"Romániának nincs más alternatívája"
Cristian Diaconescu, volt külügyminiszter szerint korrekt a kisebbségi kezdeményezést elutasító kormányzati álláspont.
2014. július 9. 17:09

Szükségesnek és korrektnek nevezte a román kormány elutasító álláspontját a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés ügyében Cristian Diaconescu volt külügyminiszter, a Traian Basescu államfő védnökségével alakult Népi Mozgalom Alapítvány elnöke, a Népi Mozgalom Párt államfőjelöltje - közölte szerdán az Agerpres hírügynökség.

A szociáldemokrata kormányt más kérdésekben élesen bíráló ellenzéki politikus szerdán úgy nyilatkozott: Romániának nincs más alternatívája, mint az Európai Bizottság oldalára állni a kisebbségi kezdeményezéssel szemben. Az unió működését szabályozó Lisszaboni Szerződés csak "nagyon általánosan" érinti a kisebbségek ügyét, a tagállamok illetékességében hagyva a kérdést - érvelt Diaconescu.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a kisebbségek európai ernyőszervezete által kidolgozott Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés a kisebbségek védelmében szorgalmaz uniós szintű jogalkotást, de az EB elhárította illetékességét. Az elutasítás ellen a kezdeményezők pert indítottak az Európai Unió Bíróságán, amelybe Románia és Szlovákia az EB, Magyarország pedig a kisebbségek oldalán lépett be. "Ez már a harmadik olyan európai polgári kezdeményezés, amely gyakorlatilag az uniós jog részévé akarja tenni az etnikai autonómiát, amelynek biztosítása ily módon európai kötelezettséggé válna" - mondta Diaconescu, magyarázatképpen a román perbelépésre. A kérdésben a jobboldali ellenzék más - alacsonyabb rangú - politikusai is helyeselték a román külügyminisztérium álláspontját.

Titus Corlatean román külügyminisztérium korábban kifejtette: nem fogják a koalíciós partner RMDSZ kedvéért visszavonni Románia beavatkozási kérelmét, mivel állami érdek, hogy a kisebbségi kérdés ne kerüljön uniós hatáskörbe. A bukaresti kormányban részt vevő RMDSZ a koalícióból való kilépését helyezte kilátásba, miután Románia a magyar érdekképviselettel szemben avatkozott be a kisebbségek és az Európai Bizottság jogvitájába. Szerdán tárgyalóasztalhoz ült Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő és Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, de délelőtti találkozójukon nem született megoldás a bukaresti kormánykoalícióban kialakult feszült helyzetre.

Pénteken Kolozsváron tanácskozik az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT), amelyet eredetileg azért hívtak össze, hogy a szövetség államfő-jelöltjével kapcsolatos döntést előkészítse, de a SZÁT-nak immár azt is meg kell vitatnia: folytatja-e az RMDSZ a közös kormányzást a Victor Ponta vezette Szociáldemokrata Párttal.

hirado.hu - MTI
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó