Járványt is okozhatnak a szúnyogok
Járványügyi veszélyre is számítanak a déli szomszédainknál megjelent új szúnyogalfajok miatt - hívta fel a figyelmet a szúnyogirtást koordináló katasztrófavédelem.
2014. június 29. 14:39

A szúnyogirtást az ország területén három ütemben végzik. 820 ezer hektárból eddig több mint 100 ezret már lepermeteztek. A nyár végéig tartó akcióra másfél milliárd forintot költ a kormány.

Irtják a szúnyogokat a levegőben és a földön is. Még generátorral is harcolnak ellenük, amely ködszerű permetfelhőt hoz létre. Hétfőn kezdték a munkát. Összesen 700 településen, 820 ezer hektárnyi területen, többféle géppel és módszerrel végzik az irtást.

Fekete Gábor, a SZEMP Air Konzorcium projektvezetője elmondta: a légi védekezéseket jelenleg huszonhét darab repülőgéppel és kettő darab helikopterrel végzik, a földi védekezésben pedig harminc autót vetettek be.

Erre a hétre 120 ezer hektárnyi területre tervezték a szúnyoggyérítést, amelyből mostanáig 100 ezer hektárral végeztek. A Balatonnál például az erős szél hátráltatta a munkát.

A következő hetekben a déli és a nyugati országrészben is folytatják az irtást. Ott különösen figyelnek arra, hogy csökkentsék a vérszívók számát, mert a környező országokban új szúnyogfajok is megjelentek.

„Déli szomszédjainknál megjelentek olyan szúnyog alfajok, amelyek veszélyes vírusokat hordozhatnak, egy elég idő, elég árvizes időszakban félünk attól, hogy betelepülhetnek Magyarországra, ezért koncentrálunk a déli megyéinkre és megpróbáljuk megelőzni ezt a járványügyi veszélyhelyzetet is” – mondta Demény Ádám, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ igazgatója.

Ha kell, szeptember végéig dolgoznak. A szúnyogirtás összköltsége elérheti a másfél milliárd forintot.
hirado.hu - Duna Híradó nyomán
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Sorszámozott birodalmak
  Angela Merkel nem más, mint a negyedik német birodalom „szoft” végfelszámoló biztosa...
 • Brüsszeli meghallgatás - leplezett ideológiai kampány
  Az európai uniós Általános Ügyek Tanácsában - képünkönt a testület székháza, a Justus Lipsius Brüsszelben - Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárásról folytatott keddi, második meghallgatás egy könyörtelen jogi eljárásnak leplezett ideológiai kampány - állapította meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az About Hungary honlapján megjelent írásában.
 • Techóriások a kormányok ellen
  Digitális szuverenitás: XXI. századi államiság a globális adatpókok hálójában.
MTI Hírfelhasználó