Zombor: Nem lesz fizetős egészségügy
Az egészségügyért felelős államtitkár a rezidensszövetség javaslatára reagált, amely a hálapénz felszámolására bevezetné a fizetős orvosválasztást.
2014. július 14. 12:49

Azt mondta, egyelőre nem dőlt el, hogy van-e létjogosultsága egy ilyen rendszernek.

Nem lesz fizetős egészségügy - jelentette ki Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a Népszabadságnak. A lap hétfői számában megjelent interjúban ezt a rezidensszövetség azon javaslatára reagálva mondta az államtitkár, amely a hálapénz felszámolására bevezetné a fizetős orvosválasztást. Az államtitkár kijelentette: egyelőre még nem dőlt el, hogy van-e létjogosultsága egy ilyen rendszernek. "Vélhetően a betegek fogják eldönteni, hogy elinduljon vagy sem az orvosválasztás díjazása. Egyelőre erről nincs szó" - mondta.

Közölte azt is, hogy a héten találkozik a kórházszövetség vezetőivel, ahol az orvosválasztás kérdése is napirenden lesz. Megjegyezte, hogy a kezelőorvos megválasztására most is van mód, a hatályos jogszabályokban pedig benne van, hogy ha valaki a területi kórház helyett máshol kezelteti magát, akkor elméletileg fizetnie kellene ezért. Az államtitkár hangsúlyozta, az egészségügy akkor kérhet megalapozottan többletforrásokat, ha bizonyítani tudja a jelenleg rendelkezésre álló források átlátható, hatékony felhasználását. Utalt arra, hogy független közgazdászok szerint 80-100 milliárd forintra tehető az egészségügyben "a nem jól felhasznált" összeg.

----------------------------------------------------

A betegnek megmaradhat az a lehetősége, hogy pénzt ad az orvosnak

Négyezer csípőműtétre elegendő pénz maradt az egészségügyi kasszában az első félévben, amit hónapokon belül kioszt a kormány a várólisták csökkentésére. Az eddig szokásos, titokban adott hálapénz helyett pedig központilag szabályozott paraszolvencia lehetőségén gondolkodik a kormány, kötelező fizetési díjtételt azonban nem terveznek az egészségügyben – mondta a 180 percben Zombor Gábor államtitkár.

Nem lesz fizetős az orvosi ellátás és a hálapénz is biztosan eltűnik – mondta korábban Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár. A politikus a 180 perc hétfői adásának is nyilatkozott, amelyben úgy fogalmazott, a Semmelweis Terv – az ellátás szervezését támogató kormányzati iránymutatás –, illetve a kormányzati intézkedések a garanciák arra, hogy nem lesz fizetős az egészségügy. Hozzátette: nem változik a társadalombiztosítási alap és az ellátások széles körű elérhetősége.

Arra a kérdésre, hogy az extra szolgáltatások, mint a szabad orvosválasztás is, fizetősek lesznek-e, azt mondta nem változott korábbi véleménye, mely szerint nem zárja ki ennek a lehetőségét. Egy ilyen díj kiválthatná a hálapénzt. Magyarországon jelenleg nem kell fizetni az orvosválasztásért, és a kabinet elképzelése szerint ez jövőben is csak önkéntes alapon lehetne másként. A kormányzat semmilyen kötelező fizetési díjtétel bevezetését nem támogatja – hangsúlyozta a politikus.

Zombor Gábor szerint nincs ellentmondás a két állítás között, mert bár kötelezően fizetendő díj nem kerülhet az egészségügyi rendszerbe, a betegnek megmaradhat az az önkéntes döntése, hogy pénzt ad az orvosnak. Ez hálapénz formájában jelenleg is lehetséges, de nincs megfelelően szabályozva. Hozzátette: a hálapénz hatvan éve fennálló, az egykor kommunista államokban bevett rendszer, de lassan már csak Magyarországon létezik ez a gyakorlat, amelyet csak a fenti módon lehet kivezetni – mondta Zombor Gábor.

Az ügyben a politikai vezetés folyamatosan tárgyal partnereivel, így a Magyar Rezidens Szövetséggel, a döntést pedig széles társadalmi egyeztetésnek kell megelőzni. A kormányzat feladata, hogy megvizsgálja az összes vonatkozó javaslatot, és kialakítsa az esetleges szabályozási rendszereket. „Jelenleg csak ennyiről van szó” – tette hozzá.

A várólistákkal kapcsolatban az államtitkár azt mondta, azok központosítását tervezik. A cél, hogy ezáltal a betegeket egyenletesebben lehessen elosztani az intézmények között, és így kevesebbet kelljen várni egy-egy beavatkozásra. Hozzátette: a rendszerben az első félévben közel kétmilliárd forint maradt felhasználatlanul, és már most azon dolgoznak, hogy ezt hogyan lehetne a várólisták rövidítésére fordítani. Ekkora összegből nagyjából négyezer csípőprotézis-műtét végezhető el, a pénzt hónapokon belül kiosztják – mondta.

A kormányzat azt is tervezi, hogy azoknál a beavatkozásoknál, amelyek esetében kiemelkedően hosszú a várólista, eleve központi tételes finanszírozást vezetnek be, így jobban meghatározható, hogy ezeket hol, mikor lehet elvégezni – mondta Zombor Gábor, aki azt reméli, ebben rövid időn belül látványos javulás lesz.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
  • Szerdáig 90 ezer 16-18 éves foglalhat időpontot oltásra
    Szerdáig 90 ezer 16-18 éves fiatal foglalhat magának időpontot a koronavírus elleni védőoltásra - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
  • Házi karanténban több mint húszezer ember
    Hétfőn 444 alkalommal intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt - ismertette a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi, online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó