Folytatódik a kedvező tendencia az iparban
KSH: májusban 9,6 százalékkal nőtt az ipari termelés
Májusban 9,6 százalékkal nőtt az ipari termelés. Az elemzők szerint folytatódik a kedvező tendencia annak ellenére, hogy a növekedés mérséklődött.
2014. július 4. 11:05

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte: az idén májusban 9,6 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon az előző év azonos időszakához képest, a munkanaphatástól megtisztított és kiigazítatlan adatok szerint egyaránt. Az előző hónappal összevetve 1,0 százalékkal csökkent az ipari termelés a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Márciusban havi összevetésben 10,6, áprilisban 10,1 százalékkal bővült az ipari kibocsátás a nyers adatok szerint, azaz májusban kissé lassult a növekedés.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője elmondta: májusban az ipari termelés 9,6 százalékos növekedése ugyan kicsit lassult az előző hónapokhoz képest, de ez nem az a mérték, ami miatt aggódni kellene. A számok alapján látszik, hogy az elkezdődött kedvező folyamatok az iparban folytatódtak, a trend nem változott - tette hozzá. Megjegyezte, hogy az előzetes számok alapján a háttérfolyamatokról még sok minden nem derül ki.

Ugyanakkor az előző hónapokban is látszott, és a részletes adatok ezt várhatóan megerősítik májusban is, hogy a járműipari kiemelkedő teljesítménye mellett más alágazatokban is élénkülhetett a növekedés.

A Buda-Cash Brókerház elemzőjének várakozásai szerint ez a lendület a következő hónapokban is kitarthat, az év vége felé fog kissé csökkenni. Az év egészét tekintve az idén a 6-7 százalék közötti éves növekedés várható az iparban.

Balatoni András, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: a havi bázison regisztrált csökkenés negatív meglepetés, mivel arra számítottak, hogy a dinamika pozitív tartományban marad. Mindemellett az ipari termelés havi adatait jelentős változékonyság jellemzi, ezért egy hónap adatából nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni - vélekedett. A beszerzésimenedzser-index - bár csökkent az elmúlt hónapokban - továbbra is a növekedési küszöbérték felett van, a bizalmi indikátorok historikusan magas szinten állnak, emellett pedig az áprilisi megrendelés-állomány is közel 20 százalékos emelkedést mutat - fűzte hozzá.

Közölte: komoly trendfordulót egyelőre nem látni, azonban az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása jelentős kockázatot hordoz az ország exportpartnereinek növekedését tekintve, ezért fontos figyelemmel kísérni a német gazdaságra vonatkozó konjunktúra-indikátorokat. Ezek bár mérséklődtek az elmúlt időszakban, de szintjük továbbra is historikusan magas. Az ING Bank számításai szerint a hazai ipar éves növekedése meghaladhatja a 8 százalékot.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője elmondta, hogy az előző hónapok folyamatos pozitív meglepetéseit követően májusban a várt alatti teljesítményt mutatnak az ipari statisztikák. A havi visszaesés ellenére az éves növekedési ütem azonban még mindig impozáns. Ugyancsak kiemelte, hogy egy hónap kedvezőtlenebb adataiból messzemenő következtetéseket nem lehet levonni.

Az elmúlt hetek adatközlései - így a kiskereskedelmi forgalom vagy a beszerzésimenedzser-index - azonban véleménye szerint arra utalnak, hogy a következő hónapokban a gazdasági aktivitás valamelyest veszíthet lendületéből. A második negyedév még robusztus GDP-bővülést hozhat, az év további részében azonban - részben a bázishatás miatt- a 3 százalék feletti GDP dinamika valószínűleg nem tartható - mondta. A CIB Bank éves átlagban 6,5 százalékos növekedést vár az iparban.

KSH: májusban 9,6 százalékkal nőtt az ipari termelés

Idén májusban 9,6 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon az előző év azonos időszakához képest, a munkanaphatástól megtisztított és kiigazítatlan adatok szerint egyaránt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az előző hónappal összevetve 1,0 százalékkal csökkent az ipari termelés a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint.
Márciusban havi összevetésben 10,6, áprilisban 10,1 százalékkal bővült az ipari kibocsátás a nyers adatok szerint, azaz májusban kissé lassult a növekedés.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: ennek a lassulásnak elsősorban az az oka, hogy néhány vegy- és élelmiszeripari ágazatban az előző hónapokban regisztráltnál kisebb mértékű volt a növekedés.

Az év első öt hónapjában 9,0 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint az előző év azonos időszakában.
Schindele Miklós hozzáfűzte: bár a növekedés lassult, májusban is csaknem minden ipari ágazatban növekedés volt.

Idén a termelés bővülésében elsősorban a járműgyártás, illetve a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok, valamint az élelmiszeripar eladásainak növekedése játszott szerepet.

Tavaly májusban az ipari termelés 2,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, míg az előző hónapban, 2013 áprilisában, a nyers adatok szerint 5,0, a naptárhatással kiigazítva pedig 2,6 százalékos volt a növekedés, vagyis a kibocsátás most májusi lassulásában a bázishatás nem játszott szerepet.

Az ipari termelés növekedése tavaly szeptember óta töretlen az éves összevetésű mutatók tanúsága szerint, márciusban és áprilisban kétszámjegyű fellendülést mutatott. Az év első négy hónapjában a havi adatok is folyamatos növekedést jeleztek - az áprilisi 2,4 százalékos növekedés a márciusi 0,5 százalékos emelkedésre épült rá.

A KSH a 2014 májusi részletes adatokat július 14-én közli.

MTI nyomán