Járványt is okozhatnak a szúnyogok
Járványügyi veszélyre is számítanak a déli szomszédainknál megjelent új szúnyogalfajok miatt - hívta fel a figyelmet a szúnyogirtást koordináló katasztrófavédelem.
2014. június 29. 14:39

A szúnyogirtást az ország területén három ütemben végzik. 820 ezer hektárból eddig több mint 100 ezret már lepermeteztek. A nyár végéig tartó akcióra másfél milliárd forintot költ a kormány.

Irtják a szúnyogokat a levegőben és a földön is. Még generátorral is harcolnak ellenük, amely ködszerű permetfelhőt hoz létre. Hétfőn kezdték a munkát. Összesen 700 településen, 820 ezer hektárnyi területen, többféle géppel és módszerrel végzik az irtást.

Fekete Gábor, a SZEMP Air Konzorcium projektvezetője elmondta: a légi védekezéseket jelenleg huszonhét darab repülőgéppel és kettő darab helikopterrel végzik, a földi védekezésben pedig harminc autót vetettek be.

Erre a hétre 120 ezer hektárnyi területre tervezték a szúnyoggyérítést, amelyből mostanáig 100 ezer hektárral végeztek. A Balatonnál például az erős szél hátráltatta a munkát.

A következő hetekben a déli és a nyugati országrészben is folytatják az irtást. Ott különösen figyelnek arra, hogy csökkentsék a vérszívók számát, mert a környező országokban új szúnyogfajok is megjelentek.

„Déli szomszédjainknál megjelentek olyan szúnyog alfajok, amelyek veszélyes vírusokat hordozhatnak, egy elég idő, elég árvizes időszakban félünk attól, hogy betelepülhetnek Magyarországra, ezért koncentrálunk a déli megyéinkre és megpróbáljuk megelőzni ezt a járványügyi veszélyhelyzetet is” – mondta Demény Ádám, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ igazgatója.

Ha kell, szeptember végéig dolgoznak. A szúnyogirtás összköltsége elérheti a másfél milliárd forintot.
hirado.hu - Duna Híradó nyomán
  • Karácsony tudatlansága példátlan
    Karácsony Gergely korábban gondolkozott azon, hogy elinduljon az EP-választáson, és Brüsszelben folytassa a karrierjét, de végül elvetette ezt, mivel nem beszélt angolul.
  • Tisztifőorvos: a várandósok is megkaphatják a második oltást
    A terhesség 36. hete előtti időszakig a második védőoltást is megkaphatják a várandós kismamák az újabb nemzetközi és hazai szakmai tapasztalatok és vélemények alapján - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
  • Gyurcsány Ferenc osztja a szerepeket a baloldalon
    Egyre több politikai elemző véli úgy, hogy bár hivatalosan Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje, férjének, Gyurcsány Ferencnek mindegy, hogy ki nyeri a baloldali előválasztást, mert úgyis mindenkit ő irányít.
MTI Hírfelhasználó