Erősödnek az utazók fogyasztóvédelmi jogai
A horvát fogyasztóvédelmi biztos bemutatta az 'ECC-Net Travel' mobilalkalmazást, melynek segítségével az uniós polgárok hozzáférhetnek a fogyasztóvédelmi információkhoz.
2014. július 2. 18:35

Az alkalmazás tisztázza többek között a repülőjáratból, szállásból és autóbérlésből adódó problémákat, valamint ismerteti az aktuális fogyasztóvédelmi szabályokat a felhasználóval. Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő kiemelte: az új alkalmazás fontos állomás a fogyasztói jogok érvényesítése terén s utat mutat, hogyan állíthatóak az új technikai újítások a polgárok és a fogyasztóvédelem szolgálatába.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó, a 2014-es költségvetés fogyasztóvédelmi fejezetének felelőseként és az alkalmazás parlamenti előterjesztőjeként hangsúlyozta: „A fogyasztóvédelem megszilárdítására van szükség, különösen a digitális piac fejlődésének tükrében. Különös hangsúlyt kell fektetnünk olyan területekre, mint az adatvédelem vagy az utazások során is felmerülő tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok. A fogyasztói jogok megfelelő érvényre juttatása érdekében az uniós polgároknak ezért a lehető leggyorsabb formában, már mobiltelefonjukon keresztül is hozzáférést kell biztosítani a jogorvoslati mechanizmusokhoz”.

„Az európai fogyasztókat naponta információk tömegével bombázzák, ez az alkalmazás pedig összegyűjti az utazás során hasznos ismereteket, növelve ezáltal az uniós jogorvoslati eszközök és a fogyasztóvédelmi pontok által biztosított támogatást” - mutatott rá a néppárti politikus.

"Az európai fogyasztóknak biztonságos termékekre és szolgáltatásokra van szükségük utazásaik során, és bizonyosnak kell lenniük abban, hogy hatékony piacfelügyelet működik" - hangsúlyozta Pelczné Dr. Gáll Ildikó.

Az adatok feldolgozásával összefüggésben Pelczné Dr. Gáll Ildikó hangsúlyozta: meg kell könnyíteni az információcserét az e téren illetékes nemzeti szervek között, hogy javuljon a legjobb gyakorlatok terjesztése és az egymással folytatott tapasztalatcsere, külön figyelmet fordítva a kiszolgáltatott fogyasztók igényeire és jogaira.

EPP-HungarianPress
 • Soros legyőzte Budapestet
  Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Átrendeződés kezdődhet az ellenzéki oldalon
  Hétfőn kezdődik a parlament őszi ülésszaka. A szakértő szerint vannak pártok, amelyek megerősödtek az elmúlt időszakban, de érdekes helyzetet teremt majd az új főpolgármester csapata is, amelyek kapcsán eddig olyan nevek merültek fel, akik 2010 előtt voltak meghatározó személyek.
 • Tovább vizsgálja a Kúria az ’56-os megtorló ítéleteket
  Több mint harminc egykori eljárás 142 elítéltje esetében állapította meg mostanáig a Kúria, hogy elmarasztalásuk semmis. Az esetek vádlottjai jórészt olyan munkások, diákok, tisztviselők voltak, akik az 1956-os forradalom idején részt vettek az ellenállásban. Holnap újabb három meghurcolt személy ügyében tehet igazságot a bíróság.
 • Juliette Binoche gálavetítés az idei Titanicon
  Október 24-én a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban a Szerelemre kattintva (16) című francia romantikus dráma premier előtti gálavetítése is színesíti az idei Titanic Filmfesztivál programját.
MTI Hírfelhasználó