggyérítést, amelyből mostanáig 100 ezer hektárral végeztek. A Balatonnál például az erős szél hátráltatta a munkát.

A következő hetekben a déli és a nyugati országrészben is folytatják az irtást. Ott különösen figyelnek arra, hogy csökkentsék a vérszívók számát, mert a környező országokban új szúnyogfajok is megjelentek.

„Déli szomszédjainknál megjelentek olyan szúnyog alfajok, amelyek veszélyes vírusokat hordozhatnak, egy elég idő, elég árvizes időszakban félünk attól, hogy betelepülhetnek Magyarországra, ezért koncentrálunk a déli megyéinkre és megpróbáljuk megelőzni ezt a járványügyi veszélyhelyzetet is” – mondta Demény Ádám, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ igazgatója.

Ha kell, szeptember végéig dolgoznak. A szúnyogirtás összköltsége elérheti a másfél milliárd forintot.
hirado.hu - Duna Híradó nyomán
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Vidnyánszky, a „román”
  A DK-szimpatizánsok keménymagja egyenesen Romániába zavarnák „vissza” a Beregszászról származó művészt.
 • Trianon 100 kompozíció a debreceni virágkarneválon
  Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a készülő virágkocsikat is.
 • Népszerű a Mahart nyaralóhajózási programja
  Sikerrel indult júliusban a Mahart nyaralóhajózási programja, jelentős az érdeklődés, a hajók kihasználtsága augusztusban 62 százalékos - közölte Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
MTI Hírfelhasználó