Grosicsot gyalázta a DK-s politikus
Egy internetes közösségi oldal üzenőfalán gyalázta meg tegnap Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője az Aranycsapat néhány napja eltemetett legendás kapusának emlékét.
2014. július 5. 11:26

A szélsőbaloldali politikus a székesfehérvári főtemplom homlokzatának sérülése kapcsán azt írta: „Leomlott egy kis rész a Szent István-bazilikából. Ha ötven kilométerről is, de nem bírta Isten a waffen SS párducot…” Gréczy kegyeletsértő szavainak súlyosságát fokozza, hogy semmi sem bizonyítja Grosics Gyula tagságát a fegyveres SS magyarországi német nemzetiségűekből feltöltött Hunyadi-hadosztályában. Saját visszaemlékezéseiben pedig a „fekete párduc” elmondta: katonaidejét egy utászalakulatnál töltötte.

Mindezek miatt érdemes felidézni Szakály Sándor 2009-ben – éppen Grosics Gyula állítólagos náci múltja miatt – lejegyzett szavait. A történész akkor arra figyelmeztetett, hogy a második világháború utolsó hónapjaiban a Hunyadi- és Hungária-hadosztályban szolgált magyar katonákra vonatkozóan is érvényesnek tekinthetjük Konrad Adenauer német kancelár egykori kijelentését, aki a Waffen-SS-ben szolgált német katonákra utalva mondta: „Soldaten wie andere auch”, azaz „ugyanolyan katonák, mint a többiek”, mert a Waffen-SS-ben szolgálni nem kivételezettség és párthűség alapján lehetett, hanem önkéntes döntés, majd később sorozás, illetve a Wehrmachtból oda történt áthelyezés után.

MNO - Magyar Nemzet
  • A Merkel-korszak vége
    Nyugatnémet szülők lánya, de keleti politikusként lett kancellár, majd halványult a keleti öröksége. Fiatal miniszterként Helmut Kohl köpönyegéből bújt elő, de hátat fordított a konzervatív értékeknek. Az ellentmondások mindent túlélő asszonya, Angela Merkel.
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó