Balog: a templomok közösségformáló szakrális terek
A templomok közösségformáló szakrális terek, ahol nemzedékek találnak egymásra - hangoztatta az emberierőforrás-miniszter vasárnap a Mezőberényi Református Egyházközség temploma fennállásának 210. évfordulója és a templom felújítása alkalmából tartott hálaadó istentiszteletet követő ünnepi beszédében.
2014. június 29. 18:33

Balog Zoltán kiemelte: a Kárpát-medencében és Magyarországon "akkor leszünk sikeresek", ha a családok, a közösségek és az ország meg tudja óvni és őrizni történelmi értékeit és hozzá tudja tenni az újat, ami értékes és előremutató. A mezőberényi templom felújítása és megnyitása a közösség erejét jelképezi, a nemzedékek összefogását - tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét tolmácsolva Balog Zoltán elmondta: ahol ma a Kárpát-medencében magyar közösségek építeni akarnak, ott számíthatnak a kormányra, "mi is ott szeretnénk lenni, hozzáadni támogatásunkat, elismerésünket". A mezőberényi templom újjáépítésében is együtt vett részt a kormány és az egyház, és számos önkéntes adakozó mellett az építkezésben sokan vették ki részüket kétkezi munkával a gyülekezeti tagok és a mezőberényi emberek közül - jelezte a miniszter.

Balog Zoltán szólt arról, hogy a Kárpát-medencében sok a romos templom, amelyeket csak erős helyi közösségek tudnak újjáépíteni. Magyarországon van erő a vidéki vallási közösségekben, meg tudják mutatni, mit jelent megtartani és megújítani a templomokat. A megújítás egyben a lélek építését is jelenti; amikor egy templom megújul, a történelmi hit és a jövő találkozik - mondta a miniszter.

A hálaadó istentiszteleten Bölcskei Gusztáv refomátus püspök hirdetett igét. Kiemelte: a templom megújulása valamennyi mezőberényi ember számára öröm.

A református gyülekezet az erejét mutatta meg az építkezéssel. A közösség lelkileg összeforrott, ahová jó tartozni, ahol jó együtt gondolkodni. Egymás hite által épül a gyülekezet - mondta a püspök.

Az istentisztelet után leleplezték Szegedi Kis István reformátor szobrát a templomkertben.

MTI nyomán
  • A Merkel-korszak vége
    Nyugatnémet szülők lánya, de keleti politikusként lett kancellár, majd halványult a keleti öröksége. Fiatal miniszterként Helmut Kohl köpönyegéből bújt elő, de hátat fordított a konzervatív értékeknek. Az ellentmondások mindent túlélő asszonya, Angela Merkel.
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó