Negyvenéves rekordon a fogyasztói árcsökkenés
Legutóbb ugyanis 1968-ban mért 0,3 százalékos fogyasztói árcsökkenést a KSH.
2014. július 12. 10:09

Elemzők szerint az árak stabilitása hozzájárul a jövedelmek, a bérek és a nyugdíjak értékállóságához, amely elősegíti a fogyasztás élénkülését is.

Főként az élelmiszerek és azon belül is a zöldség-gyümölcs árának csökkenése, valamint azért mert olcsóbbak lettek a ruházati és a tartós fogyasztási cikkek is, ismét 0 százalék alá süllyedt az infláció. A Központi Statisztikai Hivatal júniusban minusz 3 tized százalékot mért. Ilyen utoljára 1968-ban fordult elő. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint több oka is van annak, hogy már hatodik hónapja stabilak az árak.

Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára azt mondta, hogy az Európai Unió egészében alacsony infláció jellemezte az elmúlt egy évet. Hozzátette: fél százalék körüli volt az unióban az árak átlagos növekedési üteme, ami befolyással van a magyarországi árakra is. Emellett ugyanakkor a gazdaságpolitikai döntések, a kormány lépései szintén alacsony inflációt eredményeztek - magyarázta az államtitkár.

A híradónak nyilatkozó elemző szerint a tartósan alacsony infláció főként a bérből élőknek és a nyugdíjasoknak kedvez. Németh Dávid, a K&H Bank vezető közgazdász szerint az alcsony infláció azt eredményezi, hogy a nyugdíjakból és bérekből több terméket és szolgáltatást tudnak megvásárolni az emberek. Emellett ha többet vásárolnak, vagyis ha erősödik a fogyasztás, akkor az a GDP növekedését is segíti.

A gazdasági szakértő szerint az alacsony infláció kedvez a beruházásoknak, hiszen a vállalkozások bátrabban vesznek fel hitelt. Kassai Róbert, gazdasági szakértő elmondta az infláció csökkenése miatt a hitel kamatai csökkennek, ennek következtében könnyebb lesz a későbbi visszafizetés. A másik, amely a termelést érinti, hogy ennek következtében az előállított termék is olcsóbbá váli, ami növeli a versenyképességüket - tette hozzá.

Közgazdászok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, ha továbbra is csökkennek az árak, vagyis 0 százalék alatt marad az infláció, akkor az problémákot okozhat a [7]költségvetésnek. Deflációs környezetében ugyanis a lakosság kevesebbet vásárol, mert arra számít, hogy a következő hónapokban tovább csökkennek az árak. Így viszont kevesebb adó, főként áfa folyik majd be a költségvetésbe, ami megbonthatja a büdzsé egyensúlyát. A Híradó információi szerint a kormány és a jegybank is figyeli az inflációs folyamatokat és ha kell, akkor beavatkozik. 

hirado.hu - Duna Híradó
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
 • Emberkereskedők irányítják a migrációt
  Franciaország és Németország „saját határain vizsgálja meg, ki jogosult és ki nem a belépésre, ki képvisel hasznos munkaerőt a vállalatok számára és ki nem”. Olaszországban viszont – hangoztatta Meloni – a szelektálás a tengeri útvonalon történik, és a migránshajókat mozgató embercsempészek döntenek.
MTI Hírfelhasználó