Van szufla a magyar gazdaságban
Orbán Viktor miniszterelnök szerint a gyáravatók alapján úgy tűnik, hogy „van szufla a magyar gazdaságban, és ez reménnyel tölthet el bennünket”.
2014. július 3. 22:06

A kormányfő ezt csütörtökön mondta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán, a baromfitenyésztéssel, -vágással és -feldolgozással foglalkozó Master Good cégcsoport üzemavatóján.

Orbán Viktor beszédében úgy fogalmazott: ma csak azért van hazánkban gazdasági növekedés, azért bővül a foglalkoztatás, mert a magyar vállalkozó szellem nem hagyta és nem hagyja magát. Kiemelte, hogy 100 magyar dolgozóból 75-nek magyar kis- és középvállalkozások (kkv) adnak kenyérkereseti lehetőséget. „Saját nemzeti célunknak és érdekünknek kell tekinteni, hogy a magyar vállalkozó szellemet képviselő kkv-k sikeresek lehessenek” – hangsúlyozta. A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság akkor maradhat stabilan növekedési pályán, akkor lesz megdönthetetlen, ha megsokszorozódik a sikeres kkv-k száma.

A kormányfő vállalkozó nemzetnek nevezte a magyart, mint mondta, „azért vállalkozunk, mert szeretjük a szabadságot, akkor teljesítünk jól, ha mi dönthetjük el, hogy mibe vágjuk a fejszénket, ha mi irányítjuk a sorsunkat. […] A diktatúra nem a mi műfajunk, van, akinek az jól megy, a magyaroknak nem áll jól.”

Ezt meg kell becsülni

Orbán Viktor szerint a Master Good tulajdonosának, Bárány Lászlónak és családjának a sikere is bizonyíték arra, hogy a magyar gazdaságot a vállalkozni akaró családok tehetik erősebbé. Felhívta a figyelmet arra, hogy a most átadott új üzemhez hasonló mindössze öt van egész Európában. Hozzátette, ez a cég is azt példázza, hogy a magyar bankrendszer magyar kézben lévő része által nyújtott hitelek – különösen az exporttevékenységhez adott kölcsönök – szükségesek most és a jövőben is.

Jelezte továbbá, hogy Északkelet-Magyarország egyik legnagyobb foglalkoztatója, a Master Good-cégcsoport az elmúlt években mintegy 40 millió forint támogatást adott civil, kulturális és sportszervezeteknek. „Ezt meg kell becsülnünk, különösen manapság, amikor vannak olyan külföldi kézben lévő óriásvállalatok, amelyek a mi kenyerünket eszik, amelyeket beengedünk magunk közé, amelyek rajtunk keresnek súlyos tízmilliárdos profitokat, mégis visszaélnek a vendégjoggal, és ki akarják húzni magukat az adófizetés terhe alól” – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor azt is mondta, kormánya helyesen döntött, amikor vállalta a keleti piac kapuinak kinyitását. „Azt szeretnénk, ha ezek a kapuk sarkig ki lennének tárva a magyar vállalkozások előtt” – jelentette ki.

Kellenek az ambiciózus vállalkozások

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az avatón hangsúlyozta, a tárca felelőssége abban áll, hogy a felügyelete alá tartozó területeken rendelkezésre álló erőforrásokat a korábbinál is hatékonyabban állítsa az ország versenyképességének szolgálatába. Ennek egyik előfeltétele, hogy a magyar áru külföldön is piacképes legyen, ehhez pedig szükség van a vállalkozások működési költségeinek csökkentésére, fellendítésükhöz pedig a közműszolgáltatások piacának átalakításával, az ipari rezsicsökkentéssel is hozzájárul a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. „Kellenek az ambiciózus vállalkozások, amelyek képesek valódi értéket képviselni Magyarországon, […] a Master Good ilyen vállalkozás” – jelentette ki a tárcavezető.

A Master Good Európa élvonalába tartozik

Bárány László, a cégcsoport ügyvezető-tulajdonosa a fejlesztés jelentőségéről szólva elmondta, a kibővített kisvárdai üzem vágósorán óránként 12 500 csirkét dolgoznak föl, a cég ezzel a teljesítménnyel Európa élvonalába tartozik. A kibővített vágóüzem 2,1 milliárd forintos bekerülési költségéből 250 millió forintot támogatás útján nyert el a Master Good. „A következő öt évben megduplázzuk a termelést itt Kisvárdán, ez azt jelenti, hogy a jelenlegi évente 36-37 millió csirkevágást 60 millió fölé emeljük” – mondta az ügyvezető.

Kevesebb bürokráciát

A következő években mintegy 300 milliárd forintot fordít a kormány magyar élelmiszer-ipari fejlesztésekre, amelyekkel új munkahelyek jönnek létre vidéken – közölte Orbán július 2-án a Heves megyei Makláron, az édességeket gyártó Stühmer Kft. új telephelyének megnyitóján. A kormányfő szavai szerint a magyar gazdaság akkor lesz „feldönthetetlen”, ha megtöbbszörözik a kis- és középvállalkozások teljesítményét. Ehhez az kell, hogy a magyar adórendszer vállalkozóbarátabb és rugalmasabb legyen, hogy az adószabályok ne jelentsenek elviselhetetlen bürokratikus terhet a vállalkozni akaróknak – hangsúlyozta.

Hitelezési fordulat

A Magyar Nemzeti Bank Növekedési hitelprogramjának köszönhetően megállt a vállalati hitelállomány visszaesése, és hitelezési fordulat következett be a kis- és közepes vállalkozásoknál, így a bruttó hazai termék idén csaknem egy százalékkal lehet magasabb – közölte a jegybank június 13-án. Az MNB kiemeli, hogy a jövőben is előtérbe helyezi a vállalati beruházásokat támogató hitelezési modellt.

A fenntartható gazdasági növekedés szempontjából a vállalati hitelezés, ezen belül is a kis- és középvállalati hitelezés alakulása kiemelten fontos, így a központi bank számára prioritás, hogy a hitelállomány csökkenését megállítsa, majd növelje a hitelkibocsátást ezekben a szegmensekben. A gyorsuló hitelezés növeli a gazdasági teljesítményt, miközben a gazdasági növekedés erőteljesebb hitelezést von maga után – olvasható az MNB-közleményben.

hirado.hu - MTI - MNO
  • Tisztifőorvos: átgondolt oltási terv szerint halad a vakcináció
    Magyarországon átgondolt oltási terv szerint halad a vakcináció, hiszen rendelkezésre kell állnia a második dózis oltóanyagnak is a már beoltottaknak - mondta az országos tisztifőorvos vasárnap a közmédiának nyilatkozva.
  • Az amerikai Zirc
    Kevéssé ismert a város magyar büszkesége, a Zircről indult ciszterci atyák által 1956-ban alapított Our Lady of Dallas apátság, ahonnan a sajnos egyre inkább fogyatkozó magyar alapító atyák egyik kiválóságának gyászhíre indított az amerikai magyar emigráció e sikertörténetének felelevenítésére.
  • Ha megromlik a bizalom a szakembereinkkel szemben, a gonosz lélek szórakozni fog rajtunk
    Ma ünnepli születésnapját Böjte Csaba. A ferences rendi szerzetes a hirado.hu-nak adott interjúban az oltás kapcsán arra kéri az embereket, hogy bízzanak orvosainkban, szakembereinkben, hiszen, ha elromlik az autónk, akkor sem egyedül kezdjük el javítani, hanem szakemberre bízzuk.
MTI Hírfelhasználó