"A köztisztviselő legyen független és hozzáértő"
A köztisztviselő legyen független és hozzáértő - hangoztatta Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora az intézmény közigazgatás-tudományi karának diplomaosztó ünnepségén.
2014. július 12. 15:07

A szakember szerint a függetlenség és a hozzáértés az elhivatottságon alapul, az egyetem pedig erre az értelmiségi létre próbálja felkészíteni hallgatóit. A közigazgatás központi kérdése a köztisztviselő személye - fűzte hozzá.

Rossz törvényekkel és jó hivatalnokokkal még lehet kormányozni, de a rossz hivatalnokokon a jó törvények sem segítenek - utalt a rektor a 19. századi német államférfi, Otto von Bismarck egy gondolatára.

Cserny Ákos, a közigazgatás-tudományi kar dékánja elmondta, náluk működik az ország első és eddig egyetlen közigazgatás-tudományi doktori iskolája. A dékán hangsúlyozta, hogy a 2012-ben megkezdett munka hosszú időre meghatározza a közszolgálatot.

Danku Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a kormány törekvései a közjót, közérdeket képviselő, szolgáltató közigazgatásra irányulnak, amely közel van az emberekhez és nem bürokratikus. Az NKE létrehozásának is a jó állam kialakítása volt a célja - mondta. A közeljövőben szükségessé válik egy kiszámítható, ugyanakkor rugalmas közszolgálati életpálya kidolgozása - tette hozzá.

Az NKE közigazgatás-tudományi karának diplomaosztó ünnepségén igazgatásszervező és nemzetközi igazgatási alapszakon, valamint európai és nemzetközi igazgatás és közigazgatási mester szakon 401 hallgató vehette át oklevelét a Budapest Kongresszusi Központban. 

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó